Kotitaloudet aiheuttavat eniten ruokahävikkiä Suomessa

Suuri osa kotitalouksien ruokahävikistä johtuu siitä, etteivät ihmiset ole varmoja, onko jokin ruoka vielä syömäkelpoista. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin 120–160 miljoonaa kiloa vuosittain.

Miten ruokahävikin syntymistä voi sitten estää?

Suurin osa elintarvikkeista on käyttökelpoisia myös parasta ennen -päiväyksen umpeutuessa. Merkintä tarkoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa eikä sitä, milloin tuote menee pilalle.

Varsinkin hapanmaitotuotteet säilyvät hyvin, kunhan ne säilytetään oikein. Päiväysvanhoja tuotteita syödessä kannattaa luottaa omaan näkö-, haju- ja makuaistiin.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää kannattaa sen sijaan seurata tarkemmin. Viimeisellä käyttöpäivällä varustettua tuotetta ei saisi syödä päivämäärän jälkeen. Merkintä löytyykin yleensä helposti pilaantuvista tuotteista, kuten liha- ja kalatuotteista.

Kermaviili säilyy vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Kuva: Pixabay

Avatut tuotteet säilyvät huonommin

Avattujen elintarvikkeiden säilytys eroaa reilusti avaamattomista. Avattu tuote voi pilaantua, vaikka parasta ennen –päiväys ei olisikaan umpeutunut. Esimerkiksi maito säilyy avattuna jääkaapissa säilytettynä noin viikon ajan.

Tuotteiden säilyvyyttä voi parantaa muutamalla keinolla. Vihanneksia ja hedelmiä säilyttäessä on otettava huomioon, minkä vieressä niitä säilyttää. Esimerkiksi kypsät banaanit, omenat ja tomaatti erittävät etyleenikaasua, joka nopeuttaa kasvien kypsymistä. Tällaiset hedelmät ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään muista. Etyleeneille erityisen herkkiä hedelmiä ja vihanneksia ovat esimerkiksi appelsiini, kaali ja porkkana.

Myös pilaantunut vihannes tai hedelmä tulee poistaa muiden joukosta, sillä se edesauttaa muiden kasviksien pilaantumista.

 

Lähteet:

Evira.fi

Saasyoda.fi

Valio.fi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*