Yhteisöllisyys rakentaa tunnelman AC Oulun kotipelissä

AC Oulun kannattajat seuraavat peliä tarkasti. Kuva: Joni Nalli

AC Oulun ottelussa yhteishenki on vahva, kun fanit kannattavat omiaan. Monelle ottelu on pelitapahtuman lisäksi sosiaalinen tapahtuma.

Raatin stadionin portille kävelee jatkuvasti ihmisiä, hämärtyvää iltaa valaisevat Raatin kirkkaat valot. Sateisesta päivästä huolimatta paikalle on saapunut runsaasti ihmisiä. Kuhina on kova ihmisten keskustellessa 40 minuutin päästä alkavasta ottelusta. Porttien sisäpuolelta kaikuu musiikki, joka nostattaa tunnelmaa.

Mies lähestyy stadionin porttia. Hän kertoo nimensä olevan Konsta Kaikkonen. Kaikkonen kertoo olevansa ahkerasti jalkapallossa mukana, sillä hän valmentaa juniorijoukkuetta. Paikan päällä AC Oulun otteluissa hän kertoo käyvänsä usein. ”Käytännössä käyn kaikissa kotipeleissä, vain ylitsepääsemättömän esteen eteen tullessa jää peli välistä”.

Sosiaalinen urheilutapahtuma

Kelistä huolimatta Kaikkosen mielestä kannattaa tulla paikan päälle ottelua seuraamaan.

”Pelin näkee paikan päällä paremmin taktisessa mielessä kuin vaikkapa televisiosta. Ottelutunnelma ja palvelut luovat myös itselleni mieluisen miljöön, joka saa suosimaan livefutista.”

Tähän hän vielä lisää otteluiden olevan kuitenkin ennen kaikkea sosiaalisia tapahtumia, joissa näkee ystäviä sekä vanhoja tuttuja.

Nuoria jalkapallon harrastajia Kaikkonen kehottaa live-otteluissa kiinnittämään huomiota pelillisten asioiden ohella etenkin yhteisöllisyyteen.

”Minun mielestäni olisi tärkeää, että kiinnityttäisiin yhteisöön mukaan ja nautittaisiin ottelutapahtumasta.”

Useat ihmiset ovat jo astuneet stadionin sisäpuolelle, ja ulos alkaa kantautua kannattajien laulua ja rumpujen pauketta. Ilmassa on sähköä. Ihmiset ovat sääolosuhteista huolimatta todella hyvillä fiiliksillä, ja on liki mahdotonta olla tuntematta innostusta.

Paikalle saapuu lisää väkeä. Nuori kannattaja, joka on pukeutunut AC Oulun huiviin, kävelee portille isänsä kanssa. Nuori kannattaja Benjamin Eklund kertoo käyvänsä AC Oulun kotipeleissä joka kerta.

”Aina tulee käytyä otteluissa. Parasta peleissä on se, että pääsee kannustamaan omaa joukkuetta”, Eklund kertoo.

AC Oulua Eklund on kannattanut koko kolmevuotisen harrastusuransa ajan. Maalivahtina pelaavan Eklundin lempipelaaja AC Oulun joukkueesta on englantilaismaalivahti Calum Ward.

Stadionin sisälle mentäessä tunnelma on latautunut pelaajien lämmitellessä kentällä rock-musiikin soidessa. Ihmiset kulkevat katsomon ja kioskialueiden välillä. Ottelun alkuun on enää 20 minuuttia. Pelaajilta karkaavat laukaukset ja syötöt aika ajoin lämmittelyn aikana, jolloin pallopojat saavat juosta pelivälineen perässä.

Kun pelin alkuun on enää 10 minuuttia, pelaajat astelevat musiikin tahdittamina pukukoppeihin. Stadionin lehtereillä on kuultavissa puheensorinaa, kun ihmiset hakeutuvat paikoilleen ja pysähtyvät keskustelemaan kanssakannattajien kanssa. Limsatölkkien sihahdukset ja sipsipussien rapinat kuuluvat keskustelun läpi, kun ihmiset hakevat otteluevästä kioskilta. Pillin soitua pelaajat marssivat pukukopeista ulos ja ottelu on miltei valmis alkamaan.

Alkuvihellyksestä suoraan toimintaan

Aplodien saattelemana pelaajat kävelevät kentälle tuomarien johtamana. Kuuluttaja kertoo avauskokoonpanon pelaajat molemmilta joukkueilta. AC Oulun pelaajat saavat aplodit jokaisen nimen kohdalla. Vierasjoukkueen pelaajista ei niinkään välitetä. Tuomari suorittaa joukkueiden kapteenien kanssa teikkauksen, jonka jälkeen ottelu päästään viimein aloittamaan. Teikkauksessa suoritetaan kolikonheitto, jonka tuloksen perusteella päätetään kenttäpuoliskot ja kumpi joukkue aloittaa pelin.

Heti kun pilli soi kannattajajoukko alkaa paukuttaa rumpuaan ja laulaa kannatuslaulujaan. Laulun sanat kuvaavat erinomaisesti fanien omistautumista joukkueelle. ”Raatin saaressa, seison vaikka kaatosateessa…” kaikuu koko stadionilla tihkusateisena iltana.

