Reikihoito. Yksisarvishoito. Enkelihoito. Energiahoitoja löytyy listaksi asti, mutta mitä energiahoidossa tehdään? Reikihoito on yksi tunnetuimmista energiahoitomuodoista. Mystinen reiki herättää ajatuksia ja kysymyksiä.
”Pukeudu mukaviin vaatteisiin, joissa on kiva pötkötellä. Ei kireitä farkkuja. Korut, kellot ja metallit riisutaan hoidon ajaksi pois. Hiuksista otetaan pinnit ja pompulat pois. Hoidon aikana maataan sekä selällään että mahallaan peiton alla, joten ei kovin kuumia vaatteita kannata laittaa. T-paita ja jotkut lököhousut on ihan hyvät. Hoitohuoneella voi myös vaihtaa vaatteita.”
Valmistautumisohjeet pamahtivat viestinä Whatsappiin hyvissä ajoin ennen hoitokertaa. Mielessä kävi heti, että en aio ottaa korvarustossani olevaa korua pois, sen verran tiukassa se on. Jospa se ei kovin paljoa vaikuttaisi hoitoon. Reikihoidosta tiesin etukäteen ainoastaan sen, että hoito tehdään käsien avulla: koskemalla, painelemalla ja ehkä hieromalla. Sanoessani ystävilleni tulevasta reikihoitoajasta, moni naurahti ja yksi sana toistui monen suussa. Huuhaa.
Ensikosketus reikiin
Perjantai-iltana raahelainen kauneushoitola on tyhjillään. Päivisin reikihoitoja ei täällä voida tehdä, sillä kampaajien penkeistä ja kynsihuollossa käyvien suusta tulee liikaa meteliä. Se häiritsee hoitoa, joka vaatii täydellistä hiljaisuutta. Reikihoitaja Sari Jaatinen päästää minut sisään illan pimeydestä ja opastaa monista saman näköisistä hoitohuoneista siihen oikeaan. Tila on pieni ja vaalea, keskellä huonetta on ihan normaali hoitopöytä. Juuri sellainen, mikä on monelle tuttu hierojan vastaanotolta. Seiniltä huomaan reikihoitajan todistuksia ja kartan kehon chakroista eli energiakentistä. Samoihin chakroihin voi törmätä vaikkapa joogatunnilla.
Kiipeän lavetille ja hoitaja asettelee päälleni fleecehuovan. Samalla hän kertoo, mitä hoidossa tapahtuu.
”Pidän käsiäni eri kohdassa kehoasi, yhdessä kohdassa noin viisi minuuttia. Siihen ei kuitenkaan tarvitse kiinnittää huomiota. Jossakin kohdassa saatan viipyillä vähemmän, jossakin ehkä enemmän. Riippuu ihan siitä missä virtausta tuntuu”, Jaatinen kertoo.
Samalla selviää, että hoito kestää noin tunnin ajan ja sen aikana ei puhuta mitään. Taustaäänenä kuuluu tiibetiläinen musiikki, välillä seasta erottaa kongin paukahduksia. Yllätyn siitä, että tilassa on täysi valaistus päällä. Maailma kuitenkin pimenee, kun suljen silmäni. Olo tuntuu turvalliselta ja lämpimältä. Hoitaja käy pesemässä kädet ja hoito saa alkaa. Yritän pitää mieleni avoinna.
”Tunnin ajan kukaan ei oleta sinusta mitään. Saat vain olla ja rentoutua. Yritä unohtaa, että olen tässä”, Jaatinen ohjeistaa.
Heti hoidon alussa otetaan heti luulot pois. Jaatinen asettaa molemmat kätensä suoraan kasvoilleni. Se säikäyttää ensin, mutta kun tunteeseen tottuu, olo on yllättävän rentoutunut. Alussa ajatukset harhailevat milloin missäkin. Hengitys tuntuu raskaalta, jossain vaiheessa sekin tasoittui. Pitkän viikon jälkeen unen tulo ei ole kaukana. Jaatinen kertoo hoidon jälkeen, että tunnin reikihoito on muutamaa tuntia unta vastaava lepohetki. Siltä se myös tuntui – aikaa tuntui kuluvan paljon enemmän kuin tunti vaikken nukahtanutkaan. Ainoa häiritsevä asia oli selkeä ja voimakas pulssin tykytys oikeassa pohkeessani. Sain sen mielestäni keskittymällä seinäkellon tikitykseen, joka kuului vaimeasti taustamusiikin seasta.
Mikä on reikin voima?
Reikihoitoon hakeudutaan yleensä rentoutusmielessä joko pitkän työrupeaman päätteeksi tai loman alkajaisiksi. Hoidettavalla voi olla jokin fyysinen tai psyykkinen vaiva, johon haetaan apua. Jaatisen mukaan näitä voivat olla esimerkiksi migreeni, ahdistus, uniongelmat ja erilaiset kehon kiputilat. Suomen Energiahoitajien sivuilla kerrotaan pitkä lista erilaisista vaivoista, joihin ainakin yksi ihminen on saanut avun reikistä. Listassa on lueteltu muun muassa vatsasyöpä, parisuhdeongelmat, alkoholismi ja kuukautiskrampit.
”Ihmiset elävät usein ’hamsterinpyörässä’, jatkuvassa liikkeessä. Yksi iso apu on rentoutuminen ja rauhoittuminen. Sitä kautta tulee ajatusten selkiytymistä ja päätöksentekokyvyn paranemista ja mielenrauhaa, joka voi johtaa lukemattomiin asioihin. Hoidettava kenties nukkuu paremmin ja pystyy tekemään jonkin vaikean päätöksen. Rauhoittumisen merkitystä ei voi aliarvioida”, sanoo Jaatinen.
