Flunssakausi jyllää ympäri Suomea – Flunssalääkkeiden kysyntä kasvanut Oulun apteekeissa

Etenkin kipulääkkeet käyvät flunssakautena kaupaksi. Kuva: Meliina Anias

Koronapandemian ohella flunssa- ja influenssakauden virukset leviävät Suomessa. Monet tuntuvat kärsivän varsin pitkäkestoisesta flunssasta, jota luullaan herkästi koronaksi. Flunssakausi näkyy myös Oulussa: Apteekkien televisioruuduilla välkkyy mainoksia flunssanhoitotuotteista, ja asiakkaita käy vilkkaasti vitamiinihyllyillä.

Flunssan ja influenssan hoitoon tarkoitettuja tuotteita on mennyt Oulun apteekeissa selvästi enemmän kaupaksi, kertoo lääketeknikko Saku Rotuaarin Apteekista.

Flunssatuotteiden myynnissä näkyvät selkeät suosikit, joita ihmiset hankkivat. Lääketeknikko Sakun mukaan erityisesti sinkkituotteita on myyty runsaasti. Parhaiksi itsehoitokeinoiksi hän listaa sinkin lisäksi teen ja hunajan.

Suosittuja flunssanhoitotuotteita ovat myös nenäsumutteet ja särkylääkkeet, kertoo Oulun Yliopiston Apteekin apteekinhoitaja Johanna Manninen.

Flunssanhoitokeinoja on monenlaisia, niin lääkkeellisiä kuin lääkkeettömiäkin. Mannisen mukaan lepo ja höyryhengitys ovat hyviä lääkkeettömiä hoitomuotoja. Hän mainitsee myös kuumat juomat, joita on kyllä tarjolla apteekissa lääkevaihtoehtona, mutta myös mehu ja tee ajavat saman asian.

Mitään varsinaista flunssan kokonaan parantavaa yleislääkettä ei ole, mutta Mannisen mukaan yksi lääke on ylitse muiden: ”Lääkehoidoista tulehduskipulääke on kaikista tehokkain, sillä se auttaa muun muassa päänsärkyyn ja kurkkukipuun.”

Yle uutisoi flunssakauden olevan tänä vuonna erityistä voimakkaampi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo Ylelle nykyisen flunssatilanteen kuvastavan sitä, että kontakteja on ollut enemmän koronarajoitusten purkamisen myötä. Ihmiset eivät ole kohdanneet viruksia rajoitusten takia, joten niihin sairastutaan nyt tavallista herkemmin, Järvinen kuvailee haastattelussa.

YLE: Flunssakausi jyllää nyt tavallista voimakkaampana – ylilääkäri avaa tilanteen syitä ja kertoo, miten suojautua

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*