Kauko-ohjattavia autoja, legoja ja yöpukuja – Hope-yhdistyksen Toivepuista löytyy oululaisten lasten ja nuorten joululahjatoiveet

Toivepuissa roikkuvissa sydämen muotoisista lapuista löytyvät saajan ikä ja lahjatoivomus. Kuva: Kalle-Kari Leppäjärvi

Oululaisten lasten ja nuorten joululahjatoiveet löytyvät Hope-yhdistyksen järjestämistä Toivepuista useista eri Oulun alueen liikkeistä. Keräyksen tavoitteena on saada jokaiselle lapselle yksi uusi lahja.

Joululahjatoiveita on kysytty jo useampana vuonna jokaisen asiakasperheen lapsilta. Hope Oulun tiiminvetäjän Teija Hanhelan mukaan kaikkia vähävaraisia perheitä pyritään auttamaan mahdollisimman tasapuolisesti, jotta kaikki saisivat tarvitsemaansa apua. Yksi keino avun antamiseen on Toivepuut.

”Kerätyt lasten joululahjatoiveet kirjoitetaan sydämen muotoiseen paperiseen koristeeseen. Sydämiin kirjoitetut toiveet laitetaan roikkumaan Toivepuihin ja sieltä, saa mahdollinen lahjoittaja valita mieleisimmän toiveen toteuttavaksi, minkä jälkeen lahja ostetaan ja palautetaan keräyspisteeseen paketoimattomana. Lopulta lahja toimitetaan Hopen kautta toiveen jättäneelle lapselle”, Hanhela kertoo.

Lapsiperheiden avuntarve näkyy

Hope Oulu on järjestänyt joululahjakeräyksiä vuodesta 2013 lähtien. Viimevuosien koronatilanne on vaikeuttanut perheiden tilannetta. Moni joutuu laskemaan kulutustaan vieläkin tarkemmin, ja lahjatoiveisiin sisältyy entistä enemmän myös ruokaa.

”Korona on vaikuttanut siihen, että moni työssäkäyvä on mahdollisesti lomautettu tai joutunut työttömäksi, mikä on kasvattanut avun tarvetta. Meillä esimerkiksi ruoka-avun tarve on kasvanut. Me emme perinteisesti ole ruoka-apua jakaneet, mutta korona-aikaan on pyritty sitäkin antamaan”, Hanhela toteaa.

Jouluapua sai vuonna 2020 Oulun Hopen kautta 394 perhettä ja 1136 lasta. Hanhelan mukaan oululaiset ovat lähteneet viime vuosina hyvin keräyksiin mukaan ja palaute on ollut positiivista.

”Lahjoittajien mielestä Toivepuussa on se kiva puoli, että lapsen konkreettisen toiveen pääsee toteuttamaan. Lahjatoiveet ovat aika täsmällisiä ja melko helppoja toteuttaa. Meillä on tullut aina todella paljon lahjoja joulukampanjoiden myötä. Näin on saatu reilut lahjakassit perheille.”

Teija Hanhela on toiminut vapaaehtoistyössä jo monia vuosia. Kuva: Teija Hanhelan arkisto

Lahjatoiveet hyvin perinteisiä

Lasten tämän vuoden lahjatoivelista on todella monipuolinen. Hanhela kertoo, että lasten toiveina on paljon leluja, vaatteita, legoja, hygieniatuotteita, ulkoiluvälineitä ja lahjakortteja. Kaikki lahjatoiveet pyritään toteuttamaan mahdollisimman hyvin.

”Toki joskus käy niin, että joku lapsi ei saa juuri omaa lahjatoivettaan. Silloin meillä on näitä ei-kohdennettuja lahjoja, joista yleensä löytyy mieleinen joululahja jokaiselle.”

Lahjoja on saatu jo hyvä määrä keräyksen alkuviikkoina. Hanhela muistuttaa, että kaikkia perheitä pyritään auttamaan mahdollisimman tasapuolisesti ja apukeinoja kehitetään.

”Me olemme marraskuussa jakaneet perheiden lapsille joulukalentereita. Tänäkin vuonna kalentereita saatiin jaettua noin reilut 500 kappaletta. Sen lisäksi meillä on tarkoitus 1.12. ja 24.12. välisenä aikana arpoa perheiden kesken joka päivä perustavarapalkintoja. Näin ollen tämä olisi perheille suunnattu oma joulukalenteri.”

Linnanmaan Prisma on yksi oululaisista liikkeistä, mistä Toivepuu löytyy. Kuva: Kalle-Kari Leppäjärvi

Hanhela toivoo, että mahdollisimman monet osallistuvat jouluapukeräyksiin, sillä tavalla miten itselle parhaiten sopii.

”Näistä keräyksistä tulee helpolla tavalla hyvä mieli myös itselle, kun jonkun lapsen lahjatoiveen saa toteuttaa. Varsinkin kun tiedetään, että se menee todellakin tarpeeseen.”

Hopen keräys jatkuu joulukuun 12. päivään saakka. Toivepuut löytävät Zeppelinin ja Linnanmaan Prismoista, Ruohonjuuresta, Citydancesta, Easyfit Ritaharjusta, Kure storesta, Original Sokos Hotel Arinasta, Huoneistokeskuksesta, Ideaparkin PerusTerveydestä, Kynsistudio Sari Kivarista ja Hiushoitola Susasta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*