Hintojen nousu vaikuttaa opiskelijoiden ruokailutottumuksiin – ”Kaupassa tulee kuljettua laskimen kanssa”

Lihaa näkyy opiskelijoiden ostoskoreissa yhä harvemmin. Kuva: Pexels Kevin Malik.

Ruuan hintojen nousu on vaikuttanut opiskelijoiden ostoskoreihin. Oulun Linnanmaan kampuksen opiskelijat kertovat, että mikä on muuttunut. Suurin osa vastaajista kertoo vähentäneensä tai jättäneensä kokonaan pois liha- sekä maitotuotteita.

”Lihaa en osta, koska se on kallista”, kertoo eräs opiskelija. ”Juustoa en ole ostanut opiskeluaikana ollenkaan” kertoo toinen opiskelija. Vaikka ostoskoreissa on tapahtunut rajujakin muutoksia opiskelijat pyrkivät pitämään yllä terveellistä ruokavaliota. Eräs opiskelija kuvailee tilannetta lyhyesti ja ytimekkäästi: ”rahaa menee enemmän”.

Opiskelijat ovat myös huomanneet muutoksia heidän ruokailutottumuksissaan. Osa kertoo syövänsä opiskelijaravintoloissa enemmän kalaa, sillä tuoreen kalan hinta on noussut.

”Lohen olen joutunut jättämään kokonaan pois”, kertoo eräs opiskelija.  

Myös kasvispainotteisempi ruokavalio nousee esiin useaan otteeseen. Osa opiskelijoista vasta kastaa varpaitaan yksin asumisen arjessa ja kokevat etteivät kiinnitä tarpeeksi huomiota siihen mitä he syövät. ”Nyt kun ei ole kukaan valvomassa niin kasvikset ovat jääneet vähemmälle” kertoo yksi vastaajista.

Opiskelijat kertovat ostavansa pakasteita vain harvoin. Lähes kaikki vastanneista, jotka ostavat pakasteita, ostavat pakastevihanneksia.

Yle kertoi perjantaiaamuna julkaistussa artikkelissa, että pakastetuotteiden, varsinkin perunajalosteiden suosio on kasvanut Suomessa. Lisääntynyt kulutus näkyy perunajalostajien tehtailla. Vihannissa sijaitseva Pohjolan peruna valmistaa Suomen myydyintä pakasteranskalaismerkkiä, Mummon perunoita. Elokuussa tehdas siirtyi viisivuorotyöhön eli tehdas pyörii viikon jokaisena päivänä vuorokauden ympäri.

Syitä pakasteranskalaisten kasvaneeseen suosioon on toimitusjohtaja Jarkko Ojalan ja tehtaanjohtaja Erkki Pisilän arvioiden mukaan monia, mutta esille nousee erityisesti ruuan kallistunut hinta. ”Varmasti osaltaan vaikuttaa kuluttajien kurimus tällä hetkellä. Kaikki hinnat ovat nousseet ja peruna on varsin edullinen raaka-aine ruuan lähteeksi. Perunan pakastejalosteet ovat varsin helppo ja nopea tapa tehdä ruokaa”, Sanoo Pisilä.

Yle: Suomalaiset alkoivat syödä niin paljon pakasteranskalaisia, että niitä tehdään yötä päivää

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*