Jaatinen kuvailee reikihoitoa insinöörimäisen arkiseksi hoitomuodoksi.
”Käytän tätä esimerkkiä, sillä insinöörit tietävät, että energiaa voidaan mitata. Niin ihmisestä kuin puustakin. Se selkeyttää monen ajatuksia reikistä”, hän havainnollistaa.
Reiki perustuu energioihin. Reikin kerrotaan olevan ikivanha, itämaisten kansojen parista tuleva energiahoitomuoto, jossa parantava energia virtaa hoitajan käsien kautta hoidettavaan kohteeseen. Reikistä kuten muista energiahoidoista puhutaan usein vaihtoehtoisina tai täydentävinä hoitoina. Termejä on kritisoitu, sillä Suomen Lääkäriliiton mukaan energiahoidot eivät ole vaihtoehto tai täydennys lääketieteelliselle hoidolle. Kolmas usein käytetty termi on uskomushoidot, sillä osa kertoo reikin perustuvan uskomukseen ja placeboon eli lumevaikutukseen.
”Joitakin voi ihmetyttää se, että reikissä ei esimerkiksi painella lujasti tai pistellä pieniä neuloja ihoon. Joku voi kysyä, miten tällaiseen voi uskoa. Heitän heille usein vastapallon ja kysyn, oletko koskaan rakastanut.”
Hän muistuttaa, että rakastaminen on pelkkä tunne. Siihen ei voi koskea eli rakkaus on abstrakti asia.
”Sen perusteella me kuitenkin teemme elämämme isoimmat päätökset ja asiat. Tehdään lapset, hankitaan asunnot, otetaan velkaa ja sitoudutaan moniin asioihin. Vain sen yhden tunteen perusteella. Siksi sanon, että reikiä kannattaa kokeilla.”
Jaatinen on saanut reikioppinsa Toholammilla reiki master Anneli Järvenojalta. Perus- ja jatkokursseista todisteena ovat hoitotilan hyllyllä olevat violetin väriset todistukset.
”Käytyäni reikikurssit sain reikikädet. Toki käteni ovat ihan normaalit kädet, mutta kun asetan käteni hoidettavan kasvoille, virtaus käynnistyy. Hoidon aikana tunnen käsissäni erilaisia tuntemuksia. Joskus se on kuumaa kihelmöintiä, ikään kuin sadesuihku aukeaisi kämmenistäni. Välillä tunne on polttava. Joskus virtauksen tunne on niin voimakas, että otsalta valuu hiki solkenaan. Tällä kertaa virtaus oli voimakas käsissä, mutta en hikoillut”, hän avaa hoitotilannetta.
Jaatinen kertoo, että osa hoidettavista kertoo näkevänsä värejä hoidon aikana. Osa kertoo nähneensä ihmisen, jonka on menettänyt. Värit ja tutut ihmiset jäivät tällä kertaa näkemättä. Olo oli rentoutunut, mutta en kokenut vau-elämystä.
”Hirveän monen kohdalla reikin antama energia on kaikessa yksinkertaisuudessaan jonkin ajatuksen kirkastuminen”, hän kertoo.
Hoidon perusteella Jaatinen osaa kertoa, että minulla ei ole fyysistä kehotraumaa: en ole ollut leikkauksessa tai en ole synnyttänyt. Ilmeisesti virtaukseni tai niiden puute kertoivat sen hoitajalle. Mitään negatiivista virtausta hän ei tuntenut. Isoin virtaus hoitajan reikikäsissä tuntui kurkkuchakrani kohdalla. Tällöin hänen toinen kätensä oli pääni päällä ja toinen rinnallani, ikään kuin kurkun kohdalla. Sitä kutsutaan läpivirtaukseksi.
”Sinuun virtasi kaiken kaikkiaan hyvin. Kurkkuchakra oli erityinen kohta. Siinä käsissäni tuntui siltä, että nyt kyllä lähti”, hän huokaisee hymyillen.
Jaatinen kertoo huomion, mikä hänelle hoitajana tuli voimakkaasta virtauksesta kurkkuchakrassani.
”Minulle tuli sellainen ajatus, että pääseekö sinun oma äänesi tarpeeksi esille. Saatko aina sanottua oman tahtosi tai mitä missäkin tilanteessa haluat. Se voi liittyä parisuhteeseen, kaveripiireihin tai vaikkapa työhön.”
Jaatisen kertoma ajatus herkisti. Nieleskelin itkua. Miten reikihoitaja voi tunnin hoitamisen jälkeen tehdä huomion, joka selvästi kolahti syvälle ja osui kenties oikeaan? Tuttavieni hokema sana huuhaa ei ollut käynyt mielessäni hoidon aikana. Hoidon jälkeen palaan kylmästi takaisin hamsterinpyörään. Mieleen jäi toive ajatusten kirkastumisesta, mitä se ikinä tarkoittaakaan.
Tämä oli hyvä juttu. Aiheesta kerrotaan kiihkottomasti. Reiki on minulle tuttu asia, ja artikkelia oli mukava lukea. Olisi hyvä että Suomessa ei listittäisi vaihtoehtohoitoja mediassa. Vaikka Suomen Lääkäriliitto ei hyväksy näistä termiä täydentävä hoito, hyvä vaihtoehtohoitaja työskentelee niin, että asiakkaan/potilaan lääkäriltä saamat ohjeet otetaan huomioon. Hyvä vaihtoehtohoitoja myös kehottaa asiakkaitaan kääntymään lääkärin puoleen mikäli epäilee tämän oireiden johtuvan vakavammasta sairaudesta. Tiedän, että on lääkäreitä jotka hyväksyvät vaihtoehtoiset hoidot täydentävinä hoitoina, vaikkakaan virallinen taho eli Suomen Lääkäriliitto ei sitä tee.