Kulttuurikummit ikäihmisten tukena

Kummitoiminnasta on olluy hyötyä myös kummien hyvinvoinnille. KUVA: Pixabay

Kummitoiminnassa keskeisintä on hoiva- ja palvelukotien asukkaiden, heidän omaistensa ja henkilökunnan hyvinvoinnin lisääminen kulttuurin avulla. Samalla kulttuuria viedään myös paikkoihin, joissa sitä harvemmin esiintyy.

Kulttuurikummien toiminta käynnistyi Oulun seudulla vuonna 2015. Toiminnasta on koettu olevan hyötyä ikäihmisten lisäksi myös itse kummeille sekä yksiköiden työntekijöille.

Kulttuuritalo Valveen vastaavan tuottajan Jaana Potkosen mukaan Oulun alueella yksittäisiä kummeja on useita kymmeniä. Kummina voi toimia esimerkiksi laulukuoro, jolloin jäseniä tulee kerralla jopa parikymmentä.

Kulttuurikummiksi voi hakea avoimen haun kautta. Useimmiten kaikki halukkaat pääsevät haastatteluun, jossa käydään läpi käytännön asioita. Kummien velvoitteisiin eivät kuulu hoitotoimenpiteet.

Toiminta on tarkoitettu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Potkonen peräänkuuluttaa innostusta ja sitoutumista asiaa kohtaan.

”On tärkeää, että on miettinyt asiaa hetken verran, eikä lopeta toimintaa ensimmäisen kerran jälkeen.”

Vaikka asiasta ei ole tehty virallista tutkimusta, on Potkonen saanut toiminnan tiimoilta positiivista palautetta.

” Se, että vanhukset ovat konsertin jälkeen hyvällä tuulella, vaikuttaa positiivisesti myös työntekijöihin ja heidän jaksamiseensa.”

Tällä hetkellä suurin osa kummeista on eläkkeellä olevia ja kummeina toimivia nuoria on todella vähän.  Potkonen toivoisikin, että asiasta levitettäisiin tietoa myös nuorten keskuuteen.

”Tämä on turvallinen ympäristö tulla kokeilemaan, miltä homma tuntuu.”

Lähteet:

Kulttuuritalo Valve

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*