Hallitus hyväksyi tuhoisat leikkauspäätökset

Hallituksen tekemät leikkaukset aiheuttavat huolta Kuva: Pixabay

Eduskunta hyväksyi tiistaina Petteri Orpon hallituksen lakiesityksen yleisen asumistuen sekä toimeentulon leikkauksista, jotka astuvat voimaan tulevana vuonna. Asumistuen muutokset hyväksyttiin äänin 99-79 ja toimeentulotuen äänin 118-58. Mielenosoitus keskeytti myös eduskunnan täysistunnon, jossa yksi mielenosoittajista heitti leikkiseteleitä saliin yleisölehteriltä, henkilö poistettiin salista

Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin perusomavastuun ja hyväksyttävien asumismenojen erotuksesta. Tämä tarkoittaa, että suurempi osuus asumismenoista jää ruokakunnan maksettavaksi. Muutokset ruokakunnan asumistukeen vaikuttavat, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran tai kun tukea myönnetään ruokakunnalle, joka ei saa vielä asumistukea. Leikkausten myötä kolmasosa asumistukea saavista työntekijöistä menettää tukensa kokonaan.

Hallituksen tekemät leikkaukset ovat aiheuttaneet paljon huolta muun muassa pienituloisissa perheissä, työttömillä ja opiskelijoilla.

Oulussa työskentelevä Jenni Keinänen kertoo miten hallituksen leikkauspäätökset tulevat vaikuttamaan omaan ja läheistensä elämään tulevina vuosina.

”Luultavasti tuleva vuosi tulee näyttämään aika huonolta, varsinkin kun on paljon opiskelijakavereita ja vähätuloisia ystäviä niin kyllä se vaikuttaa myös omaan elämään. Hallituksen toimet aiheuttavat kyllä suurta huolta”, kertoo Jenni Keinänen.

Ylellä kerrotaan, että hallituspuolueet ovat halunneet viedä yhdessä sopimiaan lakiesityksiä vikkelästi eteenpäin, kun taas oppositioille leikkaukset ovat myrkkyä. Hallitus on esittänyt asumistuen ja toimeentulotuen lisäksi leikkauksia muun muassa työttömyysturvaan. Lisäksi vuosina 2024-2027 jätettäisiin indeksikorotukset tekemättä merkittävään osaan sosiaaliturvaetuuksia.

Kela: Yleinen asumistuki pienenee

Suomen Kuvalehti: Eduskunta hyväksyi kiireellä valmistellut leikkaukset

Yle: Eduskunta hyväksyi kaksi kuohuntaa aiheuttanutta sosiaaliturvan leikkausta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*