Sokerideittailun suosio kasvaa nuorten aikuisten keskuudessa

Deittisivustot tekevät sokerideittailusta helppoa. Kuva: Pixabay

Sugardating eli sokerideittailu on kasvattanut suosiotaan Suomessa viimeisen 1,5 vuoden aikana räjähdysmäisesti. Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen kertoo Ylen uutisessa, että vääristynyt maailmankuva houkuttelee nuoria tapailemaan itseään vanhempia henkilöitä vastineeksi rahasta.

Deittailun suosiota selittää netissä toimivien deittailusivustojen käytön helppous. Vaikka sivustot ovat täysi-ikäisille suunnattuja, saa profiilin luotua alaikäinenkin henkilö helposti, sillä sivustot eivät pysty todentamaan käyttäjän ikää luotettavasti. Sokerideittailun aloittaakin yhä useampi nuori jo alaikäisenä.

Riskejä ei välttämättä osata tiedostaa

Helposti tienattava raha ja ylellinen elämäntyyli ovat vaakakupissa painavampia kuin deittailun seurauksien tiedostaminen. Riskinä on, että nuori ja vanhempi osapuoli eivät ole yhteisymmärryksessä tapaamisien luonteesta.

Vinkka Newsin haastattelema tamperelainen nuori naisopiskelija kertoo sokerideittailleensa aikanaan noin vuoden ajan.

”Aluksi homma oli ihan mukavaa. Kävin treffeillä esimerkiksi syömässä miesten kanssa kerran tai pari kuussa, ja sain vastineeksi rahaa.”

Hän painottaa, että deittailu toimii ja on turvallista silloin, kun tuntee ja tietää toisen osapuolen tarkoitusperät. Nyttemmin hän on lopettanut toimintansa ja poistanut profiilinsa deittisivustolta, sillä suurin osa yhteydenotoista koski seksin harrastamista, mikä tuntui ahdistavalta.

”Itse olen osannut aina sanoa ei seksin ehdottelijoille. Aloin kuitenkin alitajuntaisesti epäillä näitä turvallisiakin deittejä, joten päätin lopettaa nuo hommat”, hän lisää.

Pelkona leimaantuminen

Nuoret eivät halua kertoa muille tapailevansa vanhempia henkilöitä ja deittailevatkin kaikessa hiljaisuudessa, jolloin läheiset eivät osaa auttaa tilanteessa, jos kyseessä on nuoren hyväksikäyttö.

Naisopiskelija kertoo tapailleensa muutamaa naimisissa ollutta miestä, jotka hakivat nuoremmalta naiselta sitä huomiota, mikä omasta liitosta uupui. Vaikka treffit olivat eniten seurana olemista, hän koki ne ahdistaviksi julkisilla paikoilla.

”Kerroin aina deittailustani avoimesti kavereilleni, mutta silti tunsin jollain tavalla häpeän tunnetta ja pelkäsin leimautuvani huoraksi. Suurin pelko oli se, että miesten puolisot olisivat saaneet tietää ja olisin ollut se kodinrikkoja.”

Viimeisen kerran treffeillä puoli vuotta sitten käynyt nainen kertoo, ettei ole katunut päätöstään lopettaa deittailua.

”Rahalla ei voi turruttaa sitä likaisuuden tunnetta, mitä koin.”

Lähde:

Yle Uutiset: Nuorten sokerideittailu huolestuttaa asiantuntijoita

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*