Oamk ei haikaile yliopiston tavoin Oulun keskustaan – rehtori: ”Olemme vähemmän sijaintiriippuvaisia”

Oulun ammattikorkeakoulu sijaitsee Linnanmaan kampuksen pohjoispäädyn tiloissa. Kuva: Wikipedia Commons

Oulun yliopisto muuttaa kampuksensa Linnanmaalta keskustaan. Yliopisto on maininnut keskustakampuksen olevan vetovoimatekijä, joka toisi yliopistolle lisää opiskelijoita. Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) rehtorin Heidi Fagerholmin mukaan kampuksen sijainti kaupungissa on kuitenkin hyvin pienessä roolissa opiskelupaikkaa miettiessä.

”En usko, että kampuksen sijainnilla on hirveän suuri merkitys korkeakouluihin hakijoille. Luultavasti on enemmän merkitystä, missä kaupungissa korkeakoulu sijaitsee lähtökohtaisesti ja millaiset yhteydet kampukselle on. Korkeakoulun opintotarjonta on varmasti ratkaisevin tekijä opiskelijahakua tehdessä”, Fagerholm kertoo.

Esimerkiksi Helsingin yliopisto on levinnyt ympäri Helsinkiä monelle eri kampukselle, ja se on silti hyvin vetovoimainen.

Oamkilla on vuokrasopimus Linnanmaalla vuoteen 2040, ja Fagerholmin mukaan on teoriassa mahdollisuus, että tulevaisuudessa olisi pientä Oamkin toimintaa yliopiston tiloissa keskustassa. Esimerkiksi tulevat tietyt yhteishankkeet tai projektit, joita halutaan tehdä yhdessä, voisi hoitaa yliopiston kampuksella.

Fagerholmin mielestä Oamkin kampuksen muutto keskustaan yliopiston perässä on epätodennäköistä. Oamkilla on pitkäaikainen sitoutuminen Linnanmaalla, joten luultavasti kampus pysyy siellä.

”Koronapandemia on osoittanut, että olemme koko ajan vähemmän ja vähemmän sijaintiriippuvaisia. Jos sijainnilla olisi merkitystä, niin ei olisi olemassa esimerkiksi mitään kansainvälistä yhteistyötä”, Fagerholm kertoo.

Korkeakoulujen välillä tapahtuu yhteistyötä

Viime syksynä Oamk aloitti toimintansa Linnanmaan kampuksella, ja tämän toivottiin lisäävän korkeakoulujen yhteistyötä tiiviimmäksi. Yliopiston muutettua yhteistyö kuitenkin jatkuisi Fagerholmin mukaan.

”Yliopiston muutto ei kauheasti vaikuttaisi oppilaitosten väliseen yhteistyöhön. Erityisesti yhteistyötä tehdään tekniikan alalla, ja alojen toiminnot todennäköisesti jäävät Linnanmaan kampukselle. Esimerkiksi laboratoriot ja yhteinen paja eivät muuttaisi mihinkään ainakaan nykytiedon mukaan.”

Yliopisto tarjoaa Oamkille myös erilaisia hallintopalveluita kuten henkilöstöhallintoa ja taloushallintoa. Nämäkään palvelut eivät ole kuitenkaan millään tavalla riippuvaisia paikasta, kertoo Fagerholm. Yhteistyösuhteet eivät muutamasta kilometristä tule kaatumaan. Sosiaali- ja terveysalan yhteistyötä korkeakoulujen välillä tehdään Kontinkankaalla.

Linnanmaan kampukselle jäisi yliopiston muutettua paljon tyhjää tilaa, ja tilojen kohtalo tulevaisuudessa on vielä epäselvä.

”Jos Linnanmaan kampukselle tulee paljon tyhjää tilaa, niin ennen uusia toimijoita on erityisesti tärkeätä kehittää nykyistä Oamkin kampusta. Tiloja voisi laajentaa nykyisten yliopiston tilojen puolelle”, mainitsee Fagerholm. ”Kampuksen tiloihin myös mahdollisesti muuttaisi yrityksien toimintaa, ja tämä voisi tuoda lisää yritysyhteistyötä Oamkin kanssa, jos yritykset olisivat ihan vieressä.”

Yle: Oulun yliopiston pääkampus aikoo muuttaa keskustaan – uudeksi paikaksi kaavaillaan markettialuetta Raksilassa

Oulu.fi: Oulun yliopisto haluaa muuttaa ”pohjoisen Piilaaksosta” keskustaan houkutellakseen opiskelijoita, mutta onko kampuksen sijainnilla väliä?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*