Joulukonserttien järjestäminen kirkoissa aiheuttaa ristiriitaa seurakuntalaisissa

Reino Nordin Oulujoen kirkossa. Kuva: Enni Järvelä

Kirkoissa järjestettävien joulukonserttien suosio on kasvussa. Tänä vuonna joulukonsertteja nähdään Oulussa muun muassa Oulujoen- ja Karjasillan kirkoissa. Suvi Teräsniskan joulukiertueen neljä Oulun konserttia oli myyty loppuun jo ennen joulukuuta. Maksullisen tapahtuman järjestäminen kirkossa aiheuttaa kuitenkin myös ristiriitaisia tunteita.

Kaupallisten tapahtumien järjestäminen kirkossa on herättänyt keskustelua siitä, onko tällaisten tapahtumien järjestäminen kirkossa eettisesti oikein. Maksullisten tapahtumien järjestämistä kritisoivat ovat vedonneet muun muassa kirkkoveroon ja jokaisen oikeuteen päästä kirkkoon.

Iltalehden artikkelissa kerrotaan, miksi kirkkokonsertteja ei voida järjestää ilmaiseksi. Syyksi tälle on kerrottu palkkaus. Usein ammatti artistit ovat vuokranneet tilan itse. Konsertista kertyneiden tulojen tulee kattaa sekä artistin, että taustalla toimivan tiimin palkat. Useat artistit ovat kertoneet jäävänsä joistain kirkkokonserteista myös tappiolle tilan korkean vuokrahinnan takia.

Oulun ammattikorkeakoulun oppilas kertoo Vinkka newsin haastattelussa, että hänen mielestään on naurettavaa, kun joissakin kirkoissa vuokrahinta on artistin lippuhinnoista riippuvainen. ’’En näe järkeä siinä, että isommilta artisteilta pyydetään suurempaa vuokraa kun pienemmiltä.’’

MTV:n kirjoittaman artikkelin mukaan on käyty jo pidemmän aikaa keskustelua siitä, millaiset asiat sopivat kirkkoon. On pohdittu esimerkiksi millaisia soittimia kirkossa voidaan soittaa ja saako konserteissa taputtaa. Laulaja Antti Railio on kertonut Iltalehden haastattelussa, että on saanut kirkkokonserteissa jopa seisovia aplodeja. Hänen mukaansa itku, nauru ja aplodit kuuluvat myös kirkkoon.

MTV:n samassa artikkelissa on kerrottu, ettei kirkkohallituksella ei ole erillistä listausta siitä, millaiset artistit kirkoissa saavat esiintyä. Edellytyksenä kuitenkin on, että tapahtuma sopii kirkkoympäristöön. Päätökset tapahtuman järjestämisestä tekee lopulta aina kunkin seurakunnan seurakuntaneuvosto. Jotkut seurakunnat vaativatkin konserttiohjelman ennakkoon.

Toinen Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija kertoi jättäneensä menemättä joihinkin tapahtumiin sen takia, että ne järjestetään kirkossa. Hänen mielestään kirkossa ei pitäisi järjestää kaupallisia tapahtumia.

Iltalehti: Joulu tulee laulamalla – mutta pitääkö siitä maksaa

MTV: Kirkkoon joulukonserttiin – lipulla vai maksutta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*