Keskustelua pandemian syntymisestä ja eläinten oikeuksista

Eläinoikeusiltaan saapui tusinan verran osallistujia. Kuva: Niina Tanskanen

Ajankohtaiset asiat nousivat esille eläinoikeusyhdistyksen Viral Vegansin järjestämässä tapahtumassa. Pienimuotoinen tapahtuma kantoi nimeä Eläinoikeusilta, se pidettiin Kulttuuritalo Valveella ensimmäinen marraskuuta. Kyseessä oli ensimmäinen pohjoisen kiertue – aikaisemmin vaikuttamistyötä on tehty etelästä käsin. 

Suomalaisten turkistarhojen puutteet tartuntatautien torjumisessa herättivät keskustelua.  Eläintuotannon ja yleistyvien pandemioiden välillä on selvä yhteys. Turkistarhat luovat viruksille ihanteellisen ympäristön levittäytyä. Esimerkiksi kuolleita eläimiä lähetettiin viime vuonna Ruokavirastolle tutkittavaksi alle kolmasosa odotetusta määrästä. Puutteet paljasti Ylen MOT-toimituksen Operaatio Lakeuksilla -dokumentti. 

Illan ohjelma sisälsi luennon aiheesta “Liian iso pala purtavaksi – kestämätön ruokavaliomme” sekä eläinoikeusaktivistien keskustelun aiheesta “Voimmeko rakastaa eläimiä, jos syömme heitä?” 

Yhdistyksen jäsen Riina Mattila kertoo Viral Vegansin osallistuneen luentoihin, kouluvierailuihin sekä mielenosoituksiin. Sen nettisivujen mukaan toiminnan päätavoitteena on eläintuotannon lopettaminen kokonaan.  

“Keskustelu on lisääntynyt eläinten oikeuksista sekä turkistarhojen vastustamisesta. Kansalaisaloitteiden voima on näkyvästi esillä nykyään.”  

Mattila näkee eläinoikeusliikkeiden tulevaisuuden vakaana, järjestöt eivät ole häviämässä. Yhdistyksen tulevaisuuden tavoitteeksi hän mainitsee muun muassa väärien väitteiden korjaamisen koskien eläinten oloja ja oikeuksia.  

Aktivistit puhuivat kesällä todetuista poikkeuksellisen suurista luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista, korostaen lintuinfluenssan siirtymistä ihmisiin turkistarhojen kautta. THL:n mukaan minkkien kohdalla tämä riski on erityisen suuri minkin ja ihmisen hengitysteiden samankaltaisuuden vuoksi. 

Esitelmässä painotettiin tuotantoeläinten isoa roolia pandemioiden synnyssä. Esimerkiksi sikoihin voivat tarttua ihmisten, lintujen sekä sikojen influenssavirukset. Myös tehotuotetut linnut muodostavat riskin. Tehotuotantotiloilla linnut elävät ahtaissa tiloissa, sairaat ja terveet voivat olla samoissa häkeissä. Olosuhteet ovat otolliset taudin kehittymiselle. 

Salakuvatuilla videoilla tapahtumaan osallistujille näytettiin suomalaisen kanituotannon tiloja. Videoissa näkyy pienissä häkeissä useita kaneja ja eläinlääkärin mukaan kaneissa oli loisia. Suomessa tuotantokanien kasvattaminen ammattimaisesti ei ole yleistä. Tuotantokaneja koskevaa lainsäädäntöä Suomessa ei vielä ole, kaneihin sovelletaan seura- ja harrastuseläimiin liittyvää lainsäädäntöä.  

Illan aikana käsiteltiin myös tanskalaista vuonna 2021 julkaistua tutkimusta, jossa selvitettiin kananmunatuotannossa yleistynyttä kanan rintalastamurtumaa. Tutkimuksessa selvisi, että murtumien esiintyvyys virikehäkeissä vaihteli 50:stä 98 prosenttiin. Yhdellä linnulla oli enemmän kuin yksi rintalastamurtuma.  

Yle: ”En ole koskaan nähnyt niin sairaita turkiseläimiä”, sanoo tarhoja tarkastava eläinlääkäri lintuinfluenssasta.  

THL: Lintuinfluenssa

Ympäristötiedon foorumi: Pandemian takana on ihminen

Ruokavirasto: Kanit

Thøfner 2021: Keel bone fractures in Danish laying hens: Prevalence and risk factors

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*