Rahapeliongelma on yleinen terveysuhka etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Pahimmillaan liiallinen pelaaminen voi hajottaa pelaajan mielenterveyden, sosiaaliset suhteet ja talouden.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportin mukaan peliongelmia esiintyi vuonna 2019 yleisimmin nuorilla aikuisilla eli 18–24-vuotiailla. Näin kävi myös oululaiselle Mikolle, 24, joka joutui pelaamisen pauloihin 18-vuotiaana.
”Kokeilin pelaamista jo aiemmin vanhempien kavereiden kanssa, mutta täysi-ikäisenä aloin itse pelaamaan nettipelejä ja käymään pelikoneilla. Kun sattui voittamaan jotain edes vähän, se kohotti itsetuntoa. Nettikasinot, vedonlyönnit ja lotot tulivat nopeasti tutuiksi.”
THL:n sivuston mukaan liika pelaaminen voi aiheuttaa niin psyykkisiä, taloudellisia kuin sosiaalisiakin vaikeuksia. Rahan lainaaminen perheeltä ja ystäviltä on yleistä liian pelaamisen tuomien taloudellisten haittojen seurauksena. Tämän johdosta myös ihmissuhteet voivat kärsiä.
”Tili tyhjeni nopeasti ja otin pikavippejä”, Mikko kertoo. ”Ajattelin voivani voittaa varat vippien maksamiseen, kun olen sen ennenkin tehnyt. Ennen pitkää rahat tuli tietysti hävittyä ja piti pyytää perheeltä ja kavereilta lisää. Kyllä siinä välit viilenivät ja syrjäydyin vähitellen kaikesta sosiaalisesta. Lopulta välttelin häpeissäni ruokakauppojakin.”
Päihdelinkin sivujen mukaan suurimmalle osalle ihmisistä pelaamisen tarkoitus on ajanvietto, rikastumisen mahdollisuus ja jännityksen hakeminen. Kun pelihimo kasvaa liian suureksi ja alkaa vaikeuttaa elämää, on kyse ongelmapelaamisesta. Jonkinasteisesta peliongelmasta kärsii noin 112 000 suomalaista.
Peliongelman vakavimpana muotona voidaan pitää riippuvuutta, joka tarkoittaa, että henkilö ei enää pysty hallitsemaan pelaamistaan ja hänen perustarpeensa jäävät toissijaisiksi.
Vuosien mittaan Mikonkin pelaaminen riistäytyi käsistä ja lähes kaikki elämä pelaamisen ulkopuolella unohtui. Läheiset ja tyttöystävä yrittivät kukin suostutella hakemaan apua, mutta pelaaminen vei aina voiton. Se toi viihdettä, helpotti stressiä ja koukutti voittomahdollisuuksillaan. Kotiin oli helppo jäädä pelaamaan ja jättää velvollisuudet väliin.
Avuntarvetta ei kannata hävetä
Mikko heräsi tilanteensa vakavuuteen vasta, kun tyttöystävä halusi erota.
”Kyllähän se ero sattui, mutta keskustellessamme ymmärsin lopultakin, miten järjetöntä se käytös oli ollut. Pyytelin läheisiltä rahaa, en maksanut takaisin ja vetäydyin syrjään jopa omasta perheestä ja kumppanista. Satutin muitakin kuin itseäni.”
Peliongelmaa epäilevän kannattaa yrittää keksiä pelaamisen tilalle muuta tekemistä ja välttää seuraa, jossa pelataan. Myös omiin tekemisiinsä kannattaa kiinnittää huomiota ja pyytää epäröimättä apua ja tukea läheisiltä. Esimerkiksi ystävän tai perheenjäsenen kanssa keskusteleminen voi olla jo ensiaskel kohti parantumista.
Eron jälkeen Mikko istuttikin vanhempansa pöydän ääreen ja kertoi kaiken ongelmastaan. Vanhemmat tukivat Mikkoa niin henkisesti kuin taloudellisestikin ja velat saatiin lopulta maksettua. Peliriippuvuuden seurauksena useat ihmissuhteet ja mielenterveys kuitenkin rappeutuivat.
Ammattiapua Mikko haki vasta peliongelman selättämisen jälkeen, kun pelaamisen seuraukset mielelle nousivat pintaan. Asian käsittelyssä ovat auttaneet useat tapaamiset psykologin luona. Mikko kertoo, ettei kehdannut hakea peliriippuvuuteensa aiemmin apua häpeän vuoksi. Myös tätä on käsitelty ammattilaisen kanssa.
”Olihan se kolaus, kun ymmärsi, ettei tästä yksin selvitä. Ajattelin, että minut tuomitaan tekemieni virheiden takia”, Mikko huokaisee. ”Olin väärässä.”
Hän painottaa, ettei avun hakemista peliongelmiin kannata epäröidä.
”Olisin tarvinnut apua jo paljon aiemmin. Kaikkihan sitä toitottivat, mutta en kuunnellut. Kannattaa ottaa läheisten huoli todesta, vaikka se tuntuisi turhalta. Avun tarvitsemisessa ei ole mitään hävettävää. Voin nyt paljon paremmin, mutta en olisi selvinnyt tästä ilman tukea.”
Peliongelmiin löytyy apua Päihdelinkki.fi-sivustolta sekä Oulun seudulla asuville osoitteessa ouka.fi/oulu/terveyspalvelut.
Lähde: Päihdelinkin tietoiskut peliriippuvuudesta
Kommentoi