Kommentti: Liian paljon meteliä keskustassa jalkapallon takia

Kuva: Pixabay

AC Oulun Heinäpään uuden jalkapallostadionin piti olla valmis loppukesästä 2024. Stadionia ei ole vielä edes alettu rakentamaan, ja koko hanke on laitettu jäihin. Hanke laitettiin aluille vuonna 2021, jolloin Oulun kaupungin yhdyslautakunta yksimielisesti myönsi OTC Stadion Oy:lle suunnitteluvarauksen jalkapallostadionille. Stadion suunniteltiin rakennettavaksi 75-prosenttisesti yksityisellä rahalla.

Hankkeen ensimmäinen takaisku tuli, kun paikalliset vaativat tekemään linnustonselvitystä stadionalueella, jossa on AC Oulun mukaan pelattu jalkapallo jo 40 vuotta. Tämä aiheutti hankkeeseen vuoden viivästymisen. Vaikka monissa muissa tapauksissa linnustonselvityksen tekeminen on varsin ymmärrettävä syy viivyttää joitain rakennushankkeita, tässä tilanteessa vaatimus on mielestäni absurdi. Heinäpäässä ei ainoastaan ole pelattu jalkapalloa jo vuosia, siellä on lisäksi useita jalkapallokenttiä, jotka ovat etenkin kesäisin turnauskäytössä, mikä tarkoittaa että koko alue on tuolloin täynnä ihmisiä. Miten jalkapallostadion vaikuttaisi linnustoon tämän kaltaisessa miljöössä?

Viimeiset naulat hankkeen arkkuun tulivat muutamien yksityishenkilöiden tekemien valitusten vuoksi. Kyseisissä valituksissa korostuvat alueen asukkaiden vaatimukset tehdä meluselvityksiä, sillä jalkapallo-ottelusta kuuluu ääniä esimerkiksi pallon potkaisemisesta ja tuomarin pillistä. Kyseistä valitusta on vaikea ymmärtää, kun ottaa huomioon, että alueella pelataan jo tätä nykyä jalkapalloa. Tämän lisäksi Heinäpää sijaitsee erittäin lähellä keskustaa, missä on luonnollisesti paljon meteliä ja hälyä. Herää vain kysymys, miksi asua keskustassa, jos ei voi sietää ääniä?

Stadion suunniteltiin rakennettavaksi kahden keskimmäisen ulkokentän päälle, minkä huomioon ottaen ei hanke olisi voinut lisätä jalkapallon ääniä. Olisi siis tullut yksi kenttä kahden kentän tilalle. Stadion pitää osittain myös ääniä sisällään, joten olisiko mahdollista, että pallon potkimiset ja pilliin puhaltamiset olisivat kenties kuuluneet entistä vähemmän kentän ulkopuolelle? Hanke kaatui lopulta syksyllä 2023 valituksien aiheuttaman viivästyksen vuoksi. Viiveen takia stadionia ei ollut enää taloudellisesti kannattavaa rakentaa kulujen noustua. Kahden vuoden päästä Veikkausliigan sarjakautta pidennetään, eikä Raatin stadion tarjoa liigaolosuhteita vielä maaliskuussa. Tämän vuoksi Oulussa jäädään miettimään ratkaisua, missä kotiottelut voi pelata alkukaudesta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*