AC Oulun ottelun ensimmäinen hyökkäys, ja heti isketään maali. Yleisö räjähtää aplodeista ja suosionosoituksista. Maalin tehneen walesilaishyökkääjä Daniel Barrow’n kunniaksi lauletaan laulua hänen nimellään. Pallo viedään takaisin keskipisteelle ja vihreäpaitainen vierasjoukkue aloittaa ottelun uudestaan.

Peliä ei ehdi jatkua kuin noin 10 minuuttia, kun AC Oulu iskee jo ottelun toisen maalin. Yleisö villiintyy ja kannattajajoukko hakkaa rumpuaan entistä nopeampaan tahtiin ja kovempaa. Maalin on iskenyt oman kylän poikiin lukeutuva Niklas Jokelainen. Vastustajien kehonkielestä on aistittavissa lievää epätoivoa.

AC Oulun puolustaja Yann Affi pelaamassa palloa ylöspäin. Kuva: Joni Nalli

Kritiikki ja suosionosoitukset tärkeä osa peliä

Henkeen ja vereen joukkuetta kannattavat fanit eivät ainoastaan ylistä onnistuneita suorituksia, vaan antavat palautetta epäonnistumisista. AC Oulun pelaaja tekee virhesyötön, joka lähes johtaa vierasjoukkueen hyökkäykseen. Katsomosta kuuluu huuto: ”Nyt herätys siellä kentällä ja peliä!” AC Oulun pelaajien peipatessa vastustajan puolustajia yleisö antaa aplodit suosionosoituksena.

Vastustaja rikkoo AC Oulun pelaajaa, mikä aiheuttaa valtavan älämölön ja huutoa niin katsomosta, kuin myös vaihtopenkiltä. Katsojat vaativat vastajoukkueen pelaajalle keltaista korttia ja solvaavat tuomaria heidän mielestään väärin menneen tuomion vuoksi. Samaan aikaan AC Oulun valmentaja huutaa tulistuneena vaihtopenkiltä protestina tuomarin päätökseen.

Tauolla herkutellaan ja kohdataan ihmisiä

Puoliajan lähestyessä osa ihmisistä nousee paikoiltaan, jotta ehtisivät kioskille ennen valtavia jonoja. Pillin soidessa pelaajat kävelevät aplodien saattelemana kohti pukukoppeja. Ihmiset palaavat paikoilleen makkaroiden, kahvien sekä pullien ja limsojen kanssa. Tauon aikana ei kuulu kannatuslauluja. Kaiuttimista soiva musiikki ja kannattajien keskustelu valtaavat alueen. Ihmiset ovat siirtyneet myös omilta paikoiltaan pois keskustelemaan toisten paikallaolijoiden kanssa, heidän löydettyään tuttuja kasvoja stadionin lehtereiltä.

Tuomari viheltää pilliin. Tauko on päättynyt ja ottelu alkaa pian uudestaan. Viimeisetkin ihmiset palaavat paikoilleen pelaajien kävellessä kentälle.

Toisen puoliajan alkuvaiheilla vastapuolen vaihtopenkillä menee kuppi nurin. Taustajoukkojen jäsen on tyytymätön tuomarin päätökseen, ja antaa tuomitsijan kuulla kunniansa. Tuomari nostaa valittajalle tästä hyvästä keltaisen kortin, mikä saa katsomon repeämään nauruun ja aplodeihin sekä kannattajajoukon huutelemaan pilkkahuutoja vastapuolen penkille.

Vierasjoukkue saa hyvän vaihteen päälle, ja AC Oulu joutuu puolustustöihin. Näistä tehtävistä selviydytään ehjin nahoin, ja yleisö antaa suosionosoituksensa puolustukselle ja maalivahdille raikuvin aplodein.

Kulmapotkutilanteessa koko yleisö tsemppaa omiaan taputtamalla kiihtyvään tahtiin. Epäonnistunut AC Oulun kulmapotku johtaa koko stadionin yhtenäiseen huokaukseen.

Ottelu vetelee viimeisiään. Viimeinen vartti on ollut kovin verkkaista molemmilta joukkueilta. Vierasjoukkue on saanut muutamia hyviä hyökkäyksiä, mutta laukaukset eivät ole menneet lähellekään maalia. Kotijoukkueen tahdinkin hyydyttyä myös yleisössä on tullut hiljaisempaa. Kun peliä on jäljellä enää alle 10 minuuttia on pelin tempo hidastunut. Vaikuttaa siltä, että molemmat joukkueet ovat hyväksyneet lopputuloksen, kun AC Oulu johtaa 2-0.

Ottelun loppuhetket

Fanijoukko pyrkii vielä tsemppaamaan AC Oulun tekemiseen puhtia soittamalla rumpua ja laulamalla ylistyslaulua. Pilli soi viimeisen kerran. Peli päättyi oululaisten voittoon. Yleisö taputtaa, ja suurin osa nousee ylös penkeiltään. Ihmiset kävelevät kohti uloskäyntejä ja kotia kohti. Kuuluttaja ilmoittaa ja palkitsee vielä ottelun parhaat pelaajat. Stadionin ulkopuolelle kuuluu katsomossa olevien fanien laulut ja rummutus. He ovat jääneet viime hetkeen asti juhlimaan AC Oulun voittoa. Ihmiset ulkopuolella puhuvat kuinka helppo voitto oli, kun kannattajat lähtevät omille teilleen.