Joulutunnelma saapunut Pohjois-Pohjanmaan museoon

Pohjois-Pohjanmaan museossa ollaan jouluisissa tunnelmissa. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo

Pohjois-Pohjanmaan museon perinteinen joulukoristelu on nähtävissä museossa muun näyttelyn lomassa 8. tammikuuta 2023 asti. Eri aikakausittaisia joulukoristeita on nähtävissä 1700-luvulta aina 1970-luvulle asti. Jouluinen koristelu on yli 15 vuotta vanha perinne, joka on vuodesta toiseen pysynyt samanlaisena.

”Joulu on juuri perinteen juhlaa, joten olemme halunneet sen näkyvän koristelussakin”, Pohjois-Pohjanmaan museon kuraattori Arja Keskitalo tuumaa. ”Toivomme, että asiakkaat saisivat iloisen kokemuksen siitä, että ovat nähneet koristelut aiemminkin.”

Osa joulukoristeista onkin niin aikasidonnaisia, ettei niiden vaihtelu ole mahdollista. Esimerkiksi muotiin 1930-luvulla tullut lippunauha ei olisi voinutkaan kuusta koristaa paljon aikaisemmin, sillä siniristilippu on toiminut Suomen symbolina vasta itsenäistymisen jälkeen.

Joulukalenteri täynnä aarteita

Keskitalo kertoo, että museon toisesta kerroksesta löytyvä kurkistusluukkuinen joulukalenteri on museon omaa tuotantoa 2000-luvun alusta. Adventtikalenteria muistuttavassa kokonaisuudessa on 24 luukkua, joihin kurkistamalla voi löytää pieniä faktaiskuja jouluisista aiheista tai runon pätkiä. Lisäksi luukuista voi kurkistaa klassikkoleluja viimeisen sadan vuoden ajalta tai joulukortteja eri vuosikymmeniltä. Kalenterin ovien sisäpuolia koristaa joulupapereita 1970- ja 1980-luvuilta.

”Eräs työntekijämme on kerännyt papereita näinä vuosikymmeninä suuret määrät. Jos joku haluaa tutkia joulupapereiden historiaa, meiltä löytyy niitä varasto”, Keskitalo naurahtaa.

Museon ensimmäisessä kerroksessa on nähtävillä myös nukkekoti Kansallis-osake-pankin talosta eli KOP-talosta. Alun perin 2000-luvulla joulukalenteriksi valmistettu kokonaisuus on täynnä interiööriyksityiskohtia, joiden ympärille oli suunniteltu tarina. Jokaiselle asunnolle oli oma mielikuvituksellinen tarinansa, joita luettiin pienoismallin ilmestymisvuonna Radio Kaiussa yksi päivässä. Tällä kertaa teos on esillä KOP-talon komean arkkitehtuurin vuoksi. Talon suunnitteli arkkitehdit Nyström, Petrelius ja Penttilä ja se rakennettiin 1900-luvun alussa. Talo purettiin modernimman suunnitelman tieltä 1960-luvulla. Pienoismalli nähdään pitkästä aikaa esillä, sillä se on ollut restauroinnissa muutaman vuoden ajan.

”Niin kuin vanha talokin tarvitsee huoltoa, niin tarvitsee pienoismallitkin säilyäkseen näyttelykelpoisina”, Keskitalo toteaa.

Lähde: Jouluista tunnelmaa Pohjois-Pohjanmaan museo 23.11.2022-8.1.2023

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*