Mannerheimin kuvasta iso myrsky Oulun yliopistossa

Oulun yliopiston #mannerheimgate on kuohuttanut muun muassa Jodelissa. Kuva: Oulun yliopiston kuvapankki

Oulun yliopistoa on kuohuttanut kuva marsalkka Mannerheimista. Tiistaina 19. marraskuuta julkisuuteen nousi sähköpostikeskustelu, jonka sosiologian professori Vesa Puuronen aloitti.

Kasvatustieteiden tiedekunnan kiltahuoneella roikkunut Mannerheimin kuva on ollut osa Oulun Luokanopettajaopiskelijoiden (OLO) fuksipassin tehtävää, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden on täytynyt ottaa selfie kuvan kanssa.

Professori Puuronen kysyy sähköpostissaan, ovatko opiskelijat tietoisia Mannerheimin rotuajattelusta ja siitä, että hänen toimiensa takia satoja ihmisiä on kuollut. Lisäksi hän kertoo olevansa yhden teloitetun sukulainen. Puuronen on pyytänyt kuvan poistamista kiltahuoneelta.

OLOn hallituksen puheenjohtaja Sara Hagelberg kertoo Oulun ylioppilaslehdessä professori Puurosen lähettäneen sähköpostin ensin neljälle hallituslaiselle ja tiedekunnan henkilökunnalle. Ennen kuin viestiin ehdittiin edes reagoida, oli se lähtenyt jo koko tiedekunnalle ja siitä leviämään medialle.

OLO toteaa omassa sähköpostivastauksessaan poistavansa kuvan ja lopettavansa fuksipassin selfie-tehtävän. Järjestö haluaa painottaa, ettei kyseessä ollut kenenkään yksittäisen historian henkilön suosiminen tai jalustalle nostaminen.

Keskustelu ei ole kuitenkaan jäänyt vain sähköpostiin tai medialle. Anonyymissa viestintäsovellus Jodelissa Oulun yliopiston kanavalla viestiketjut räjähtivät, ja opiskelijoiden keskuudessa kävi kuhina.

Aiheen arkuuden takia haastattelemani luokanopettajaopiskelija haluaa pysyä nimettömänä.

”Ymmärrän Puurosen kommentit Mannerheimin teoista, mutta hänen muistokseen on kuitenkin tehty katuja ja patsaita. En ymmärrä, miksi tämä kuva ei saisi olla kiltahuoneella.”

Anonyymi opiskelija on samaa mieltä OLOn sähköpostivastauksen kanssa. Hänen mukaansa kuva on päätynyt hauskan sattuman kautta Suomen opettajaksi opiskelevien liiton järjestämiltä Talvipäivältä ikään kuin matkamuistona.

Opiskelijan mielestä kuvalla ei ollut tarkoitus loukata tai tuottaa mielipahaa kenellekään.

”Mielestäni historian henkilöiden teot ovat aikaan ja kontekstiin sidonnaisia. Lisäksi kuva kiltahuoneessa ei ollut millään tavalla politiikkaan sidonnainen.”

Lähde: Oulun ylioppilaslehti: Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky

Yle: Vasemmistoprofessori paimensi opiskelijoita ottamaan Mannerheimin kuvan pois kokoustilan seinältä – myös selfiekisalle tuli loppu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*