Kahvin hinta ei ole huipussaan – ainakaan vielä

Linnanmaan kampuksen Messi -kahvila myy päivän aikana keskimäärin 400 kuppia kahvia. (Kuva: Rami Ranta)

Kahvin hinta kallistuu ja makukin voi tulla muuttumaan – syynä maailman suosituimpien arabica-kahvipapujen kohtaamat ilmasto- ja logistiset haasteet uutisoi Bloomberg. Muun muassa suomen suosituimman kahvin Paulingin Juhla Mokan valmistuksessa käytetään arvokkaita arabica-kahvipapuja.

Iltalehden haastatteleman Paulingin raakakahvin hankinnasta vastaavan Andreás Koroknay-Pálin mukaan arabica on herkempi sään ääriolosuhteille, joita muun muassa Brasiliassa on koettu. Brasiliassa ongelmia aiheuttavat myös työvoiman saatavuus ja kasvaneet lannoituskustannukset.

Tarvittaessa paahtoreseptiä voitaisiin muuttaa ja kasvattaa edullisemman robusta-pavun käyttöä. Tällä hetkellä robusta-lajiketta hyödynnetään pääasiassa pikakahvin tuotannossa. Koroknay-Pálin kertoo, ettei Juhla Mokan reseptiä ei tulla muuttamaan, vaan laadusta pidetään kiinni.

Arinan marketkaupan valikoimapäällikkö Janne Tapion mukaan kahvin hinta ei ole kaikkien aikojen ennätyslukemissa. Viimeksi nykyisenkaltaisia hintoja on maksettu vuonna 2016. Pitkän aikavälin hinnanmuutoksia Tapion mukaan määrittelevät markkinahinta ympäri maailman ja vuoden aikana saatu sato. Erityisesti vuosina 2018–2019 hinta on ollut erityisen alhainen.

Kahvin hinnan kallistuminen näkyy oululaisen asiakkaan kuitissa viiveellä, joka perustuu vanhan hinnan tuotteiden varastosaldoon.

”Hinnat muuttuvat 2–3 kuukauden välein. Seuraavan kerran hinta päivittynee vuoden vaihteessa”, kommentoi Tapio.

Osa lyhytaikaisista hinnanmuutoksista johtuu erilaisista kampanjoista. Kahvi on Tapion mukaan suosittu kampanjatuote, sillä asiakkaat ovat usein hintatietoisia kahvin suhteen.

Viidessä vuodessa valmiit kahvijuomat nostaneet päätään

Jauhatetut kahvit muodostavat merkittävän enemmistön kaupan kahvituotteiden myynnistä – peräti 90 prosenttia. Viiden vuoden aikana kaupan hyllyille on saapunut reilusti uusia tuotteita. Kahvituoteartikkelien kasvu Arinan hypermarketeissa on 15 prosentin luokkaa.

”Pika- ja kapselikahvien myynti on viidessä vuodessa selkeästi laskenut. Aikaisempina vuosina pikakahvikoneethan olivat joululahjahitti”, muistelee Tapio.

Bloomberg: Get Used to Expensive Coffee. And It’ll Probably Taste Worse Too

Iltalehti: Kahvi kallistuu ja sen maku uhkaa huonontua – miten käy suomalaisten suosikkimerkille?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*