Totta vai tarua? Terve suu ei suuvesiä kaipaa

Mtv uutisoi viime toukokuussa somehitiksi nousseesta TikTok-videosta, jossa hampaiden puhdistus laitetaan uuteen järjestykseen. Videossa yhdysvaltalainen mies huuhtelee ensin suunsa alkoholia sisältävällä suuvedellä, jonka jälkeen käyttää hammaslankainta, harjaa hampaansa ja lopuksi vielä purskuttelee suun fluoria sisältävällä suuvedellä.

Tällä puhdistustyylillä väitetään olevan niin tehokas vaikutus hampaiden puhdistamiseen, että kyseistä tyyliä käyttävä mies on saanut kehuja hammaslääkäriltäänkin. Sitä ei kuitenkaan kerrota, onko hyöty todella merkittävä suun terveyden kannalta.

Aiheeseen vastasi TikTokissa myös brittiläinen hammaslääkäri, joka kertoi kyseisen tekniikan ja alkoholillisten suuvesien sopivan ientulehduksista kärsiville. Harjausta ja lankainta sekä niiden jälkeen viimeistelyksi fluoripitoista suuvettä hän suosittelee kuitenkin jokaisen käyttöön.

Artikkelin lopussa kuitenkin todetaan, ettei terve suu tarvitse suuvesiä. Sama todetaan myös Ylen artikkelissa, jossa kerrotaan markettisuuvesien käytöstä olevan jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Suuvesien tehottomuutta puoltaa myös Seuran artikkeli, jossa asiantuntija Kaj Karlsson toteaa suuvesien tuovan vain kosmeettista hyötyä ja raikkaan maun suuhun. Hän mainitsee myös, etteivät alkoholilliset suuvedet ole hyväksi suun limakalvoille.

Määritelmä terveestä suusta onkin hieman mutkikkaampi, sillä esimerkiksi kariesta on lähes jokaisella suomalaisella. Myös iensairaudet ovat varsin yleisiä aikuisilla. Tämän varjolla terveitä suita olisikin vähän ja suuvesien käyttö voisi olla suositeltavaa.

Suuvesien käyttöön tulee perehtyä huolella

Suuvesistä löytyy alan kansainvälisissä julkaisuissa tutkittua tietoa jonkin verran, mutta kuluttajille suunnattua tutkimustietoa on vähemmän. Duodecimin terveyskirjaston artikkelissa ”Antimikrobisten suuvesien vaikuttavia aineita” kerrotaan suuvesien vaikuttavista aineista, mutta maallikolle aihe on silti ehkä monimutkainen. Asiaa ei helpota kauppojen ja apteekkien hyllyissä olevien suuvesien kirjo, mainokset ja ristiriitaiset tiedot vaikutuksista.

Artikkelin kirjoittanut, Oulun ammattikorkeakoulun suuhygienistikoulutuksessa toiminut yliopettaja Helena Heikka yhtyy Mtv:n, Ylen ja Seuran artikkeleiden asiantuntijoiden näkemyksiin suuvesistä. Hänen mukaansa kaupoista löytyy paljon suuvesiä, joiden vaikutus on lähinnä suun raikastaminen. Niiden hyödyllisyys suun terveydelle on kuitenkin vähäinen.

”Suuvesissä olevien vaikuttavien aineiden kirjo on laaja ja niihin liittyy useita tekijöitä, joita ei suositella päivittäiseen käyttöön tai niiden hyödyllisyys suun terveyden kannalta on kyseenalainen ja vaikutus lähinnä kosmeettinen”, Heikka kertoo.

Heikka kertoo, että maailman hammaslääkärijärjestö FDI on laatinut suun terveydelle määritelmän. Suun terveyttä on yksilön kyky puhua, hymyillä, haistaa, maistaa, koskettaa, pureskella niellä ja välittää tunteita ilman kipua, epämukavuutta tai kallon ja kasvojen alueen sairauksia. 

Määritelmä linkittyy suoraan myös WHO:n terveysmääritelmään, jonka mukaan terveys on koko ajan muuttuva tila ja siihen vaikuttavat sairauksien ja elinympäristön lisäksi ihmisen omat kokemukset, arvot ja asenteet.

”Suun terveys on vuorovaikutuksessa yksilön muuttuvien kokemusten, näkemysten, odotusten ja sopeutumiskyvyn kanssa. Se on jatkumo, johon yksilön ja yhteisöjen arvot ja asenteet vaikuttavat. Pyrkimyksenä on suunnata voimavarat kohti suun terveyden kokonaisvaltaista hoitamista ja tukemista.”

Suuvesien käyttöön ei ole Heikan mukaan yksiselitteistä ohjetta. Jos suunsairauksia tai niiden oireita ei ole, päivittäisen suuhygienian saa hoidettua ilman suuvesiä. Tämä tarkoittaa hampaiden harjaamista fluoripitoisella hammastahnalla ja hammasvälien huolellista puhdistamista.

Suuvesien käyttö voi tulla kyseeseen vain, jos omahoidossa on haasteita tai jos suun sairauksien hoidon kannalta on tarpeen käyttää suuvettä. Käytettäväksi valitaan tutkimuksilla hyödylliseksi vahvistettu suuvesi, jota tulee käytetään yleensä tietyn ajan kuurina.

Totta vai tarua? Totta.

Terve suu ei suuvesiä tarvitse, sillä terveyden ylläpitämisessä riittää hyvä suuhygieniasta huolehtiminen ja perinteisen fluoripitoisella hammastahnalla hampaiden harjaamisen lisäksi lankaimen käyttö. Terveyden ylläpitämisessä osansa on myös ruokavaliolla ja säännöllisillä ruokailuajoilla sekä ksylitolituotteiden käyttämisellä. Suun terveyteen vaikuttaa myös terveystarkastuksissa käyminen ja hoitoon hakeutuminen tarpeeksi ajoissa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*