Jännitykseen apua Alankomaista

Emilie Sahlström on sopeutunut Alankomaihin hyvin. Kuva: Tuuli Turunen

Avarakatseisuus ja positiivinen asenne.  

Näitä piirteitä vaihto-opiskelijalta tarvitaan, painottaa Oulun ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Emilie Sahlström. Hän on ollut opiskelijavaihdossa elokuusta saakka, ja kokee sopeutuneensa vaihtokohteeseensa Alankomaihin hyvin. 

”Opiskelen Eindhovenin kaupungissa ja jotkin asiat siellä muistuttavat minua Oulusta. Kaupungit ovat keskenään suunnilleen samankokoisia ja molemmissa pyöräilykulttuuri näkyy vahvasti. Koen Eindhovenin myös hyvin turvalliseksi.”

Opiskelijavaihtoon lähteminen on kiinnostanut Sahlströmia jo pitkään. Hän pohti aikansa Japanin ja Alankomaiden välillä, mutta lopulta vaihtokohteeksi valikoitui jälkimmäinen. Sahlströmin mukaan välimatka Alankomaista Suomeen on kohtuullinen, ja maasta pääsee matkustamaan kätevästi myös muualle Eurooppaan. 

”Kyse on kuitenkin ensimmäisestä kerrasta, kun muutan yksin ulkomaille, joten Alankomaat on tuntunut myös siinä mielessä sopivalta kohteelta. Sain etukäteen kuulla paikasta hyviä kokemuksia toisilta vaihto-opiskelijoilta, mikä vahvisti päätöstäni lähteä nimenomaan Alankomaihin.”

Koulu tukee vaihto-opiskelijaa hyvin 

Sahlström lähti vaihtoon opiskeltuaan ensin kaksi vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa. Koulu tarjoaa opiskelijoille erilaisia vaihto-ohjelmia, joista opiskelija voi valita omiin tarpeisiinsa sopivimman. Alankomaissa Sahlström opiskelee The International Business Consultancy -ohjelmassa, mikä myös edistää hänen opintojaan Suomessa. Hän kokee alan opiskelun olevan melko samanlaista kuin kotimaassa.  

”Opinnot ovat täälläkin hyvin projektipainotteisia. Koulupäivien pituus on suunnilleen sama kuin Suomessa. Opintojen vaativuus on kuitenkin aina alakohtaista, ja esimerkiksi osa vaihtoon lähteneistä kavereistani on kertonut kokeiden runsauden tulleen yllätyksenä. Itse kuitenkin jännitin opiskelutahtiin sopeutumista ihan turhaan.”

Viime vuosina Alankomaissa on kärsitty asuntopulasta, ja myös Sahlströmilla oli aluksi vaikeuksia asunnon hakemisessa. Lopulta sopiva majoitus löytyi koulun kautta. Sahlström asuu soluasunnossa, mikä tarkoittaa, että hän jakaa keittiön sekä pesutilan muiden vuokralaisten kanssa. 

”Minulla on kaksi kämppäkaveria, joista toinen on Hong Kongista ja toinen Espanjasta. Myös he ovat vaihto-opiskelijoita. Minua jännitti etukäteen, miten tulen sopeutumaan kimpassa asumiseen tuntemattomien ihmisten kanssa. Tähän asti kaikki on mennyt kuitenkin tosi hyvin ja on ollut hienoa tutustua ihmisiin, jotka tulevat muista kulttuureista.”

Emilie Sahlström kulkee koulumatkansa pyörällä, mikä on Alankomaissa hyvin tavallista. Kuva: Tuuli Turunen

Vaihto vahvistaa kielitaitoa ja itseluottamusta  

Sahlström on ollut aikaisemmin ujo puhumaan englantia ja kokenut jopa esiintymiskammoa. Enää tilanteet eivät kuitenkaan jännitä häntä. 

”Vaihto on todellakin ylittänyt odotukset. Myös Suomessa opintoni ovat englanniksi, mutta etenkin ensimmäisenä opiskeluvuotena jännitin puhumista niin paljon, että jatkuvasti änkytin ja unohtelin sanoja. Vaihdossa olen kuitenkin huomannut, ettei kenenkään kielitaito ole täydellinen, eikä sen tarvitsekaan olla.”  

Suomen kieltä Sahlström ei ole puhunut pitkään aikaan lukuun ottamatta puheluita kotiin. Hän kokee kielitaidon kehittyvän vaihdossa väistämättä, sillä englanti on yleensä ainoa kieli, jolla kommunikoida. Sahlströmin kanssa samassa tutkinto-ohjelmassa on vain yksi suomalainen vaihto-opiskelija, ja loput noin sata opiskelijaa ovat muista maista. Osan kursseista hän suorittaa myös yhdessä paikallisten kanssa. 

Vaihdossa Sahlström on tutustunut itseensä uudella tavalla, kun vaikeista tilanteista on joutunut selviytymään omin avuin. 

”Täällä ei ole sitä kotoa tuttua turvaverkkoa, vaan toisinaan täytyy pärjätä myös yksin. Se on nostanut esiin sellaisia piirteitä, joita en edes tiennyt itsessäni olevan. Esimerkiksi ryhmätöissä olen yleensä aina ottanut kuuntelijan roolin, mutta hiljattain olen hoksannut, että minusta itse asiassa löytyy myös johtaja-ainesta. Vastoinkäymisiä kohdatessa on ollut palkitsevaa huomata, että minä kyllä pystyn ja minä kyllä pärjään.”

Ei ikävää eikä ikävystymistä  

Sahlström yllättyi, kuinka vähän hän on kaivannut kotiin kuluneiden kuukausien aikana.  

”Oletin, että minulle tulee vaihdossa varmasti kova koti-ikävä. Täällä on kuitenkin saanut kokea niin paljon kivoja juttuja, tavata uusia ihmisiä ja muutenkin olla jatkuvasti tekemässä jotain, etten ole oikeastaan ollenkaan ikävöinyt Suomeen.”  

On kuitenkin muutama asia, mitä Sahlström kotimaastaan kaipaa. 

”Mummo ja lemmikit. Suomalaiset herkut, etenkin sipsit, tulevat myös mieleen.”

Jouluna Sahlström aikoo piipahtaa kotonaan, minkä jälkeen hän palaa Alankomaihin vielä pariksi kuukaudeksi. Hän toivoo saavansa kohtuulliset kouluarvosanat ja etsii myös työharjoittelupaikkaa ulkomailta. 

”Koulu tukee opiskelijoita myös taloudellisesti, minkä takia etenkin korkeakouluopiskelijalle taataan hyvät edellytykset lähteä vaihtoon. Vaihtovuosi on ainutlaatuinen kokemus, jota suosittelen kyllä kaikille.”

______________________________________________________________________________________________________________

Emilie Sahlström 

  • 21-vuotias, kotoisin Oulusta 
  • Parhaillaan puolen vuoden oppilasvaihdossa Alankomaissa, Eindhovenissa, Alankomaiden eteläosassa 
  • Omistaa kaksi kissaa, jotka ovat vaihdon ajan äidin luona hoidossa 
  • Vaihdon jälkeen haluaa työharjoitteluun ulkomaille 
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*