Koronavirusrokote puhuttaa suomalaisia

THL uskoo, että koronavirusrokotukset saadaan aloitettua tammikuussa 2021. Kuva: Pixabay

Ensimmäisten koronavirusrokotusten jako aloitettiin Venäjällä ja Iso-Britanniassa kuluneen viikon aikana. Suomessa rokotetta joutuu kuitenkin vielä odottamaan, sillä yksikään rokote ei ole vielä yltänyt EU:n standardeihin. Monet suomalaiset ovat kuitenkin epävarmoja rokotteen ottamisesta.

Suomalaiset ja koronavirusrokote

Eilen julkaistussa terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kyselyssä selvisi, että 64 prosenttia suomalaisista olisi valmis ottamaan koronavirusrokotuksen, kun se olisi saatavilla ja sitä suositeltaisiin heille. Keväällä vastaava luku oli 70 prosenttia.

20 prosenttia vastaajista taas kieltäytyisi rokotteesta, joista 10 prosenttia kieltäytyisi jyrkästi. Sairastumisriski nähdään suurimmaksi rokotusmyönteisyyden syyksi, mikä näkyy riskiryhmän vastauksissa kyselyyn. Yli 64-vuotiaista 82 prosenttia olisi valmis ottamaan rokotteen, kun taas 18–29-vuotiaiden joukossa luku oli vain 48 prosenttia.

Rokotepelkoa on havaittavissa

Rokotusvastaisuuteen löytyy monia muitakin syitä. Ylen MOT:n selvityksen mukaan syyt vaihtelevat rokotteen haittavaikutuksista vähemmän suosittuihin salaliittoteorioihin. Haittavaikutuksista huolestuneet muistavat vuoden 2009 sikainfluenssarokotteen seuraukset hyvin. Rokotuksen odottamaton sivuoire nosti nuorten riskiä sairastua harvinaiseen narkolepsiaan kymmenkertaiseksi.

”Tarkastelu osoittaa, että koronarokoteen pelko ei ole pienen rokotevastaisen kuplan sisäpiirijuttu”, MOT:n jutussa todetaan.

Rokotehuolet näkyvät myös aktiivisessa koronarokotekeskustelussa internetin keskustelupalstoilla, joilla liikkuu myös valitettavan paljon misinformaatiota. Suomen aikakauslehtien suosituimmalla verkkosivustolla Vauva.fi:ssä on keväästä asti käyty aktiivista keskustelua koronarokotteesta. Suosituin aiheeseen liittyviä keskustelu, ”Aiotko ottaa Korona-rokotteen, kun se tulee saataville?”, on maaliskuusta alkaen kerännyt yli 1600 kommenttia.

”En, ennen kuin tiedän, mitä haittavaikutuksia sillä on”, luki yhdessä ensimmäisistä kommenteista.

”EN. Samanlainen [hohkaaminen] oli aikoinaan possuflunssankin kanssa. Siihenkään kuollut kuin jokunen ja pahin seuraamus oli narkolepsia joillekin rokotetuille”, kommentoi toinen.

Vauva-keskustelupalstan vastaajat ovat skeptisiä koronarokotteeseen. Lähde: Vauva.fi

Keskustelun yhteydessä oli mielipidekysely, joka on tähän päivään mennessä kerännyt yli 14300 ääntä. Tulokset näkyvät myös keskustelu- ja kommenttitrendien rokotevastaisuudessa. Rokotteen puolestapuhujien määrä vaikuttaa kuitenkin kasvaneen viime aikoina.

”Toki otan rokotuksen, jos ja kun asiantuntijat sekä terveysviranomaiset näin suosittelevat”, kommentoitiin 7.12.

”Jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Mulla on riskiryhmäläisiä lähipiirissä ja teen työtä, jossa ollaan lähellä ihmisiä. En jaksa koko ajan vältellä läheisiä, joten sen takia otan aina rokotukset. Ottaisin heti rokotuksen, jos saisin”, luki toisessa samana päivänä julkaistussa kommentissa.

Lähteet:
Yle: Mikrosiruja koronarokotteessa?
Sosiaali- ja terveysministeriö: Koronavirusrokotteet
Terveyskirjasto: Sikainfluenssa
STT: Kysely: Suurin osa suomalaisista ottaisi koronarokotteen
Vauva: Aiotko ottaa Korona-rokotteen, kun se tulee saataville?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*