Tunnetun laulun sanat kysyvät, ”jollei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan”? Nyt pohdittavaksi jää ennemminkin se, pääseekö pukki kylään, vaikka korona jyllää.
Mikko Ahonen,59, on tehnyt keikkoja vuokrapukkina jo 15 vuotta. Mukavaa keikkailusta tekee hänen mukaansa lasten ilo.
”Aikoinaan naapurit pyysivät pukiksi ja siitä se sitten lähti. Parasta on se, miten vilpittömiä lapset ovat”, Ahonen kertoo.
Aattona hän kiertää Rukalla vierailemassa ihmisten luona. Mutta jo vuodesta 2015 on Ahonen joulupäivänä ja tapaninpäivänä ottanut etäyhteyden ulkomailla asuviin suomalaisperheisiin. Perheitä asuu muun muassa Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Intiassa.
Ahonen kertoo, että ”ensi lauantain jälkeen olen Amerikan suosituin joulupukki”, kun hän ottaa etäyhteyden Yhdysvaltojen suomalaisiin kouluihin ja lähettää sinne joulutervehdyksen.
Erilainen joulu
Tuleva joulu eroaa muista vuosista merkittävästi koronaepidemian vuoksi. Siksi myös joulupukkien täytyy olla varustautuneita virukseen ja vierailuja voi järjestää etäyhteyden välityksellä myös Suomessa.
”Uutta hommaa, mutta saadaan toimimaan. Asiakkaalta saadaan tiedot ja ohjeet, sitten teen tervehdykset ja lahjat onkin jo jaettu valmiiksi”, kertoo nimettömänä pysyttelevä Pukki etäyhteydellä tehtävistä tapaamisista.
”Puolet tapaamisista pidetään ulkona ja maski päässä, eikä pukki tänä vuonna ota lapsia syliin”, Ahonen kertoo.
Normaalisti pukki menisi sisälle tapaamaan perhettä: ”lapset ensiksi pelkäävät, mutta sen jälkeen lauletaan ja lahjat jaetaan”.
Raha ei ratkaise
Ahonen veloittaa yhdeltä pukkikeikalta 100 euroa. Summa kattaa kulut, kuten bensan ja vaatetuksen uusimisen aina silloin tällöin, mutta rikastumaan pukkina ei kuulemma pääse.
”Omasta ilosta tätä teen ja saa siitä vähän joulurahaa itselleni”, Ahonen toteaa.
Samaa mieltä on myös toinen Pukki.
”Vähän joulurahaa vain, parasta on kuitenkin lasten iloiset ilmeet”, hän kertoo.
Pukkikeikat osa perinteitä
Voisi kuvitella, että oma joulunvietto saattaa jäädä vähemmälle, tai unohtua kokonaan, jos kiertää koko aaton pukkina muiden ihmisten perheissä. Niin ei kuitenkaan Ahosen mukaan ole.
”Se kuuluu jo perinteisiin omassa joulussani, työpäivän jälkeen sitten sukulaisille syömään ja hakemaan lahjat mukaan”, hän sanoo.
Nimettömänä pysyttelevän Pukin mukaan joulu saattaa mennä itseltä hieman sivu suun, mutta se ei oikeastaan haittaa.
”Jouluruoka syödään kuitenkin aina kotona”, hän kertoo.
Kommentoi