Liisa-myrsky iskee Suomeen – Pohjois-Pohjanmaan ennustetaan selviävän vähällä

Liisa-myrsky on jättänyt jo kymmeniä tuhansia talouksia ilman sähköä. (Kuva: Pixabay)

Ylen mukaan Liisaksi nimetty myrsky puhaltaa lounaasta Suomen yli torstaipäivän aikana, tuoden mukanaan rankkasateita ja kovia puuskatuulia. Myrskyn ennustetaan olevan pahimmillaan länsi- ja lounaisrannikolla, mutta sen vaikutukset yltävät myös Pohjois-Pohjanmaalle asti.

Pohjoisessa ei olla huolissaan

Pohjois-Pohjanmaalle myrsky iskee alkuiltapäivästä. Ilmatieteen laitos varoittaa koko päivän kestävästä huonosta ajokelistä ja myrskytuulesta. Lunta päivän aikana saattaa tulla jopa 20 senttimetriä. Oulun Paloaseman pelastuspäälikkö Mika Haverisen mukaan erityisiin varotoimenpiteisiin myrskyn takia ei olla kuitenkaan ryhdytty.

”Myrskyn pitää olla todella poikkeuksellinen, että tehtäisiin mitään suurempia ennakkovalmisteluita”, Haverinen toteaa. ”Nostamme valmiutta tarpeen mukaan.”

Pelastuslaitos alkoi seuraamaan myrskyn etenemistä tavalliseen tapaan vuorokautta aiemmin ja on ollut Ilmatieteen laitoksen kanssa tiiviissä yhteydessä tilanteen kehittymisestä. Haverinen odottaa pahimman myrskyn kulkevan Oulun yli kolmen ja kymmenen välillä.

”Olemme perusvalmiudessa. Vapaaehtoiset otetaan tehtäviin matkaan tarpeen vaatiessa”, Haverinen kommentoi.

Etelässä laajoja sähkökatkoja

Etelämpänä myrsky on ehtinyt tehdä jo tuhojaan. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan yli 50 000 taloutta oli vailla sähköä kello 12:30. Sähkökatkokset ovat toistaiseksi keskittyneet Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueille. Pelastuslaitokset ovat olleet myös aktiivisesti raivaamassa kaatuneita puita eri puolella Suomea.

Lähteet:
Yle: Yle seuraa Liisa-myrskyä
Yle: Sääennuste kurjistuu: matalapaineen märkä helma lipuu Suomen yli myrskypuuskien, lumen ja huonon ajokelin saattelemana
Yle: Meteorologin ennuste
Kaleva: Voi­mak­kaat myrs­ky­puus­kat mou­ka­roi­vat Suomea tors­tai­na

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*