Opintotuen muutos jakaa opiskelijoita -arviolta vähän yli puolet voitolle

Ensi vuoden elokuussa voimaantuleva muutos leikkaa opiskelijoiden opintorahaa noin viidenneksellä. Lisäksi muutos nostaa lukuvuodelta vaadittavaa opintopistemäärää.

Opintotukea halutaan muuttaa lainapainotteisemmaksi. Useimmissa tapauksissa opintotuen asumislisä kuitenkin vaihtuisi yleiseksi asumistueksi. Kela on arvioinut, että 195 000 asumislisää nostavasta opiskelijasta yli puolet hyötyy rahallisesti, osa jopa 150 eurolla. Saman arvion mukaan noin 40 000 opiskelijaa menettäisi asumiseen liittyvän tuen kokonaan, 47 000:lla tuki joko pienenisi tai tilanne pysyisi suunnilleen samana.

Kahden kämppiksen kanssa asuvan tekniikan alan opiskelija mielestä tilanne näyttäisi hyvältä:

”En ole sitä hirveästi tutkinut. En ole varma omasta voitolle jäämisestä, mutta ihan jees kun suurin osa jää.”

Muutos suosii lähinnä yksinasujia

Siirtyminen asumislisästä yleiseen asumistukeen muuttaa paitsi maksimimäärää myös tuen perusteita. Tuleva asumistuki huomioi asumisen vaihtelevat hinnat, jolloin esimerkiksi Helsingissä asuvan opiskelijan asumistuen katto on korkeampi kuin Oulussa asuvan. Lisäksi uusi tuki ei ole sidottu opintojen etenemiseen, joten sitä voi nostaa helposti myös kesäisin.

Toisaalta uudessa järjestelmässä esimerkiksi samassa asunnossa asuvan puolison tulot alkavat nopeasti vähentää tukea ja voivat jopa lopettaa sen kokonaan. Näin ollen jotkut kahden hengen talouksissa asuvat opiskelijat menettävät asuntolisän ja saavat vain leikatun opintotuen. Tämän on arvioitu lisäävän osaltaan opiskelijoiden työssäkäymistä ja saattavan hidastaa opiskelutahtia.

Muutoksen vaikutusta tuskin voi arvata ennalta

Opiskeluaikana tuloja tai menoja on usein hankala ennustaa. Lisäksi jokaisen opiskelijan tilanne on erilainen, joten muutoksen lopputulosta tuskin pystyy ennustamaan.

Tyttöystävänsä kanssa asuva taloustieteen opiskelija Mikael Heinosen mielestä muutos on hyvä asia: ”Suurimmalla osalla todennäköisesti asumistuki nousee. Jos kuitenkin on lapsia tai muuta, niin voi olla vaikeampi lähteä opiskelemaan. Meihin tuskin vaikuttaa, riippuu siitä, kuinka korkeat ne puolison tulot tulee olemaan.”

Yksinasuva ja töissä käyvä taloustieteen opiskelija Sampo Nousiainen on pettynyt päätökseen: ”Opintoraha ei muutenkaan ole sellainen, että sillä herroiksi eläisi. Monien täytyy nytkin tehdä töitä opiskelun ohella, ja tämän muutoksen vuoksi vielä useamman. Minimi suoritusmäärän noustessa mulla tulee vastaan ongelmia, sillä teen opiskelun ohella jo 20-40 tuntisia työviikkoja. Sen ohella ei ehdi kamalan paljoa enempää opiskelemaan.”

 

Lähteet:

HS: Opintotuen asumislisä jäämässä historiaan -muutos hyödyttäisi yksin asuvia ja voisi kurittaa pariskuntia

Ylex: Opiskelijoiden asumistuki muuttuu rajusti -osa hyötyy 150 kuukaudessa, toiset häviävät jopa tuplasti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*