Suomalaiset tuomarit ottivat roolia Mestareiden Liigassa – punainen kortti ja pilkku kyseenalaisesta tilanteesta

Suomalaiset erotuomarit palasivat Mestareiden liigaan 23 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Pixabay

Jalkapallon Mestareiden Liigassa nähtiin eilen harvinainen suomalaisedustus, kun koko Atletico Madrid – Monaco -ottelun tuomaritiimi saapui Suomesta. Päätuomari Mattias Gestranius, hänen avustajansa Jan Peter Alavirta ja Mikko Alakare sekä päätytuomarit Antti Munukka ja Jukka Honkanen olivat näkyvässä roolissa jättimäisellä Wanda Metropolitano -stadionilla, sillä korkean panoksen pelissä nähtiin punainen kortti sekä rangaistuspotku.

Gestranius vihelsi pilkun Monacolle, kun pallo osui kotijoukkueen Stefan Savicin käteen rangaistusalueen sisällä. Suomalaistuomari ei epäröinyt antaa puolustajalle toista keltaista korttia ja käskyttää pelaajaa ulos kentältä. Tuomarin ratkaisu herätti kuitenkin keskustelua. Hidastusten perusteella ei pysty täysin päättelemään, oliko Savic luonnollisessa peliasennossa, eli oliko käsi kyljessä kiinni vai tahallisesti levitettynä pallon tiellä.

Yli 60 000-päisen kotiyleisön onneksi tuomittu rangaistuspotku ei johtanut takaiskuun, kun Monacon hyökkääjä Radamel Falcao ei osunut tolppien väliin. Atletico voitti ottelun 2 – 0 ja jatkaa lohkonsa kärjessä. Monaco jää A-lohkon jumboksi.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä katsoi eilisen ottelun ja oli tyytyväinen suomalaisten toimintaan. Vaikka tuomittu rangaistuspotku ja annettu punainen kortti syynätään vielä tarkemmin Uefan erotuomaritarkkailijoiden raportissa, kokonaisuudessa Hyytiä ei nähnyt valittamisen aihetta.

”Suoritus oli hyvä. Uskallettiin antaa pelata, ja tuomiot olivat kaikki perusteltuja”, Hyytiä kertoo Vinkka Newsille.

Gestraniuksen valinta pidettiin salassa

Gestraniuksen valinta huippuotteluun ei tullut yllätyksenä. Hän on yksi Suomen kokeneimmista pillin viheltäjistä ja maan ainoa tuomari, jolla on Uefan ensimmäisen kategorian erotuomariluokitus. Hyytiä selventää, että Uefa valitsi otteluun ainoastaan päätuomarin, lopun tuomaritiimin kasaaminen jäi Palloliiton vastuulle.

Erotuomareiden nimeäminen kansainvälisiin seurajoukkuepeleihin on salainen prosessi. Palloliitto sai viestin Uefalta kaksi viikkoa sitten, että Gestranius tuomitsee ottelun Mestareiden liigassa. Mitään muuta ei kerrottu.

”Emme tienneet silloin missä ja milloin peli pelataan. Ottelun tuomarit julkaistiin vasta viime maanantaina. Tällä halutaan välttää riskiä, että tuomareihin vaikutettaisiin ennen peliä.”

Viimeisimmästä suomalaisesta päätuomarista Mestareiden liigassa oli ehtinyt kulua jo 23 vuotta, kun Ilkka Koho tuomitsi ottelun Ajax – Ferencváros. Hyytiä kuitenkin uskoo, että suomalaistuomari viheltää Uefan ottelussa uudelleen vielä kuluvalla kaudella.

”Suomalaisia tuomareita nähdään varmasti.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*