Oulun ylioppilaslehti toimii ylioppilaskunnan jäsenmaksujen ansiosta – pakkojäsenyydestä luopuminen vaikuttaisi ensimmäisenä printtilehden julkaisemiseen 

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja Tuuli Heikuran mielestä lehden ilmestyksen puolittaminen vaikuttaisi negatiivisesti lehden ajankohtaisuuteen. Kuva: Sáárákáisá Seurujärvi

Oulun ylioppilaslehden tilanne on tällä hetkellä vakaa. Talousarvion lähetekeskusteluissa ei ole käynyt ilmi, että printtilehden ilmestyskertoja vähennettäisiin.  

Tällä hetkellä printtilehden julkaisu rahoitetaan ylioppilaskunnan jäsenmaksuilla ja lehden mainoksilla. Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja Tuuli Heikura kertoo, että lehden tulevaisuus on riippuvainen jäsenmaksuista.  

Journalisti-lehden artikkelin mukaan Lapin ylioppilaskunnan hallitus esittää Lapin ylioppilaslehden ilmestymiskertojen puolittamista. Ylioppilaskunnan tavoitteena olisi, että lehden ilmestyminen ei kuluttaisi jäsenmaksutuloja.  

Oulun ylioppilaslehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa printtilehtenä yhdistettynä viikoittain päivittyvään verkkojulkaisuun. Oulun ja Lapin ylioppilaslehdet ovat harvimmin julkaistuja ylioppilaslehtiä. Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen ylioppilaslehdet ilmestyvät kuusi kertaa vuodessa. 

“Jo tämä nykyinen ilmestymistahti on harva. Ilmestyskertojen puolittaminen vaikeuttaisi lehden ajankohtaisuutta ja toiminnan jatkuvuutta”, Heikura kertoo.

Lehden printtiversio oli tauolla 2018–2019, mutta yliopistoyhteisön ja yliopiston hallinnon puolelta tuli vahva toive lehden paluulle. 

Hallitusohjelmassa esitetään ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumista. Tällä hetkellä yliopisto-opiskelijat ovat automaattisesti ylioppilaskunnan jäseniä ja maksavat liittymismaksun. Ammattikorkeakoulussa opiskelijat voivat itse valita haluavatko kuulua opiskelijakuntaan. Mahdollisen pakkojäsenyyden luopumisen on tarkoitus vastata paremmin perustuslaissa suojattua yhdistymisvapautta, eli oikeutta päättää kuulua vai olla kuulumatta yhdistykseen. Hallitus tekee selvityksen pakkojäsenyydestä kevään 2024 aikana. 

Pakkojäsenyydestä luopuminen vaikuttaisi ylioppilaskunnan kokonaisbudjettiin. Heikuran mukaan lehti olisi ensimmäisenä tarkastelussa, sillä printattava lehti tuo menoja.

Lähteet:  

Journalisti: Lapin ylioppilaslehden ilmestymiskertoja esitetään puolitettavaksi – ylioppilaskunta toivoo, että jatkossa lehti ei “kuluta” ylioppilaskunnan jäsenmaksuja 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*