Black Friday tuo vilinää ja vilskettä Oulun keskustaan

Kauppakeskus Valkea on vilissyt ihmisiä aamusta saakka. Kuva: Eevi Kärkinen

Kauppakeskus Valkeassa on käynyt kova kuhina aamusta asti, sillä tänään perjantaina vietetään kansainvälistä Black Fridayta. Useat liikkeet myyvät tuotteita tuntuvin alennuksin, ja se houkuttelee ihmisiä ostoksille.

Black Fridayta pidetään yleisesti myymälöiden joulusesongin avauspäivänä. Valkeassa useat asiakkaat kertovat olevansa joululahjaostoksilla. Kaikki heistä ovat kuulemma tarkoituksella liikkeellä juuri Black Fridayna, sillä useat hieman kalliimmat tuotteet ovat nyt alennuksessa.

”Olen suunnitellut ostoslistan jo valmiiksi”, eräs kauppakeskuksen asiakas kertoo.

Monet ovat vain katselemassa tarjouksia ilman tarkempia suunnitelmia. Alennusmyyntien tuoma uteliaisuus on saanut ihmiset liikkeelle ja parhaita alennuksia metsästävät kaikki.

Meikit ovat yleinen tuoteryhmä, jota ostetaan Black Fridayn aikana paljon. Eräs asiakas totesi, että on järkevämpää ostaa alennusmyynneistä varastoon asti tiettyjä meikkituotteita, joita käyttää lähes päivittäin. Sillä tavoin tuotteita ei tarvitse heti olla ostamassa lisää normaalihinnalla.

Eräs asiakas kertoo olevansa vain läpikulkumatkalla ja viettävänsä Älä osta mitään -päivää. Päivän tarkoituksena on nimensä veroisesti olla ostamatta mitään. Se on ihmisten Black Fridayn aikaista kulutuskäyttäytymistä vastustava kampanja.

Black Friday on yritysten näkökulmasta kiireistä aikaa

Myymäläpäällikkö Arja Knuutinen kertoo työpäivän olevan tänään olevan paljon kiireisempi kuin yleensä. Kuva: Eevi Kärkinen

Kauppakeskus Valkeassa sijaitsevan Finlaysonin myymälän myymäläpäällikkö Arja Knuutinen selittää Black Fridayn olevan yrityksille kiireistä aikaa.

”Aikamoinen haipakka ollut kahdeksasta asti, mutta toisaalta se tuo kivaa vaihtelua normaaliin arkeen. Joulusesonki on yleensäkin kaupan alalla sitä vuoden kiireisintä aikaa”, Knuutinen kertoo. Hänen mukaansa myymälän asiakasmäärä on moninkertainen normaaliin verrattuna.

Knuutinen kertoo, että Finlaysonilla valmistaudutaan Black Fridayhin jo noin puolta vuotta etukäteen. Ensin suunnitellaan kampanja pääkonttorilla ja tilataan suunnitellut tuotteet. Tuotteiden alennukset lasketaan tarkasti ja siitä, että alennukset ovat oikeasti normaalihintaa matalampia, pidetään huolta. Myymäläkohtaisesti suunnitellaan ja toteutetaan tuotteiden esillepano. Se tapahtuu yleensä päivää ennen kampanjaa.

”Pussilakanat ovat hittituote”, Knuutinen toteaa. Joulun alla myös pyjamia sekä kylpytakkeja menee tavallista enemmän.

Black Friday juontaa juurensa Yhdysvaltoihin, jossa sitä vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Yhdysvalloista Black Friday on levinnyt muuallekin maailmaan. Black Fridayn jälkeisenä maanantaina useilla verkkokaupoilla on normaalia enemmän alennuksia. Päivää kutsutaan Cyber Mondayksi eli ”kybermaanantaiksi”.

Haastattelut:

Arja Knuutinen

Kauppakeskus Valkean asiakkaat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*