Kuinka kierrättää jouluna? Viisi vinkkiä kierrätykseen

Kuinka paristot kierrätetään oikeaoppisesti?

Joulu on monelle ilon aikaa, jota juhlistetaan perheen, maittavien herkkujen ja lahjojen äärellä. Kulutuksen sivutuotteena muodostuu jätettä, ja kierrätys onkin hyvä muistaa myös juhlapyhien aikaan. Nämä viisi vinkkiä ovat muistuttamaan, miten joulun yleiset jätteet hävitetään turvallisesti.

Paristot

Jouluvalot, uudet lelut ja valekynttilät: monet joulun tutut esineet käyttävät paristoja. Vanhan kuluessa loppuun kannattaa paristot kierrättää niille tarkoitetuissa kierrätysastioissa. Tällaisia astioita löytää ruoka- sekä sekatavarakauppojen auloista, kertoo paristokierrätys.fi. Turvallisessa paristojen kierrätyksessä navat teipataan, jotteivat ne koske toisiinsa kierrätysastiassa. Pahimmassa tapauksessa paristot voivat ylikuumentua ja aiheuttaa vaaratilanteita, joten teippaaminen on pieni vaiva mahdollisiin haittoihin nähden. Vuotavat paristot voidaan palauttaa suljetussa muovipussissa.

Ruokaöljy ja rasva

Jokaiselle kinkunpaistajalle tuttu sivutuote, eli paistorasva, ei kuulu viemäriin. Pahimmillaan se voi tukkia koko viemäristön, jonka seurauksena voi päivystävällä putkimiehellä olla kiirettä joulun pyhinä. Salpakierron mukaan pienen määrän rasvaa voi hävittää biojätteessä imeyttämällä sen talouspaperiin. Suuremmat määrät voidaan jäähtymisen jälkeen sulkea muovipussiin ja hävittää tavallisen sekajätteen mukana. Mitä isompi kinkku, sitä enemmän rasvaa. Todella suuret määrät voidaan hävittää jäteasemalla, kunhan ne toimitetaan sinne asianmukaisesti kanisteriin suljettuna, sivustolla lisätään.

Joulutee

Mikä sen ihanampaa, kuin nauttia kuumaa jouluteetä aattoaamuna? Teepussia hävittäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mihin sen nakkaa. Jokainen teepussi ei ole keskenään samanlainen.

Suurin osa tavallisista teepusseista lajitellaan biojätteeseen naruineen ja niitteineen päivineen, kertoo Loimi-Hämeen Jätehuolto sivuillaan. Oikein tarkka kierrättäjä voi halutessaan poistaa niitin, mutta se ei ole välttämättä tarpeen. Sama biojätekierrätys pätee myös teenlehtiin sekä irtoteehen. On kuitenkin teepusseja, jotka lajitellaan sekajätteeseen. Näitä ovat pyramidinmuotoiset pussit, jotka valmistetaan PET-muovista. Jos pussin valmistusmateriaali on epävarmaa, voin sen tarkastaa teepaketin kyljestä.

Tuhka

Joulun kruunaa takassa räiskyvä tuli! Sen sammuttua on hyvä muistaa, että tuhka lajitellaan jäähtyneenä sekajätteeseen, kertoo Ekokymppi. Tärkeää todella on, että varmistaa tuhkan jäähtyneen. Pahimmillaan se voi vahingoittaa muovista jäteastiaa ja aiheuttaa tahattoman tulipalon. Jäähtynyt tuhka pakataan muovipussiin, jolloin se on helppoa nakata jäteastiaan.

Reipas viherpeukalo voi myös säästää tuhkan turvallisessa astiassa, kuten metalliämpärissä, kevättä varten. Hyötykasviyhdistyksen mukaan puuhiilen sisältämä kalsium, fosfori ja kalium toimivat kalkintapaisina lannoittajina muun muassa hedelmäpuille ja marjapensaille. Hyvällä kierrätyksellä voi varmistaa jo seuraavan joulun herkut pöytään!

Lahjapaperi

Värikkäisiin papereihin käärittyjä lahjoja on ihana antaa ja saada. Mutta mitä tehdä revitylle paperille, jonka sisästä toivottu lahja on kaivettu?

Lahjapaperi, nimestään poiketen, ei kuulu paperin- tai kartonginkeräykseen. Niiden hävittäminen tapahtuu sekajätteen kautta, sillä paperi on kyllästetty painomusteella ja näin ollen kelpaamaton muun paperijätteen sekaan, tarkentaa Salpakierto. Mikäli lahjat avataan varoen, voi paperin kierrättää ensi vuotta varten. Oikein kaunis, käytetty paperi käy esimerkiksi myös askarteluun, joten luovuuttaan kannattaa käyttää. Esimerkiksi kollaasi ikimuistoisimmista jouluista lahjapaperin muodossa voi olla hauska lahjaidea tulevaan jouluun.

Lähteet:

Miten paristot ja akut kierrätetään?

Ruokaöljy kierrätys biojätteenä

Ruokaöljy

Teepussi

Teepussit kierrätys biojätteenä

Teepussi

Tuhka – Ekokymppi

Tuhka – Salpakierto

Näin käytät puuntuhkaa oikein

Lahjapaperi – Salpakierto

Älä laita lahjapaperia lehtien ja mainosten sekaan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*