Kärppien NHL-vahvistus alitti riman – Kolme ottelua riittää todistamaan, että tikittävä aikapommi on kaukana pelikunnosta

Kuva: Oulun Kärpät

Oulun Kärpät yllätti kotimaisen Liigakiekon seuraajat viime viikolla tiedottamalla tuoreesta huippuhankinnastaan. Petopaitojen riveihin liittyy loppukauden mittaisella sopimuksella liki 500 NHL-ottelua pelannut Nick Ritchie, jota voi luonnehtia varsinaiseksi siirtovonkaleeksi. 27-vuotias kanadalainen on parhaassa iässään oleva hyökkääjä, joka on vakiinnuttanut asemansa mitat täyttävänä NHL-pelaajana.

Luin uutisen riemunkiljahduksia pidätellen ja olin vakuuttunut, että 191-senttinen ja 105-kiloinen järkäle on eliittiluokan pelaaja liigatasolle ja Kärpille korvaamaton apu kulmavääntöihin sekä maalineduspelaamiseen. Kun tunteet tasaantuivat, aloin kuitenkin välittömästi pohtimaan, miksi kymmenennellä varausvuorolla aikanaan Anaheim Ducksiin saapunut pelaaja tulee Kärppiin?

Takaraivossa kolkutti koko ajan pieni epäluulo, mutta istahdin keskiviikkona sohvalle toiveikkaana. Rikkovasta ja fyysiseen pelaamiseen perustuvasta roolistaan huolimatta Ritchie takoi kahdeksan runkosarjakauden aikana 186 tehopistettä taalajäillä. Pakkohan miehen on tuoda Kärppiin tunteen paloa sekä maalintekovoimaa!

Ritchie veti ensimmäiset luistimenpiirtonsa liigajäillä Tapparaa vastaan ottelussa, joka meni kanadalaislaiturilta ja koko joukkueelta täysin penkin alle. Ritchie sai 4–1 tappioon päättyneessä kamppailussa vajaat 15 minuuttia peliaikaa ja jäi tehopisteittä. Tilastomerkintöihin hän kirjautti yhden laukauksen, -2 sekä rangaistukset poikittaisesta mailasta ja huitomisesta. Laitoin ensimmäisen ottelun väsyneen peli-ilmeen ja huonot tilastot aikaerouupumuksen piikkiin, sillä Ritchie oli saapunut Ouluun vasta edellisenä iltana.

Kuva: Pexels

Kolmen ottelun jälkeen voin sanoa olleeni väärässä. Luulin viimeisimpänä Calgary Flamesia edustaneen Ritchien olevan valovoimainen pelaaja Liigassa, mutta mies on kaikkea muuta. Jokainen vaihto toistaa samaa kaavaa. Numero 11 seilaa pitkin kaarroksin ja liukuen pelin ulkopuolella, eikä osallistu kiekolliseen peliin tai puolustamiseen juuri ollenkaan. Ritchien luisteluvoima ja -kunto ovat tasoa ikämiesvuoron ylimääräinen hyökkääjä. Tilastorivi näyttää kolmen ottelun jälkeen 0+0 ja -5. Jäähyminuutteja karpaasi on kerännyt jo 29.

Ainoat positiiviset välähdykset liittyvät kontaktipelaamiseen. Ritchie jysäytti kuluvan viikon peleissä muutamia taklauksia, joiden jälkeen vastustajat keräilivät kamojaan jäältä. Lauantain kotidebyytissä Ritchie vastasi Ilari Melartin huutoon ja yritti sytyttää tappiolla ollutta joukkuettaan taalajäiltä opitulla keinolla, eli tappelemalla. Seurauksena oli ulosajo ottelusta, jonka HIFK vei nimiinsä nöyryyttävin luvuin 7–0.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki vihjasi MTV:lle, ettei Ritchielle tarjottu kuluvalle kaudelle NHL-sopimusta vajavaisen liikenopeuden ja kuntopohjan vuoksi. Alle 18- ja 20-vuotiaiden MM-kultaa voittaneen hyökkääjän puolustukseksi sanottakoon, että ennen kärppäpestiä hänen viimeisin kilpailullinen ottelunsa on seitsemän kuukauden takaa. Ritchie ei tullut joukkueeseen jäädäkseen, vaan ylläpitämään pelituntumaansa. Ensi kesänä hän tavoittelee epäilemättä uutta sopimusta rapakon taakse, jonka toteutumista rohkenen epäillä. Ritchie on joko laiminlyönyt rajusti harjoitteluaan tai vaihtoehtoisesti pelaa vakavan vamman kanssa. Niin surkeaa liikkuminen on. Nopeus ja dynaamisuus eivät tällä hetkellä riitä edes NHL:ää pelitempoltaan selvästi hitaampaan Liigaan.

Syksyllä Kärppien uutena urheilujohtajana aloittaneelle Mikko Myllykoskelle Ritchien hankinta on sulka hattuun. Tarvitaan neuvottelu- ja markkinointitaitoa, jotta saa meritoituneen NHL-pelaajan valitsemaan kaikista Euroopan joukkueista juuri Kärpät, mutta joukkuetta ajatellen hankinta on täysi floppi.

Ainoat osa-alueet, joihin Ritchie tuo Kärpissä lisäarvoa ovat taklaaminen ja tappeleminen. Niissäkin piilee korkeat riskit, sillä kovanaaman otteet saavat liigan kurinpidon haukkomaan henkeään. Sarjan säännöt ovat tiukemmat kuin Pohjois-Amerikassa, joten tikittävä aikapommi ottaa hetkenä minä hyvänsä pelikiellon hänelle tyypillisestä selkään taklaamisesta tai tappelemisesta. Ensi kerralla, kun katsot Kärppien peliä, ota seurantaan numero 11. Tunnistat hänet laiskanpulskeasta liikkeestä ja käännöksistä, jotka ovat yhtä sulavia kuin rahtilaivalla.

Lähteet:

Eliteprospects – Nick Ritchie

Liiga

Mikko Myllykoski on Kärppien uusi urheilujohtaja

Kärppien supervahvistus pelasi Auston Matthewsin rinnalla – näin Marko Anttila kommentoi: ”Mörkö”

Lauri Marjamäki myöntää: tässä on syy, miksi Kärppien huippunimekäs vahvistus ei pelaa NHL:ssä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*