Jouluna saa olla yksinkin – ”Se on oma valintani”

Joulun aika herättää ihmisissä erilaisia tunteita. Kuva: Jenni Isomäki

Joulua yksin viettäviä on paljon. Osa viettää joulun yksin vapaaehtoisesti ja osa tilanteen pakosta.

Vantaalainen Maria Lahdenranta, 22, viettää tänä vuonna joulun vapaaehtoisesti yksin. Hänellä on vasta päättynyt parisuhde, mistä johtuen joulumieli on kadoksissa.

”Vaikka vietän joulun yksin omasta valinnastani, niin kyllä tämä joulun odotuksen aika saa silti aika yksinäisen olon”, hän kertoo.

Yksinäisen ahdistus voi kasvaa joulun aikaan, koska silloin yksinäisyys korostuu. Joulusta puhutaan juhlana, jonka keskiössä on perhe ja lähimmäiset. Tällaiset odotukset joulusta voivat lisätä ahdistusta yksinäisyydestä entisestään. Monien yksinäisten joulujen syynä voi olla esimerkiksi läheisen menetys tai ero, ja pyhien aikaan ikävä ja tyhjyyden tunne saattavat nousta herkemmin pintaan.

Populaarikulttuurissa joulun yleensä kuvataan olevan perheiden yhteistä aikaa ja korostetaan lähimmäisten läsnäolon merkitystä. Tästä johtuen joulun yksin viettämisen helposti oletetaan olevan ei-toivottua.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Lahdenranta viettää joulun yksin. Hän kertoo pitäneensä aina joulusta ja on aikaisemmin odottanut sitä kuukausia etukäteen.

”Siitä erosta on vaan niin paha mieli, että en halua juuri nyt viettää aikaa lähimmäisteni kanssa.”

Hänen muu perheensä viettää joulun yhdessä Tampereella. Hän kertoo aluksi olleensa epävarma päätöksestään ja jahkailleensa, menisikö vai eikö.

Joulua yksin viettävät eivät välttämättä ole yksinäisiä

Yksin joulun viettämistä vieroksutaan ja helposti oletetaan, että yksin jouluna olevat ovat myös yksinäisiä. Anna-lehti toteutti vuonna 2019 kyselyn joulun yksin viettämisestä. Siihen vastanneista 29 % vietti joulun vapaaehtoisesti yksin, ja vain viisi prosenttia kertoi kokevansa olevan yksinäisiä.

 Monet nauttivat rauhallisesta joulusta yksin eivätkä kaipaa siihen mitään ylimääräistä. Jotkut taas eivät vietä joulua ollenkaan tai ovat joulun esimerkiksi töissä.

Vaikka Lahdenrannan joulumieli ei ole ylimmillään, hän aikoo kuitenkin viettää joulunsa melko perinteisesti.

”Aion ostaa joitain joululaatikoita ja katsella jouluohjelmia televisiosta. Olen myös hankkinut joillekin joululahjoja, jotka annan sitten myöhemmin.”

Lahdenranta kertoo, että osa hänen ystävistään on kauhistellut sitä, että hän aikoo olla jouluna yksin kotona. Hänen mielestään siinä ei ole mitään kauhisteltavaa tai surullista.

”Se kuitenkin on oma valintani. Tilanne olisi eri, jos olisin yksin, koska ei ole ketään kenen kanssa voisin olla.”

Yle: Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa, mutta silti heidät unohdetaan jouluisin – tällaista on viettää joulu yksin

IS: Joulu on monelle yksinäiselle vuoden ahdistavin juhla – asiantuntija neuvoo, miten selviät

Anna: Mitä tehdä yksin jouluna? Annan lukijat jakavat omat joulunviettotapansa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*