HS: Metamfetamiinin käytön kasvu yllätti suomalaistutkijat

Vaarallisen metamfetamiinin käyttö on Suomessa rajussa kasvussa. Peräti neljä suomalaiskaupunkia on kymmenen joukossa metamfetamiinin käytössä väkilukuun suhteutettuna. Esimerkiksi Espoossa metamfetamiinin käyttö on 20-kertaistunut ja Helsingissä 16-kertaistunut viime vuodesta. Myös Jyväskylä ja Kuopio ovat kymmenen joukossa. Tiedot selviävät EU:n huumausaineiden ja huumausaineriippuvuksien tarkkailukeskuksen (EMCDDA) julkaisemasta huumausainetutkimuksesta.

”Kasvu oli yllättävän rajua, vaikka kasvua sinänsä osattiinkin ennakoida. Osittain näin suuri prosentuaalinen kasvu selittyy sillä, että Suomen lähtötaso oli melko matala. Aiemmin metamfetamiinin käyttö Suomen kaupungeissa on ollut satunnaisempaa”, THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulokset saatiin jätevesitutkimusten avulla. Siitä voidaan selvittää tarkasti, miten paljon ja millaisia huumeita kaupungissa käytetään. Tutkimuksessa analysoitiin 60 eurooppalaiskaupunkia. Tutkimuksen kohteena olivat kokaiini, amfetamiini, metamfetamiini ja MDMA eli ekstaasi. Tutkimuksesta selviää myös erot eri viikonpäivien välillä.

Suomessa tutkimuksen teki Terveyden hyvinvoinnin laitos (THL). Vertailussa oli mukana 14 Suomen kaupunkia. Espoo ja Helsinki ovat kärkisijoilla, amfetamiinin kohdalla käyttö on suurta myös Lahdessa ja Kotkassa.

Tutkimukseen osallistuneista neljästätoista kaupungista Oulu on amfetamiinin käytön määrässä kymmenes, metamfetamiinissa seitsemäs ja ekstaasissa kolmastoista. Kokaiini sen sijaan näkyy Oulun jätevedessä niin vähän, että mittaustuloksia ei ole kyetty saamaan.

Lähde:
HS:  Viemärivedet paljastavat vaarallisen metamfetamiinin lisääntymisen ja ekstaasin viikonloppukäytön – katso kaupunkisi huumetilanne

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*