Korona näkyy ihmisten joulusuunnitelmissa

Kasvomaskien käyttöä suositellaan myös joulunvietossa. Kuva: Pixabay

Viikon päästä vietetään jouluaattoa ja joululomakausi on juuri aluillaan. Koronaepidemian jyllätessä Suomessa perinteinen sukujoulu voi jäädä vain haaveeksi.

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa joulun ja loman vaikutuksesta tartuntamääriin. Kun ihmiset matkustavat ja tapaavat perheenjäseniä, joita eivät jatkuvasti tapaa, tartuntoja syntyy. Terveysjärjestö ohjeistaa, että sukutapaamisten tulisi tapahtua alueelliset turvarajoitukset huomioiden eli fyysinen etäisyys ja maskin käyttö olisi suotavaa, Iltalehti uutisoi.

Joulua juhlitaan perhepiirissä

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu kymmeneen henkilöön. Sama suositus pätee myös yksityistilaisuuksissa. THL suositteleekin, että joulua vietettäisiin mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona oman perheen kesken. Sukulaisvierailuja kannatta myös tehdä vain, jos se on välttämätöntä.

Jouluperinteet tänä vuonna uusiksi

Vastikään oululaistunut Saku Satokangas, 20, kertoo lähtevänsä joulunpyhiksi kotipaikkakunnalleen Rovaniemelle. ”Haluan mennä jouluksi kotiin, koska tässä elämäntilanteessa kunnollisen joulun viettäminen ei olisi täällä mahdollista. Joulu ei myöskään tuntuisi samalta ilman perhettä”, hän tuumaa.

Satokangas kertoo joulusuunnitelmien poikkeavan edellisistä vuosista. ”Perinteinen isompi sukujoulu on peruttu tältä vuodelta riskiryhmään kuuluvien sukulaisten takia. Käyn kuitenkin aattona isäni luona syömässä ja joulupäivän vietän äidilläni”, hän avaa suunnitelmiaan.

Omalla käytöksellä voi vaikuttaa

Omaa tartuntariskiä voi pienentää välttämällä sosiaalisia kontakteja ennen joulunpyhiä. Satokangas mainitseekin välttäneensä turhaa kulkemista viimeisen viikon ajan. ”Olen nyt pitänyt sosiaaliset kontaktit minimissä, jotta pääsen varmasti lähtemään Rovaniemelle, enkä tuo koronaa vahingossa tuliaisena”, hän naurahtaa.

Iltalehti kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin suosittelevan omaehtoista kymmenen päivän karanteenia, jos aikoo tavata ikääntyneitä tai riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Omaehtoinen karanteeni ei ole kuitenkaan THL:n virallinen suositus.

Lähteet:

Iltalehti: WHO:n ohje myös suomalaisille: maskit päälle, kun näette sukua jouluna

Valtioneuvosto: Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana

THL: THL suosittelee joulun viettoa pienessä porukassa koronariskin vähentämiseksi

Iltalehti: STT: THL:n ylilääkäri suosittelee 10 päivän karanteenia ennen joulunviettoa ikääntyneiden kanssa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*