Koomamies vai Antti Putkonen?

”En halua asiakasta nopeasti takaisin, vaan tyytyväisenä takaisin”. Koomamies eli Antti Putkonen on oululainen vaatesuunnittelija, joka on tehnyt töitä vaatemerkkinsä Kooman kanssa jo yli 25 vuotta. Kuva: Teemu Kontro

Viikkoa aiemmin satanut ensilumi on ehtinyt jo melkein sulaa, kun sumuisena tiistai-iltapäivänä seisoo keskellä Höyhtyän ostoskeskusta. Vaatesuunnittelija Koomamiehen eli Antti Putkosen työtiloja ei meinaa heti löytää, vaan hetki pitää kierrellä ostarin yli 60 vuotta vanhojen katosten alla ja tutkailla, mitä kaikkea se tarjoaa. Kun vihdoin lyhyen etsinnän jälkeen löytää perille, voi nähdä isoista ikkunoista vaatimattoman näköisen työtilan, mutta sisään astuttua se tuntuu kaikelta muulta kuin siltä. 

”Koomailu” tarkoittaa kaljanjuontia, Putkonen naurahtaa. ”Jos kaljanjuontia ajattelee syvemmin, niin se antaa tietynlaisen vapauden arjen normeista.” 

Alkutaipaleet ja ”unelmien työhuone”

Kooma alkoi 1990-luvun lopulla Myllyojalta omakotitalon kellarista. Yli 25 vuoden ajan sitä on pyörittänyt yksi ja sama mies, Antti Putkonen. 

”Olin armeijassa käynyt hetken ja totesin, ettei minusta välttämättä armeijaihmistä tule, joten vaihdoin sitten siviilipalvelukseen. Kotona odotellessani palveluksen alkamista kehitin harrastusta ja ompelin vaatteita.”

Putkosen arki vaikuttaa ulospäin kiireiseltä. Hän päivittää sosiaalista mediaa lähes päivittäin. Esimerkiksi Instagramista voi seurata hänen arkielämäänsä ja työskentelyä Höyhtyällä. 

”Höyhtyällä olen ollut nyt viisi vuotta. Erilaisia työhuoneita on ollut matkan varrella paljon. Niin kuin sanotaan, Koomakaan ei syntynyt päivässä. Ei yrittäjäksi ryhtyminen ollut mikään yhtäkkinen päähänpisto, vaan se on pikkuhiljaa kasvanut pienestä kaveriporukan jutusta tähän päivään.”

Höyhtyän työhuoneella myydään Kooma-vaatteita, esimerkiksi pipoja. Kuva: Teemu Kontro

Muotitietoinen Koomamies

Koomapipot olivat iso juttu 2000-luvun alussa etenkin Oulussa. Kooma nousi koko kansan tietoisuuteen, kun Jasper Pääkkösen hahmo Salatuissa elämissä piti pipoa päässään. Toinen merkittävä tapahtuma Koomalle oli Muodin huipulle -kilpailuohjelma, johon Putkonen osallistui vuonna 2009.

Putkonen ei kilpailuun osallistumisesta huolimatta itse juuri seuraa muotia tai trendejä. Hän peräänkuuluttaa vaatteiden tekemisessä käytännönläheisyyttä.

”Eniten kiinnostaa, miten vaate syntyy ja minkälaisia materiaaleja siinä käytetään. Muoti, jota minä edustan, on hyvin lähellä urbaania katutyyliä, eli teen t-paitoja, huppareita ja pipoja. Muotokieltä ei välttämättä tarvitse keksiä uudelleen.”

Putkonen käyttää sosiaalista mediaa itsensä ilmaisemiseen. Koomamies onkin hänelle tavallaan alter ego, jonka avulla voi jakaa positiivista energiaa. Koomamiehen some on täynnä monipuolista sisältöä ruuanlaitto-ohjeista matkailuvideoihin.

”Olen määritellyt Koomamiehen sometyylin niin, etten jaa sinne ollenkaan negatiivisia tunteita. Minun mielestäni netissä on niitä liikaa. Antti Putkosella on kyllä negatiivisia tunteita, Koomamies on taas positiivisen sanoman alter ego, joka yrittää siinä samassa ujuttaa pipoa ostajan päähän.”

