Köyhien lapsiperheiden ahdinko pahenee talven lähestyessä

Pakkasten koittaessa köyhillä lapsiperheillä on pula toppavaatteista. Kuva: Pixabay

Syksy lisää monissa lapsiperheissä avuntarvetta. Yhä useammalla perheellä ei ole varaa ostaa lapsilleen talvivaatteita.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan 14,7 prosenttia Suomen lapsista elää köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa, Lapin Kansa uutisoi.

”Hakemusten määrä on viime aikoina lisääntynyt. Perheiden tuen tarve ja köyhyyden syyt ovat pitkäaikaisia ja köyhyys on moni-ilmeistä. Esimerkiksi sairaudet aiheuttavat pitkäaikaistyöttömyytä ja köyhyyttä,” Pelastakaa Lapset ry:n Helsingin paikallisyhdistyksen sihteeri Marja Puhakka kertoo Lapin Kansan haastattelussa.

Apu on todella tarpeellista

Pitkään jatkuneen leudon sään ansiosta tarve välikausi- ja talvivaatteisiin siirtyi normaalia myöhemmäksi. ”Huutava pula on normaalista käyttövaatteesta päiväkotiin ja kouluun,” Karita Hartikainen hyväntekeväisyysjärjestö Hopesta kertoo Ylen haastattelussa.

Kahtiajako näkyy Hartikaisen mukaan aiempaa selvemmin: toisilla on nousukausi, toisille käytettykin tavara voi olla kallista.

”Hopen kautta olemme saaneet apua lasten harrastusmaksuihin, vaatteisiin ja harrastusvälineisiin. Ruoka-apua olemme saaneet lahjakorttien muodossa, hygieniatarvikkeita sekä kuivaelintarvikkeita Hopen varastolta”, keskipohjalaisperheen vanhempi kertoo saamastaan avusta nimettömänä Ylen haastattelussa.

Oulussa lapsiperheet köyhempiä kuin Rovaniemellä ja Helsingissä

Lapsiperheiden varallisuus vaihtelee eri puolilla Suomea. Oulussa on prosentuaalisesti enemmän köyhiä lapsiperheitä kuin esimerkiksi Helsingissä ja Rovaniemellä.

”Köyhyys lisää lapsen riskiä tulla kiusatuksi ja syrjityksi. Tämän päivän suomalaislasten lapsuus vaikuttaa siihen, millainen Suomi meillä on tulevaisuudessa”, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoo Oulu-lehden haastattelussa.

Varallisuus vaikuttaa opiskeluun ja vapaa-aikaan

Pelastakaa Lapset ry:n tänä syksynä julkaisemassa Lapsen ääni -kyselyssä 13 prosenttia kyselyyn vastanneista 13-17 -vuotiaista nuorista kertoi perheen taloudellisen tilanteen vaikuttaneen mahdollisuuksiin käydä koulua. Myös 17 prosenttia nuorisobarometriin vastanneista sanoo joutuneensa karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan rahanpuutteen vuoksi.

Puolet Lapsen ääni -kyselyyn vastanneista nuorista kertoi perheen varallisuuden vaikuttaneen heidän mahdollisuuksiinsa harrastaa tai viettää mielekästä vapaa-aikaa.

Lähteet:

Yle: Köyhien perheiden ahdinko pahenee: lasten talvivaatteisiin ei ole rahaa, kirpputoreillakin liian kallista

Lapin Kansa: Lapsiperheiden köyhyys on vakava ongelma – ”Ne, jotka hakevat meiltä avustusta, ovat jo kaikkea muuta kokeilleet”

Oulu-lehti: Lapsi­a­si­a­val­tuu­tettu Tuomas Kurttila puhuu lapsi­per­heiden köyhyydestä Oulussa

Nurmijärven Uutiset: Osa lapsiperheistä vaikeuksissa – yksi perheryhmä yliedustettuna

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*