Öljyrahalla urheilujätiksi

Riadiin Saudi-Arabiaan suunnitellaan esportsin MM-kisoja. Kuva: Pixabay

Ei ole mikään salaisuus, että viime vuosina urheilua ja viihdettä on alettu ostaa valtavia määriä öljyrahalla. Kaikista eniten tätä tehdään tällä hetkellä Saudi-Arabiassa. Ilmiö herättää keskustelua kautta maailman johtuen sen eettisyydestä. Saudi-Arabia kehittää brändiään, mutta ihmisoikeudet laahaavat pahasti perässä.

Matopurkki aukesi kunnolla supertähtijalkapalloilija Cristiano Ronaldon siirryttyä pelaamaan Saudi-Arabiaan alkuvuodesta 2023. Nbcsportsin mukaan portugalilainen tienaa pelaamisesta 200 miljoonaa vuodessa. Ronaldon siirryttyä, seurasivat useat huippuluokan pelaajat perässä. Keulanimiä näistä ovat muun muassa Karim Benzema, Neymar ja N’golo Kante.

Eurooppalaisseurat ovat olleet huolissaan, sillä heillä ei ole kykyä kilpailla Saudien tarjoamien palkkojen kanssa. Pelaajat tienaavat jo Euroopassa valtavia summia, mutta Saudiseurat pystyvät tarjoamaan tätäkin absurdimpia rahamääriä. Historia ja kunnia ovat tällä hetkellä suurimmat tekijät, jotka pitävät huippupelaajat Euroopassa. Euroopan sarjoja pidetään kautta aikojen jalkapallon kovatasoisimpina ja seurat kuten Real Madrid ja Barcelona ovat edelleen lähes jokaisen nuoren jalkapalloilijan unelmajoukkueita.

Öljyrahat ovat kuitenkin jo mukana Eurooppalaisessa jalkapallossa. Englantilaisseura Manchester City on ollut jo vuodesta 2008 täysin Sheikh Mansourin omistuksessa. Hän on arabiemiirikuntalainen liikemies ja poliitikko ja Arabiemiraattien perustajan ja presidentin Zayid ibn Sultan Al Nahyanin poika. Seuraa vastaan on useita syytteitä, joiden mukaan he olisivat rikkoneet FFP eli Financial Fair Play -säädöksiä. Käytännössä siis olisivat käyttäneet liikaa rahaa. Vielä enemmän lokaa niskaansa on kerännyt kuitenkin pariisilaisseura PSG. Vuodesta 2011 asti sen on omistanut Qatarin valtion omistama Qatar Sports Investments -yhdistys. Seuraa voi siis käytännössä sanoa valtion omistamaksi, eikä ole vaikea ymmärtää minkä takia ihmiset ja muut seurat eivät tykkää PSG:stä. Kuinka voit kilpailla rahallisesti valtiota vastaan, etenkin kun on kyseessä öljyvaltio?

Esports seuraavana tähtäimessä

Saudi-Arabiassa on nyt kiinnostuttu myös esportsista. He ovat järjestäneet viime aikoina useita eri pelien huipputurnauksia. Gamers8 nimellä toiminut yritys järjesti Riadissa kahdeksan viikon mittaisen ”festivaalin” jonka aikana pelattiin turnauksia muun muassa Counter-Strikessa, PlayerUnknown’s Battlegroundsissa, Rainbow Six Siegessä sekä Fortnitessa. Pian Gamers8 muuttaa nimensä Esports World Cupiksi, kun Saudi-Arabiassa aiotaan järjestää vuoden 2024 kesällä esportsin MM-kisat useissa eri peleissä. Saudi-Arabia haluaa tosissaan tulla maailman ykköseksi myös kilpapelaamisen keskuksena.

– Esportsin MM-kilpailut ovat luontainen ja seuraava askel Saudi-Arabian matkalla maailman johtavaksi pelaamisen ja esportsin keskukseksi, Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi tiedotteessa.

Palkintopotti MM-kisoissa tulee olemaan tiedotteen mukaan esportsin historian suurin. Valtion omistama Savvy Gaming Group aikoo investoida kilpapelaamiseen noin 38 miljardia euroa, Ilta-Sanomien mukaan.

Eettisyys uhattuna

Tunnetusti Saudi-Arabiassa eivät ihmisoikeudet ole kohdallaan. Kritiikkiä onkin tullut pelaajille ja muille tahoille, jotka ovat mainostaneet esimerkiksi esportsin MM-kisoja. Pelaajilla on edessä moraalinen dilemma ottavatko vastaan elämää muuttavia summia rahoja, kun he tietävät mistä kyseinen raha tulee ja mitä sen eteen on tehty. Sama pätee myös kannattajiin ja ihmisiin yleisesti. Kuinka moni loppupeleissä boikotoi näitä tapahtumia, kun kyseessä on kuitenkin mahdollisesti huipputason kilpailu oman suosikkilajin tai -pelin parissa.

Qatarissa järjestetyt jalkapallon MM-kisat saivat paljon lokaa, mutta katsojaluvut Suomessa pysyivät samanlaisina kuin aiempien vuosien kisoissa. Herääkin kysymys, ovatko öljyrahat tulleet jäädäkseen urheiluun ja voiko asialle enää tehdä mitään? Jos öljyrahoilla kustannetut turnaukset ja joukkueet ovat uusi normaali, täytyy öljyvaltioiden saada ihmisoikeusasiat kuntoon välittömästi. Vaikea on kuitenkaan uskoa kovinkaan nopeaan muutokseen, kun on vuosia jo edetty nykyisellä mallilla.

NBCSports: ”Cristiano Ronaldo signs $200 million-per-year deal with Al Nassr; report says Newcastle loan possible”

Independent: ”Sheikh Mansour: The richest man in football”

IS: ”Kommentti: PSG on maailman vihatuin seura – ja sen omistajat saavat Lionel Messistä täydellisen mannekiinin Qatarin kritisoiduille MM-kisoille”

IS: ”Saudi-Arabia perustaa uuden­laisen MM-tapahtuman – taustalla 38 miljardin suunnitelmat”

IS: ”Saudi-Arabia ostaa itsensä pelijätiksi – sijoittaa 38 miljardia euroa”

IL: ”Mikä boikotti? MM-kisojen katsojaluvut pysyneet tutulla tasolla – ”Kiinnostusta tuntuu olevan”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*