Loppuunajetut renkaat on riski liikenteessä – ajaako sota renkaat loppuun myös markkinoilta?

"Paras aika vaihdattaa talvirenkaat on lokakuun puoliväli", Savela Oy:n yrittäjä Petri Pilto neuvoo.

Rengassesongin kuumimmat viikot alkavat olla loppusuoralla.  Joka vuosi on nähtävissä sama ilmiö, että ihmiset jättävät viime tippaan talvirenkaiden vaihdon.  Rengasliike Savema Oy:n toimitilassa Oulun Haapalehdossa on rauhallinen tunnelma marraskuun viimeisenä päivänä. Savema Oy:n toinen yrittäjä Petri Pilto kertoo, että talvirenkaiden huippu ajoittui tänä vuonna kolmelle loka-marraskuun viikolle. Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen, kun lumi ei ole vieläkään tullut kunnolla maahan. Lumettomuus siirsi asiakkaiden vaihtoaikeita perinteistä myöhemmäksi.

”Talvi yllättää joka vuosi täällä pohjoisessakin”, Pilto naurahtaa.  Paras aika vaihtaa talvirenkaat on yrittäjän mielestä lokakuun puoliväli. ”Silloin välttää ruuhkat, ennakoi tulevaa ja renkaiden kulutus ei kasva merkittävästi”, asiantuntija valaisee.

Vuonna 2020 uusiutuneen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Uuden lain myötä talvirenkaiden pakollinen käyttöaika siis piteni kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli näin edellyttää.

Renkaiden saatavuusongelma siirtyi ensi kauteen

Ukrainan kriisin myötä alkusyksystä kohistiin renkaiden saatavuusongelmasta. Useita valmistajia sulki omaehtoisesti rengastehtaitaan Venäjällä. Tätä ongelmaa Saveman toinen yrittäjä Jukka-Pekka Klasila ei tunnista heidän liikkeessään.

”Satunnaisia harvinaisempia rengaskokoja on voinut olla vaikeampi saada”, hän kuvailee tilannetta.

Yrittäjät uskovat, että tilanne tullee näkymään varsinaisesti vasta ensi sesongilla. Tämän kauden kesärenkaat ehdittiin tilata rengasliikkeiden varastoon jo ennen sodan alkua, mutta ensi talvena seuraukset tuntuvat toden teolla.

Renkaat ajetaan lähes aina loppuun

”Renkaat ajetaan pääsääntöisesti loppuun”, Pilto kertoo kysymykseen renkaiden nykykunnosta. ”Sakkojen välttämisestä keskustelu pitää saada turvallisuuteen.”  

Hän arvio renkaiden kestoksi 10 000 – 30 000 ajokilometriä riippuen hieman renkaan ominaisuuksista ja olosuhteista.  Talvirenkaat kestävät hieman paremmin ja tienpito on mennyt nastoja suosivaksi.  Saveman myydyistä talvirenkaista kitkarenkaita on vain murto-osa.

”Oulun keskustan mukulakivillä kitka ei ole ihanteellisin”, Pilto toteaa. Nastarenkaat ovat maailmanlaajuisesti marginaalituote. Markkina-alue rajoittuu pääasiassa Pohjoismaihin ja Pohjois-Amerikkaan. Muualla Euroopassa ei saa edes niitä käyttää.

”Eräs tunnettu rengasvalmistaja luopui tänä vuonna kokonaan pakettiautojen nastarenkaiden valmistuksesta”, Pilto avaa nastarenkaiden heikkenevää tilannetta.

Lähteet:

Liikenneturva: Talvirenkaiden vaihto on käsillä, mikäli keli sitä vaatii

IL: Rengaskriisi uhkaa Suomea: hyviä talvirenkaita ei enää riitä kaikille

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*