Putkonen valmistaa vaatteet käsin. Kuvassa näkyy työhuoneen kangaspuut. Kuva: Teemu Kontro

Rakas kotikaupunki

Oululaisuus on tärkeä asia Putkoselle. Hän oli aikanaan mukana perustamassa legendaarista oululaista skeittikauppaa Real Dealia. Skeittikaupan alkuvuosina Kooman työhuone oli liikkeen sisällä. Putkonen lopulta lähti Real Dealista ja keskittyi omaan tekemiseen. Skeittikauppa lopetti toimintansa kokonaan aiemmin tänä vuonna.

”Real Dealin loppuminen on todella suuri menetys Oululle. Mutta tästä voi ammentaa myös tulevaisuuteen. Real Deal on tarina mahdollisuuksista toteuttaa ja tehdä. Nyt vain eletään suurta murrosta, jossa kivijalkaliikkeet kuolevat.”

Putkonen näkee Oulun kulttuurikaupunkina, joka voi hyvin ja jolla on kirkas tulevaisuus. Hänen mielestään kulttuuri on asennekysymys. Putkonen inspiroituu jokaisesta pienestä kulttuuritekijästä.

”Uusia tekijöitä varmasti pullahtaa. Oulu on vahva ja hyvinvoiva kulttuurikaupunki, sanoi siitä mitä tahansa. Esimerkiksi Hiukkavaaran treenikämpillä soittaa yli kolmesataa bändiä. Sen lisäksi siellä on paljon taiteilijoita ja muita. Nuoria pitäisi kannustaa enemmän tekemiseen. Kouluilla on koneet ja laitteet sekä aikaa. Ei se ole kuin tehdä.”

Putkonen pitää Koomaa osana Oulun katukulttuuria. Kuva: Teemu Kontro

Muodin tulevaisuus

Jos sosiaalista mediaa seuraa aktiivisesti, voi saada kuvan siitä, ettei ikinä ole ollut näin helppoa luoda oma vaatebrändi. Nuoria tuntuu kiinnostavan katumuoti enemmän kuin koskaan, ja uusia vaatemerkkejä ilmaantuu kuin sieniä sateella. Pikamuoti, halvat printtipaidat ja vastuuttomuus vaatteiden valmistuksessa ovat tätä päivää. Putkonen ei ole tästä suoranaisesti samaa mieltä.

”Sitä sanotaan, että vaatteiden suunnittelu on helppoa, koska tekijöitä on niin paljon, mutta ei se niin ole. Kunnioitan jokaista, joka aloittaa vaatteiden myymisen esimerkiksi Instagramissa.”

Putkosen mielestä tämä uusi trendi johtuu nykytilanteesta, jossa kaikilla on mahdollisuus toteuttaa omia visioitaan helpommin kuin aikaisemmin. 

”Jos haluaa menestyä uudella vaatemerkillä, se vaatii uskomattoman määrän työtä tai isoa pohjakassaa. Nyt elämme vain sellaista hetkeä, jolloin olosuhteet ja koneet ovat mahdollistaneet tämän kaiken. Kukaan ei kuitenkaan pysty itse määrittelemään, että mikä on muotia.”

Iso puheenaihe muotimaailmassa viime vuosina on ollut vastuullisuus. Putkonen näkee ongelman ratkaisemisen olevan isommissa käsissä.

”Tekstiiliteollisuus vaatii isomman muutoksen tullakseen vastuullisemmaksi. Koomassa on ollut mukava huomata, että kestävän kehityksen ajattelu on ollut sisäsyntyistä. Olen tehnyt tuotteita sillä asenteella, että en halua asiakasta nopeasti takaisin, vaan tyytyväisenä takaisin.”


Antti Putkonen / Koomamies

  • 46-vuotias
  • Tekstiilitaiteilija, tekstiilialan yrittäjä
  • Kooma perustettu vuonna 1998
  • Asuu Nokelassa, työhuone Höyhtyällä
  • Osallistui Muodin huipulle -kilpailuun vuonna 2009
  • Vaimo, kolme lasta ja kissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*