Neuloosi-ilmiö ihastuttaa somessa – ”Kuka tahansa voi olla käsityöihminen”

Itse tehdyt pipot ja lapaset ovat ihana tapa muistaa läheisiä jouluna. Kuva: Elli Hanni

Neuloosi-ilmiö on saanut ihmiset innostumaan kutomisesta, neulomisesta ja monista erilaisista käsitöistä. Ennen mummojen harrastuksena pidetty neulominen kiinnostaa nykyään kaiken ikäisiä. Opiskelija Elli Hanni on yksi neulomisesta innostunut nuori. Hän on neulonut läheisilleen jo useampia pipoja ja lapasia.

Ilmiö on noussut pinnalle erityisesti sosiaalisessa mediassa. Muun muassa radiotoimittaja ja sometähti Veronica Verho on näyttänyt somessaan tekemiään käsitöitä. Kotitekoiset käsityöt ovat ihastuttaneet ihmisiä aina, mutta miksi juuri nyt nuoremmat ja vanhemmat ihmiset ovat kiinnostuneet neulomisesta?

”Isovanhemmat ja lähipiirin ihmiset kutovat ja tekevät paljon käsitöitä. Oli kiva katsella, kun muut osasivat tehdä omia vaatekappaleita ja siitä tuli itsellenikin olo, että haluan tehdä itse käsitöitä. Sitten etsin itselleni helpon ohjeen ja aloitin sillä”, Hanni kertoo.  

Ekologisuus ja trendikkyys kiinnostaa

Nykyään ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän vaatteiden ekologisuus. Itse tehdyt vaatekappaleet ovat harkittuja ja kestäviä. Sosiaalisessa mediassa näkyvät lukuisat käsityöt saavat ihmiset varmasti innostumaan tekemään itse omia vaatteita.

”Trendikkäät itse tehdyt vaatteet ovat nousseet pinnalle. Esimerkiksi isot islantilaiset villapaidat ovat olleet suosittuja, ja se on varmasti saanut ihmiset kiinnostumaan käsitöistä. Nuoret pystyvät nyt tekemään itselleen trendikkäitä vaatteita. Ei ole olemassa käsityöihmisiä, vaan jokaisella on mahdollisuus oppia”, Hanni pohtii ilmiön suosiota.

Koronakriisi sai ihmiset etsimään uusia harrastuksia

Vaikka ekologisuus ja trendikkyys kiinnostaa ihmisiä, myös koronakriisillä on ollut vaikutusta ilmiöön. Kun tiukat rajoitukset astuivat voimaan keväällä 2020, yrittivät ihmiset keksiä itselleen tekemistä. Se on näkynyt myös käsitöiden suosiossa.

”Yleisellä tasolla korona on vaikuttanut positiivisella tavalla käsitöiden harrastamiseen ja tuonut meille asiakkaiksi uusia nuoria aloittelevia ompelijoita sekä vanhempia, jotka ovat joskus ommelleet ja nyt aloittavat ompeluharrastuksen uudelleen”, kertoo Oulun Eurokankaan myymäläpäällikkö Hanna Apila.

Suomalaisia kiinnostaa nykyään yhä enemmän ekologiset, kotimaiset ja kestävät tuotteet. Kotona ollessaan monet ovat aloittaneet merkityksellisen harrastuksen, joka ihastuttaa kaiken ikäisiä ihmisiä.

”Myydyimpiä kankaita on ollut tänä vuonna muun muassa Hanko-vohvelit, paksut huopa-, trikoo- ja collegekankaat”, Apila kertoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*