Mahdollinen ruoan veronkorotus aiheuttaa huolta

Pienituloisimpien taloudessa ruoan veronkorotukset tuntuisivat eniten. Kuva: Pixabay

Valtiovarainministeri Riikka Purra nosti esille maanantaina julkaistussa Talouselämän haastattelussa mahdollisen ruoan verotuksen kiristämisen. Verotuksen kiristämisen syynä on kuuden miljardin euron vaje valtion tuloissa menoihin nähden. Purran mukaan julkisen talouden sopeutustarve on suuri, hallituksen täytyy olla valmis tarkastelemaan myös veroratkaisuja. Hän ei esimerkiksi usko keskituloisten työn verotuksen kiristämisen olevan mahdollista.

Valtiovarainministeriö julkaisi vuoden alussa verokartoituksen, jolloin inflaatio oli korkea ja energiakriisi käynnissä. Arvonlisäverokantojen noston ei silloin ajateltu olevan mahdollista.

Tällä hetkellä valtio perii ruoasta arvonlisäveroa 14 prosenttia. Valtiovarainministeriön laskelman mukaan, jos vero nousisi 16 prosenttiin siitä kertyisi lähes 400 miljoonan euron lisätulot valtiolle. Ruoan lisäksi 14 prosentin veroa peritään myös ravintolaruosta ja rehuista.

”Ei se ole hyvä juttu, pitäisi olla muita keinoja. Ruoan hinta on muutenkin jo kallista ja kuluttajat joutuvat entistä enemmän miettimään hintoja”, sanoo oululaisessa tavarataloliikkeessä työskentelevä Pasi.

Ruoan määrässä ja laadussa voisi näkyä pienikin veronkorotus. Arvonlisäveron nostaminen tuntuisi eniten kaikkien pienituloisimpien taloudessa.

Toimitusjohtaja Juha Pantzar Takuusäätiöstä kertoo Ylellä, että kaikkien pienituloisimmilla ei ole enää yhtään joustovaraa. Ruoan kallistuminen on jo nyt ohjannut kohti halvempia tuotteita ja inflaation tuoma hintojen nousu vaikuttaa yhä. Ruokakaupassa käynti on jo nyt suomalaisille eurooppalaisittain kallista. EU:n alueella keskimääräinen arvonlisävero on ruoalle seitsemän prosenttia.

Säästöpäätöksistä osa on jo määrä tehdä keväällä 2024. Poliittisista päätöksistä lisäsopeutukseen liittyen on tarkoitus keskustella tammikuun puolivälin jälkeen.

Lähteet

Yle: Ruoan veronkorotus iskisi pienituloisten kukkaroon – valtiovarainministeri Riikka Purra väläytti korotusta Talouselämässä

HS: Riikka Purra väläyttää Talouselämässä ruoan arvon­lisä­veron nostamista

Arvonlisävero Euroopan Unionissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*