Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä menettämässä suomalaisten kannatusta

Suomen asevelvollisuus koskee tällä hetkellä vain miehiä. Kuva: Pixabay

Ylen uutisessa kerrotaan suomalaisten maanpuolustustahdon ja asevelvollisuuden kannatuksen laskeneen. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselyssä vain puolet vastaajista haluaisi nykyisen miesten pakollisen ja naisten vapaaehtoisen asevelvollisuuden pysyvän suomen puolustusjärjestelmässä.

Noin neljäsosa kyselyyn osallistuneista piti sekä miesten että naisten pakollista asevelvollisuutta parempana vaihtoehtona nykyiselle. Kaikille vapaaehtoinen asepalvelus tai ammattiarmeija saivat kannatusta vähemmän. 71 prosenttia kannattaa nykyistä asevelvollisuutta, kun vaihtoehtona on siirtyminen valikoivaan asevelvollisuuteen, puhtaaseen ammattiarmeijaan tai reservin koon supistamiseen.

Nykyisen asevelvollisuuden kannatusluvut olivat näin alhaisia viimeksi 2010-luvun alkupuolella. Naisten maanpuolustustahdon kerrotaan laskeneen aiemmasta enemmän kuin miehillä. Myös nuorten maanpuolustustahto on muita alhaisempi alle 25-vuotiailla sekä 25–34-vuotiailla.

Maanpuolustustahdosta armeijaan

Inka Paasovaara, 20, käy tällä hetkellä armeijaa vekarajärven varuskunnassa. Paasovaara astui palvelukseen 2020 heinäkuussa. Paasovaara oli miettinyt armeijaan menemistä jo yläasteella.

”Maanpuolustustahto oli minulle isoin syy mennä armeijaan. Mietin, että jos miehetkin sen käyvät, niin miksen minäkin. Halusin saada armeijasta myös kokemuksia”, Paasovaara kertoo.

Paasovaara ihmettelee suomalaisten maanpuolustustahdon ja asevelvollisuuden kannatuksen laskua.

”Olen itse käsittänyt, että naisia menisi nykyään armeijaan enemmän kuin ennen. Eihän armeija tietenkään silti kaikkien paikka ole”

Paasovaaran mielestä olisi reilua, jos asevelvollisuus velvoittaisi kaikkia sukupuolesta riippumatta tai ainakin niin, että myös naisillekin suositeltaisiin sitä enemmän.

Armeija jäänyt ajastaan

Asepalveluksesta kieltäytynyt Juho Matinlauri, 27, suoritti siviilipalveluksen vuosina 2013–2014. Matinlauri ei suorittanut armeijaa, koska on vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä.

”Siviilipalveluksessa aseistakieltäytyjät olivat vähemmistö. Yleensä ihmisillä oli siviilipalveluksen käymiseen muita syitä kuin vakaumus”, Matinlauri muistelee.

Matinlauri on ollut mukana vaatimassa muutoksia nykyiseen asevelvollisuuslakiin. Hän kertoo, nykyisen hallituksen perustaneen parlamentaarisen komitean, joka pohtii muutoksia epätasa-arvoiselle asevelvollisuudelle.

”Vaikutan sadankomitean hallituksessa, joka on suomalainen rauhanjärjestö. Olemme antaneet hallituksen komitealle lausunnon keväällä. Nostimme lausunnossa esiin Norjan mallin, jossa on valikoiva ja sukupuolineutraali asevelvollisuusjärjestelmä. Meidän näkökulmasta, tällaiseen järjestelmään tulisi Suomenkin siirtyä”

Matinlauri uskoo, asevelvollisuuden ja maanpuolustustahdon kannatuksen laskeneen, koska kokee, että asepalvelus on jäänyt jälkeen ajastaan.

”Maailma muuttuu ympärillä ja ihmisten arvot muuttuvat. Armeija edustaa vahvaa sukupuolijaottelua, ihmiset ymmärtävät entistä vähemmän perusteluja tällaiselle toiminalle”

Lähteet:

Yle: MTS-kysely: Nykymuotoisen asevelvollisuuden kannatus ja maanpuolustustahto laskeneet

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*