Valoukot yllättävät

Valoukot tekivät elokuvan ensi-illasta interaktiivisen elämyksen. Kuva: Lentoi Films Oy

Tulevana viikonloppuna 22–24. marraskuuta Lumo-Valofestivaali valtaa Oulun. Valotaidetta nähdään ympäri kaupunkia. Tänä vuonna kävijöitä viihdyttävät myös valotikku-ukot.  

Valoukot -teos otti ensiaskeleensa jo viime vuoden Lumo-valofestivaalilla, joiden aikana valoukot seikkailivat Oulun keskustassa itsenäisenä kokeiluna. Tänä vuonna teoksen tekijöinä ovat oululainen yritys Lentoi Films yhdessä taiteellisen ja teknisen tiimin kanssa.   

Tänä syksynä valoukot on jo kertaalleen nähty Flash Mob -hengessä, kun teoksen mainos esitettiin elokuvateatteri Starissa juuri ennen Terminator: Dark Fate -elokuvan ensi-iltaa. Yleisö yllättyi, kun valkokankaalla näytetyssä mainoksessa esiintyneet valotikku-ukot ilmestyivät katsojien sekaan ja hiippailivat mainoksen loputtua ulos salista. 

Ilahduttaminen etusijalla  

Valoukot -teos sai alkunsa keskustelusta, jossa Acke Salo, Julian Owusu ja Kalle Jurvelin miettivät tapaa osallistua festivaaliin ja saada aikaan positiivisen reaktion yleisössä. Valoasut olivat oiva keksintö, sillä ne herättävät huomiota mutta eivät häiritse läsnäolollaan muita festivaalin teoksia.

“Lähdimme viime vuoden valofestarien aikaan testaamaan, miten ihmiset reagoivat ja miltä valoukot näyttävät kameralla”, Salo kertoo.  

Kokeilu kannatti. Valoukot ovat nauttineet suurta suosiota jo ensiesiintymisestä lähtien. Festivaalin järjestäjät pitivät teoksesta. Kun tämän vuoden ohjelmaa koottiin, teos muistettiin ja otettiin osaksi virallista tapahtumaa.   

“Projektia toteuttaessa tärkeintä on ollut se, että teos saa katsojassa aikaan positiivisen ja iloisen reaktion”, Salo kommentoi. 

Poikkeaa massasta 

Yritys kertoo olevansa teknisesti haastavien ja massasta poikkeavien projektien erikoisosaaja. Teos on hyvä esimerkki tällaisesta projektista. Siinä eloon herää kaksi videotuotantojen tärkeää ominaisuutta: valojen ja efektien käyttö.   

Lopulta teoksesta syntyi interaktiivinen elämys. Esiintyminen elokuvateatteri Starissa sai aikaan todella positiivisen reaktion. 

“Se oli hitti, siitä puhutaan vieläkin. Niin isoa reaktiota ei osattu odottaa”, Salo kertoo. 

Projektin edetessä on tullut vastaan myös haasteita. Teosta on kehitelty ensiesiintymisen jälkeen, muun muassa valopukuja on paranneltu. Valopuvussa esiintyessään tanssijan on koko ajan pidettävä mielessä se, miltä liikkeet valojen kanssa näyttävät.  

Valoukkoja voi tavata valofestivaalin alueella viikonlopun ajan. Tarkkoja paikkoja Salo ei kuitenkaan voi paljastaa, sillä Flash Mob -hengestä pidetään kiinni.  

Projektin toteutus: Lentoi Films Oy, Acke Salo & Julian Owusu. 
Tanssijat: Julian Owusu, Anniina Jääskeläinen, Taru Turpeinen ja Aappo Pääkkölä

Katso video elokuvateatterissa nähdystä tempauksesta täältä.

Lähde: Valotaideteos yllätti elokuvan ensi-illassa Oulussa 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*