Hengellistä yhteyttä nettiyhteydellä – yhteydenotot seurakuntiin lisääntyneet korona-aikana

Seurakunnissa toimitukset striimataan suoraan kotitalouksiin. Kuva: Pexels.

Koronaviruspandemia on vaatinut seurakuntia kehittämään erilaisia ratkaisuja toiminnalleen. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen kertoo seurakuntien toimivan tällä hetkellä aluehallintaviraston ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin määräämien koronarajoitusten mukaisesti. Käytännössä rajoitukset näkyvät yleisötilaisuuksien osallistujamäärien vähentämisenä ja tilaisuuksien lisääntyneenä striimaamisena.

Tilaisuudet ja tapahtumat netissä

Seurakuntien yksi näkyvimmistä korona-ajan toimista on netin välityksellä tapahtuva kirkollisten toimitusten striimaaminen. Saarinen mainitsee, että striimauksen myötä jumalanpalvelukset on toteutettu sanajumalanpalveluksina messujen sijaan. Sanajumalanpalveluksessa ei toimiteta ehtoollista toisin kuin messussa.

”Sanajumalanpalvelukset toimivat striimimuodossa paremmin, sillä messu ikään kuin tarvitsee ihmisten fyysistä läsnäoloa.”

Oulun seurakuntien kesken on tehty myös koordinoivaa yhteistyötä sen suhteen, ettei jokaisesta seurakunnasta lähetettäisi jumalanpalvelusta sunnuntaisin. Saarinen kertoo, että tällainen toiminta on toimitukseen osallistuvalle paljon selkeämpi ratkaisu.

”Koordinoidulla yhteistyöllä taataan se, ettei ihmiselle tule valtavaa vaihtoehtosumaa alueen jumalanpalveluksista”, hän lisää.

Yhteistyötä ei tehdä ainoastaan muiden seurakuntien kanssa, vaan yhteistyökumppaneiksi on saatu Oulun seudulla monia paikallisia yrittäjiä. Niin ikään striimilähetyksinä toteutettavien Kauneimmat joululaulut -tapahtumien lauluohjelmia jaetaan usean yrittäjän toimesta kotitalouksiin.

Ihmiset löytävät palvelut uusien kanavien kautta

Satu Saarinen uskoo, että ihmiset löytävät joulunkin aikana seurakuntien palvelut. Hän kertoo, että koronarajoitusten aikana nettilähetysten katsojaluvut ovat selkeästi pompanneet, mihin hän ei näe tapahtuvan poikkeusta joulupyhinä.

”Monille on jo tärkeää nähdä oma tuttu kirkko striimin kautta, joten en usko nettilähetysten vähentävän osallistuvuutta.”

Oululaisen Vilma Kotiahon jouluperinteisiin on aina kuulunut erilaiset kirkolliset tilaisuudet. Vaikka hänen kotipaikkakunnallaan Alavieskassa noudatetaan samoja ohjeistuksia kirkon toiminnassa kuin Oulussa, ei se vaikuta hänen jouluperinteisiinsä.

”Äitini on kanttori, joten lasten kesken kuunnellaan varmasti jumalanpalveluksia joulun ajan.”

Kotiaho ilmaisee myös huolensa siitä, että monella ikäihmisellä voi olla hankaluuksia löytää kirkollisiin tapahtumiin netissä. Hän kuitenkin toivoo epäilyksensä osoittautuvan vääräksi.

Ihmisten kohtaamiseen panostettu poikkeusoloissa

Seurakuntatoiminta perustuu ihmisten kohtaamiselle ja poikkeusoloissa siihen on panostettu Oulun seurakunnissa.

”Henkilökunnan puhelinnumerot ovat selkeästi esillä nettisivuilla, ja keskustelutukea on saatavilla ilman ajanvarausta”, Saarinen mainitsee kertoessaan esimerkkejä panostuksista.

Hän kertoo, että poikkeusolot ovat lisänneet ihmisten yhteydenottoja eritoten rajoitusten voimaanastumisen yhteydessä.

”Siinä missä yhteydenotot ovat lisääntyneet, ovat myös asiakaskontaktimme pidentyneet”, hän lisää.

Saarinen kokee, että koronapandemia on nostanut ihmisten auttamishalua yleisesti. Hän kertoo, että kotimaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin lahjoittaminen on vilkastunut jonkin verran, mikä on osoitus ihmisten myötätunnosta toisiaan kohtaan.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*