Asiakkaiden ja kauppiaiden suosima joulutori palannut jälleen kauppakeskus Valkeaan

Joulutorilla vilisi asiakkaita jo vain hetki avaamisen jälkeen. Kuva: Topias Setälä

Kauppakeskus Valkean kesäkadulle pystytetty Joulutori avattiin viime viikon perjantaina, ja se kestää aina jouluaatonaattoon saakka. Perinteiselle joulutorille on avattu yhteensä kymmenen kojua, joiden valikoimat vaihtelevat nahkahanskoista kukkiin ja erilaisista koruista 3D-palapeleihin.

Joulun aika on ollut luonnollisesti yrityksille tuottoisa sesonki, mutta joulutori tuo rahallisen hyödyn lisäksi myös muita etuja kojujen pitäjille.

”Sesonkina joulu on myynnillisesti yksi parhaita. Vaikka joulutori onkin erittäin tärkeä rahallisesti, sen tuoma näkyvyys on tärkein asia. On tärkeää, että ihmiset tietävät meidän tehtaanmyymälän löytyvän loppuvuoden rautatieasemalta”, Lovi Taito Shopin Kati Sarajärvi kertoo.

Myös joulutorin järjestävän kauppakeskus Valkean uudeksi kauppakeskusjohtajaksi nimetty Heli Sironen korostaa rahallisten etujen sijaan muita hyötyjä.

”Joulutorin tavoitteena on tuoda joulun fiilistä ja yhteisöllisyyttä Oulun elämyksellisempään kauppakeskukseen. Taloudellisesti toivomme joulutorin olevan merkityksellinen sekä joulutorin toimijoille, joista suurin osa on paikallisia toimijoita, että muille vuokralaisille, joille uskomme torin tuovan lisää asiakkaita. Joulutorilla ei haeta tuottoa, vaan sitä, että katetaan juoksevat kulut, mitä toiminnasta aiheutuu”, Sironen lausuu.

Lovi Taito Shopin valikoimasta löytyy muun muassa Oulu -painotteisia käsityötuotteita. Kuva: Topias Setälä

”Toivomme kävijämäärän palaavan lähelle koronaa edeltäviä vuosia”

Viime vuosi oli joulutorille vaikea, koska koronan toinen aalto oli juuri huipussaan joulusesongin aikaan. Sirosella on kuitenkin vahva luotto siihen, että tänä vuonna päästään kävijämäärissä vaikeasta hallitsevasta koronatilanteesta huolimatta lähestulkoon koronaa edeltävien vuosien tasolle.

Kojujen pitäjillä oli asiasta yhteneväinen näkemys. Kaamos Shopin Marjatta Auer uskoo, että asiakasmäärä tulee olemaan isompi kuin viime vuonna, mutta kuitenkin pienempi kuin koronaa edeltävinä vuosina. Myös Sarajärvi uskoo myynnin nousevan viime vuodesta.

”Asiakasmääriä ei olla laskettu aikaisempina vuosina, mutta myynnillisesti odotamme tästä lähes yhtä hyvää vuotta kuin vuosi 2019 oli, eli lähes kaksi kertaa parempaa kuin ensimmäinen koronavuosi 2020 oli”, Sarajärvi kertoo.

Marjatta Auerin Kaamos Shop -kojussa on myytävänä erilaisia nahkatuotteita. Kuva: Topias Setälä

Joulutori suosittu tapahtuma sekä asiakkaiden että myyjien keskuudessa

Koronaluvut ovat olleet etenkin Oulun seudulla voimakkaassa nousussa viime viikkojen aikana. Sironen painottaakin, että asiakkaita on ohjeistettu säilyttämään riittävät turvavälit ja pitämään hyvää huolta käsihygieniastaan.

Vaikka koronatilanne on vaikea ja asiakasmäärien odotetaan olevan hieman pienempi kuin koronaa edeltävinä vuosina, joulutori on vieläkin suosittu tapahtuma pienmyyjien keskuudessa. Kojuja on ollut torilla koronaa aikaisempina vuosina yhdeksästä kymmeneen, ja määrä on pysynyt tasaisena kahdesta vaikeasta koronavuodesta huolimatta. Sironen kertoo, että joulutori on kerännyt runsaan määrän kehuja aikaisempina vuosina etenkin kojujen pitäjiltä.

”Olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta joulutorista. Lämmin kesäkatu sopii tilana erinomaisesti tällaisen tapahtuman järjestämiseen, ja toimijat ovat olleet pääosin tyytyväisiä kaupalliseen onnistumiseen. Tunnelma joulutorilla on ihanan lämminhenkinen, ja joulutori on todella odotettu tapahtuma Oulun keskustassa.”

Joulutori onkin ollut suosittu tapahtuma Valkeassa jo monen vuoden ajan. Siroselta löytyy kuitenkin ideoita joulutorin kehittämisen suhteen, vaikka hän korostaakin, että mitään joulutoria koskevia tulevaisuuden päätöksiä ei ole vielä tehty.

”Tulevaisuudessa me näkisimme, että Oulun keskustan elävyyden ja elämyksellisyyden kannalta olisi upeaa saada yhteinen joulutori keskustan muiden toimijoiden kanssa. Tässä olisi tavoitetta keskustan toimijoille tuleville vuosille.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*