Muumien toinen tuleminen – uutuusanimaatiossa mukana suomalaisia eturivin ääniä

Suomalais-brittiläinen tuotanto uudistaa muumien ilmeen. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations

Tove Janssonin rakastetut muumihahmot päivittyvät nykyhetkeen vuoden 2019 helmikuussa, kun suomalais-brittiläinen tuotanto “Muumilaakso” saa ensiesityksensä Ylen kanavilla. Uutuussarjassa muumit seikkailevat 3D-muotoon animoituina. Nykyaikaisemman ulkoasun lisäksi myös ääninäyttelijäkaarti uudistuu.

Suomenkielisessä versiossa ääneen pääsevät muun muassa viihdeohjelma Putouksesta tutut näyttelijät: Muumipeikkona kuullaan Joonas Nordmania, Niiskuneitinä puolestaan Alina Tomnikovia. Tanhupallo-sketsihahmostaan tunnettu Kiti Kokkonen antaa äänensä Pikku Myylle.

Näyttelijä Satu Silvo heittäytyy äitirooliin Muumimammana ja tämän puolisona Muumipappana puhuu matkailuohjelmistaan tunnettu Ville Haapasalo. Laulaja Olavi Uusivirta astuu Nuuskamuikkusen saappaisiin, ja sympaattisena Nipsuna ilahduttaa laulaja-tanssija-näyttelijänä tunnettu Markku Haussila.

Sarjaa on alustavasti kaavailtu kahden tuotantokauden mittaiseksi. Yhdessä tuotantokaudessa on kolmetoista jaksoa.

Kansainvälisestä sarjasta tehdään myös englanninkielinen versio, jossa klassikkohahmojen ääniksi on kiinnitetty muun muassa seitsemän Oscar-ehdokkuutta urallaan ansainnut Kate Winslet sekä esimerkiksi Kingsman-agenttielokuvista tuttu Taron Egerton.

Uusina ääninä kuullaan useita suomalaisia eturivin näyttelijöitä. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations

Klassikkoon kajoaminen jakaa mielipiteitä

Etenkin Suomessa alkuperäinen Muumilaakson tarinoita -sarja on noussut kulttiohjelman asemaan. Alkuperäisten ääninäyttelijöiden, kuten Ulla Tapanisen ja Samuli Edelmannin korvaaminen jakaa katsojien mielipiteitä.

Oulun ammattikorkeakoulun musiikinopiskelija Minna Joki-Luomala ei ollut aiemmin kuullut sarjauutuudesta, mutta toteaa päivityksen olevan hyvä keino muumien perinteisen aseman vaalimiselle.

“Muumit symboloivat minulle turvallista lapsuutta, Tove Jansson ikään kuin kapinaa. Ihan lämpimin mielin voin vilkuilla uuttakin sarjaa, jos televisio sattuu olemaan sen aikaan päällä.”

Tanssinopiskelijat Emma Laitinen sekä Anni Kirppu taas lukeutuvat siihen osaan kansaa, joka ei uudistuksesta pahemmin perusta. Laitinen ei ole kuullut ajantasaistamisesta, Kirpulla puolestaan oli aiempaa havaintoa asiasta.

“Olen kyllä melkeinpä järkyttynyt tästä”, Laitinen toteaa. “Mielestäni muumeihin tavallaan kuuluu  sellainen sympaattinen piirrosjälki, ei moderni animointi.”

Molemmat kertovat muumien olleen tiivis osa lapsuuttaan, ja esimerkiksi VHS-laitteistolla kyseistä sarjaa on muinoin katsottu aktiivisesti. Kumpikaan ei usko seuraavansa uudistunutta versiota, vaikka heistäkin positiivista on sarjan klassikkomaineen ylläpitäminen.

Lähteet: Yle, Moomin.fi

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*