Suoratoistopalveluiden hallitessa äänitemarkkinoita uusien CD-levyjen myynti on romahtanut. Vinyylit kuitenkin kiinnostavat.
Myynnin laskun kannalta CD-levyjen kohdalla kuvaavaa on, että vielä vuonna 2010 levyjä myytiin Musiikkituottajien tilaston mukaan miltei viisi miljoonaa kappaletta, mutta määrä oli viime vuoden loppuun mennessä pudonnut hieman yli 200 000:een. Vinyyleiden kohdalla lukemat eivät näin isoja ole, mutta suunta on ollut päinvastainen. Tilastollisesti myös c-kasetit kiinnostavat aiempaa enemmän.
Oululaisessa levykauppa Äx:ssä myyjänä toimivan Joni Vähän mukaan valtakunnalliset tilastot näkyvät myös heillä, vaikka fyysistä musiikkia myydäänkin edelleen monipuolisesti.
”Näin tuo tahtoo olla. Kasetit tosin ovat kyllä edelleen aika marginaalisia, vaikka esimerkiksi uusin Abba kasettina tulikin. Kotimainen musiikki ja metalli liikkuvat edelleen hyvin CD:nä, mutta esimerkiksi räpin puolella vinyyli on kyllä selkeästi suositumpi formaatti.”
Vähä kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi käytetyt CD:t tekevät kauppansa edelleen hyvin. Yksi kysyntään vaikuttava tekijä on myös hinta.
”Aina löytyy väkeä, jotka haluavat musiikkinsa fyysisessä formaatissa, ja tämänhetkisen vinyylibuumin ynnä muiden takia vinyylien hinnat ovat nousussa ja aika monella tulee kipurajat vastaan. Edullinen CD alkaa jossain vaiheessa varmasti kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta.”
Oululaisen Aseman Divarin Mauno Murtoniemi nostaa CD-levyjen tulevaisuudesta esiin mielenkiintoisen näkökulman.
”Eiköhän siinä käy samalla tavalla kuin vinyyleissä, että jossain vaiheessa CD palaa takaisin. Joskus tulee taas uusia sukupolvia, jotka eivät ole nähneet CD:tä eivätkä eläneet sitä aikaa.”
Vinyyli voittaa toistaiseksi c-kasetin
Vinyyleiden keräily ja kuuntelu on yhä suositumpaa, ja etenkin uusien painosten myyntimäärät ovat lisääntyneet. Vinyyleiden valtakunnallinen myynti onkin ollut selvässä kasvussa vuodesta 2015, jolloin niitä myytiin noin 74 000 kappaletta. Tämän jälkeen myynti on noussut tasaisesti, ja viime vuonna määrä oli lähes tuplaantunut. Tähän on reagoitu myös Levykauppa Äx:ssä.
”Kysynnän nousun huomaa kyllä siitä, että hyllytilaa on täytynyt raivata vinyyleille lisää”, Vähä kertoo.
Hänen mukaansa vinyylit kiinnostavat ihmisiä nykyään kokonaisuudessaan enemmän ja ostajat ovat kaikenikäisiä, nuorimmat noin kymmenenvuotiaita.
Myös käytetyt vinyylit tekevät kauppansa, ja niille löytyy laajat markkinat. Internetin lisäksi ihmiset metsästävät käytettyjä vinyyleitä levykaupoista ja divareista. Nostalgisuus kiinnostaa, ja Murtoniemi näkeekin, että pienen rätinän sävyttämä soundimaailma kiehtoo ihmisiä. Hän mieltää taustalla olevan silti muutakin.
”Motiivit vaihtelevat: jotkut haluavat täysin virheettömiä kappaleita ja joillekin taas esimerkiksi kansitaide voi olla tärkeää. Joskus vanhan tavaran tuoksu riittää. Voisi myös ajatella, että taustalla on ideologista muutosta tavaran arvoon ja kuluttamiseen liittyvissä asioissa.”
Vaikka vinyylit ovat selvästi suositumpia, niin viime vuosina myös c-kasetit ovat alkaneet kiinnostaa. Uusien painosten kohdalla valtakunnalliset myyntimäärät ovat kuitenkin toistaiseksi pysyneet verrattain matalina.
”Kasetteja on toki nykyään enemmän tarjolla, mutta nämä ovat kuitenkin sen verran kompaktia tavaraa, että ne menevät esimerkiksi hyllyjen päällä muun tavaran ohessa”, Vähä kertoo Levykauppa Äx:n tilanteesta.
Varsinaisesta kasettibuumista ei voida puhua myöskään Aseman Divarissa, vaikka käytettyjä kasetteja on tarjolla laidasta laitaan. Ulkomainen, kotimainen ja ”huoltoasema”-genre ovat kaikki edustettuina liikkeen hyllyssä. Paikan toinen omistaja, Päivikki Läksy, mieltääkin, että toistaiseksi ostajat ovat olleet enimmäkseen yksittäisiä keräilijöitä. Hän nostaa esiin myös c-kasetteihin liittyviä haasteita.
”C-kasetti on vielä niin marginaalinen, eikä siitä varmaankaan tule valtavirtaa, ellei keksitä sellaista kasettisoitinta, mikä helpottaa itse kasetin käyttöä.”
Musiikkituottajat: Tutkimukset ja tilastot
Kommentoi