Innostunut elokuvafiilis marraskuisessa Oulussa

Valveen ikkunoissa on suuria kirjavia puita, joiden lomassa on satuolentoja ja eri muotoisia lehtiä. Kuva: Minna Laamanen

Astun Kulttuuritalo Valveen aulaan ja näen heti värikkään tiipiin. Tiipiissä nähdään elokuvia, joita alakouluikäiset lapset ovat tehneet Valveen elokuvakoulun kesäleirillä tänä kesänä. Aulassa on valkoinen kerrostaloteos. Siinä olevista rei’istä voi katsella ala- ja yläkouluikäisten oppilaiden tekemiä videoita.

Käynnissä on 38. Oulun kansainvälinen lasten ja nuorten elokuvien festivaali.

”Festivaali perustettiin halusta tarjota koululaisille mahdollisuus päästä elokuviin. Elokuvafestivaalimme on pohjoismaiden vanhin ja Suomen ainoa. Sillä on pitkät perinteet”, kertoo Inka Koutaniemi, jolla on monta virkaa festivaalissa.

Festivaaleilla on vuosittain noin 30 000 kävijää, jotka ovat lähinnä koululaisia. Tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Tapahtumasta on muodostunut kouluille tärkeä juttu, jota odotetaan aina kovasti. Opettajat seuraavat elokuvia ja peilaavat niitä opetussuunnitelmaansa.

Yleisöä riittää lähialueilta ja -kunnista.

”Tänne tullaan kaukaakin. Päiväkotilaisia on paljon ja lapset ovat innoissaan päästessään elokuviin”, infossa työskentelevä Satu Koutaniemi kertoo.

Harmaan ankea sää ei Valveen aulassa ja saleissa näy.

”Täällä on aina ihmisillä hyvä fiilis ja lämmin tunnelma. Elokuvan jälkeen ollaan innoissaan”, Inka Koutaniemi kertoo.

Hänen mielestään on periaatteessa ihan sama mitä leffaa päätyy katsomaan, sillä innostunut elokuvafiilis on huomattavissa. Tarjolla on paljon hyviä filmejä ja festarilla parasta on välitön tunnelma. Suosikkeja hänellä ei ole, mutta hän nostaa esiin Hölmö nuori sydän -elokuvan, sillä se on Suomen Oscar-ehdokas. Lasten elokuvista Vedenneito on mainitsemisen arvoinen, sillä se on kotimainen elokuva. Sen näyttelijä Emika Saari on itsekin festivaalin vieraana.

Odottaessani lapsituomaristoa aula täyttyy puheen helinästä. Saapuneen luokan opettaja antaa luvan syödä mukaan otettuja eväitä, sillä niitä ei voi viedä elokuvasaliin. Eräs poika ei malta riisua takkiaan jäädessään katselemaan näytöllä pyöriviä mainoksia. Infon työntekijöiden läppäri aiheuttaa samaisessa pojassa kysymyksiä. Onko se pelitietokone?

Elina Heula, Veera Keränen, Ilona Ebeling, Noora Kaarlela, Muska Merilä, Aleksandra Kunnasmäki, Tiina Karjalainen ja Ulla Kaislaranta kuuluvat lapsituomaristoon.

Tytöt ovat käyneet festivaaleilla ennenkin, mutta tällä kertaa he ovat tuomaroimassa elokuvia. Erilaisten elokuvien näkeminen ja arviointi kiinnostaa kovasti. He odottavat eniten elokuvia Rocca muuttaa maailman, Kesä Ranan kanssa, Noitajahti sekä aiemmin mainittua Vedenneitoa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*