Kuinka kaukaa menneisyys seuraa?

Kuva: Pixabay

Lapset ja nuoret tekevät aikuisten tavoin päätöksiä jokapäiväisessä arjessa. On kyse sitten sosiaalisesta kanssakäymisestä, nettikäyttäytymisestä tai mistä tahansa.

Luokkakaverille heitetty, omasta mielestäsi osuva piikki tai huumorin kaapuun puettu nälväisy voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, kuten muutkin väärät valintasi.

NHL-seura Arizona Coyotes varasi Mitchell Millerin organisaatioonsa vuonna 2020. Yhdysvaltalaispuolustaja ei kerennyt pelaamaan NHL:ssä otteluakaan, kun joukkue irtisanoi hänen sopimuksensa. Syynä oli miehen tausta koulukiusaajana, jonka Coyotes sai selville.

Vuosi sitten Boston Bruins solmi Millerin kanssa kolmevuotisen sopimuksen, mutta antoi Coyotesin tavoin kenkää pelaajalle, kun palkkauksesta syntyi kohu. NHL-uransa menettäneen jääkiekkoilijan teot ovat halveksittavia. Ollessaan 14-vuotias, hän nöyryytti, pahoinpiteli ja solvasi rasistisesti kehitysvammaista koulutoveriaan.

Etenkin elämän alkutaipaletta tarpovien kannattaa pitää tapaus mielessään. Kiusaaminen voi pahimmillaan tuhota uhrin koko loppuelämän. Kolikon toisena puolena on mahdollisuus, jossa tekijä löytää valintansa edestään, vaikka se olisi mustan humoristinen heitto kaverille hyvässä hengessä.

Kuvankaappaus viestistä voidaan kaivaa vuosien jälkeen esiin ja se voi kääntyä sinua vastaan. Pahimmillaan maksat virheestä tulevaisuudellasi. Viattomalta tuntuva möläytys voi olla täysin erilaisissa mittasuhteissa 10 vuoden päästä maailman muututtua.

Toinen esimerkki tekojen seurauksista on Elias ”Jamppi” Olkkonen. Satojen tuhansien eurojen ansioihin johtavat sopimusneuvottelut hänen ja Counter-Strike-joukkue OG:n kanssa päättyivät, kun selvisi, että pelin julkaisija Valve on asettanut Olkkosen elinikäiseen pelikieltoon. Panna oli seurausta huijauksesta, johon nuorukaisen pelitilillä oli syyllistytty hänen ollessaan 14-vuotias. Vilppi ei tapahtunut kilpailullisessa ottelussa.

Pelikielto purettiin vuonna 2021, mutta huippulupaus oli jo menettänyt mittavat ansiot ja mahdollisuuden harjoittaa unelma-ammattiaan Counter-Strikessä.

Korostan, että kiusaamiseen on oltava ehdoton nollatoleranssi, eikä sitä tule suvaita, mutta sanktioiden oikeudenmukaisuudessa vastuu on yhteiskunnalla. Instituutioiden ja yritysten on helppo kiillottaa kilpeään tekemällä yksityishenkilöistä varoittavia esimerkkejä. Onko se hyväksyttävää, jos kohteena ovat alle 15-vuotiaiden lasten teot? Nuoret ovat lähes täysin vanhempiensa vastuulla, ja heidän oikeutensa ja vastuunsa ovat lain silmissä hyvin rajalliset.

Kuinka nuorena tehdyt virheet voivat tulevaisuudessa maksaa kaiken? 14-, 10- vai 5-vuotiaana? Missä menee raja?

Lähteet:

Nuoren jääkiekkoilijan kuvottava historia paljastui kaksi vuotta sitten – sai nyt NHL-sopimuksen

Järkyttävien tekojen vuoksi potkut NHL:stä saanut Mitchell Miller löysi uuden seuran – siirtyy yllätysosoitteeseen

Kommentti: 14-vuotiaana tehty ”virhe” maksoi Elias Olkkoselle satoja tuhansia euroja ja unelman

Pelijätin täyskäännös: Elias Olkkosen, 19, CS-uran tuhonnut pelikielto purettiin yllättäen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*