Oulu tarjoaa hyvät mahdollisuudet ilmailun harrastamiseen – ”Kerhomuotoinen ilmailun harrastaminen ei ole kallista’’

Ultrakevyessä lentokoneessa on yksi- tai kaksi paikkaa. Kuva: Enni Järvelä

Ilmailu on monelle vieras laji. Oulussa harrastusmahdollisuudet ovat hyvät ja ilmailun eri lajeihin pääsee tutustumaan usean eri yhdistyksen kautta. 

Oulun alueen ilmailukerhot järjestävät tapahtumia ja esittelykursseja varsinkin kesäaikaan tiuhaa tahtia. Moottorikoneella lentämisestä kiinnostuneille on Tervalentäjät ry:llä tarjolla koulutuslentoja omakustanteisesti. Purjelentoon pääsee tutustumaan Oulun ilmailukerhon esittelykursseilla, joille opiskelija voi osallistua edullisempaan hintaan. Oulu Skydive Centerin laskuvarjohyppääjien alkeiskurssit alkavat keväällä ja ultrakevyillä lentämisestä kiinnostuneet saavat lisätietoa Oulun harrasteilmailijat ry:ltä. 

‘’Ilmailun koulutuksissa tietojen ja taitojen hankkiminen alkaa usein teoriakursseilla’’, kertoo Tervalentäjät ry:n lennonopettaja ja ilmailulääkäri Vesa Lappeteläinen. Teoriatunteja voi suorittaa verkossa, jonka jälkeen saa osallistua kerhojen tarjoamille lentokursseille. 

Lentolupakirjojen hinnat vaihtelevat riippuen lajista. Purjelentokoneen lupakirjaan tulee varata noin neljä tuhatta euroa, kun taas moottorilentäjän lupakirjan hinta nousee kymmeneen tuhanteen euroon. Lappeteläinen kertoo, että lentolupakirjan jälkeen kustannuksia tulee koneen tuntihinnasta. Hänen mukaansa kerhomuotoinen ilmailun harrastaminen ei ole kallista, sillä kerhot pitävät lentotunnin hinnan kohtuullisena. Tyypillinen purje- tai ultrakevyt lentäjä käyttää harrastukseen enintään 2000 euroa vuodessa.  

Purjelentäminen perustuu nouseviin ilmavirtauksiin 

Ahmosuon pienlentokentän yhteydessä sijaitsevan Oulun ilmailukerhon purjekoneet ovat täysin moottorittomia. Purjelento perustuu nousevien ilmavirtausten hyödyntämiseen ja purjekoneet hinataan ilmaan moottorilentokoneen avulla. Oulun ilmailukerhon puheenjohtaja ja lennonopettaja Ville Runtti kertoo, että toiminnassa on kesäisin mukana jopa kuusikymmentä purjelentäjää, joista aktiivisia lentäjiä on noin kaksikymmentä. Mukaan kaivattaisiin kuitenkin nuoria.

Ville Runtti esittelee Oulun ilmailukerhon kaksipaikkaista purjekonetta. Kuva: Enni Järvelä

Ilmailu sopii lähes kenen tahansa harrastukseksi. Runtin mukaan nuorimmat purjelentokurssille tulleet ovat olleet 14-vuotiaita. Yksin ei kuitenkaan saa lentää alle 16-vuotiaana ja moottorilentolupakirjan saamiseen ikäraja on 17 vuotta. Lupakirjan saaminen vaatii medikaalin eli ilmailulääkärintodistuksen, joka Runtin mukaan edellyttää pitkälti saman terveydentilan kun henkilöautokortti, eikä esimerkiksi silmälasit ole este. Oulun alueella vanhimmat lentäjät ovat olleet jopa yli 80-vuotiaita.  

Runtin ja Lappeteläisen mielestä ilmailu on yhteisöllinen laji. Samanhenkisten ihmisten keskuudessa juttu luistaa ja ystäviä saa ympäri suomea. Etenkin purjelentäminen on myös konkreettisesti yhteisöllistä, sillä lentäjän lisäksi paikalle tarvitaan aina hinaaja ja usein mukana on myös avustaja. 

Avustaja auttaa tasapainottamaan purjekonetta lentoon lähdössä. Kuva: Pekka Alanärä

Ilmailusta saa itselleen pitkäaikaisen harrastuksen. Moottorilentäjän lupakirjan jälkeen on mahdollista suorittaa erilaisia lisäkelpuutuksia, kuten yölentokelpuutus. Purjelentäjä voi puolestaan tähdätä kilpailemaan ja Runtin mukaan kilpailuihin on mahdollista saada purjekone käyttöön Oulun ilmailukerholta.  

Kesäkaudella järjestettävät torstai-lennot keräävät lentoharrastajia yhteen torstai iltaisin viikottain vaihtuville lentokentille ympäri suomen. Kuva: Enni Järvelä

Talvisin purjekoneita huolletaan ja kausi alkaa taas keväällä kentän sulaessa. Moottori- ja ultrakevyillä lentokoneilla lentäminen on mahdollista myös talvella, mikäli lentokenttää pidetään kunnossa. Talvet ovat myös hyvää aikaa aloittaa lentolupakirjan hankkiminen. ‘’Jos haluaa oman lupakirjan ensi kesäksi, kannattaisi aloittaa teoriat viimeistään tammikuussa’’, Runtti toteaa. 

Juttua korjattu 21.12.2021 klo 10.15: poistettu väite, että värisokeus olisi este lentolupakirjan hankkimiselle.

Share

2 Comments

  1. Sen verran korjausta tuohon Villen lausuntoon, että värisokea saa olla. Itsellä alkaa 32 kesä purjelentoa värisokeana. Käytännössä tie nousee pystyyn siinä vaiheessa kun aletaan puhua moottorilennon mittarilentokelpuutuksesta, eli ei käytännössä haittaa harrastelentotoiminnassa ollenkaan

    • Juuri näin kuten Jari toteaa. Värisokea voi saada medikaalin mutta medikaaliin tulee rajoitus jonka mukaan saa lentää vain päiväolosuhteissa. Värisokeus estää siis yölentotoiminnan jota purjelentotoiminnassa ei muutenkaan lennetä. Oulussakin on useita ilmailun harrastajia jotka lentävät hyvin ja turvallisesti vaikka ovat värisokeita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*