Aikuisten yksinäisyys on kasvanut merkittävästi

Nuoret ovat toiseksi yksinäisin ikäryhmä. Kuva: Pexels

Ystävien tapaaminen kasvokkain on vähentynyt vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana huomattavasti, uutisoi Yle. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan vuosien 2016 ja 2022 välillä itsensä yksinäisiksi kokevien määrä on jopa kolminkertaistunut. Tilastokeskuksen mukaan yksinäisten osuus kasvoi vuonna 2022 kaikissa ikäryhmissä, eniten 16-24-vuotiaiden keskuudessa. Lähes joka kolmas 16 vuotta täyttänyt koki itsensä viime vuonna yksinäiseksi joko koko ajan tai suurimman osan ajasta. Nuoret ovat iäkkäiden jälkeen toiseksi yksinäisin ikäryhmä.

Ylen saamien vastausten perusteella uusien ystävyyssuhteiden solmiminen aikuisiällä koetaan vaikeaksi. Erityisesti niin sanotut millenniaalit, eli noin vuosina 1980-1997 syntyneet henkilöt, kertoivat ystävien tapaamisen vähentyneen elämän kuormittavuuden takia. Muuttuneet elämäntilanteet ajavat ystäviä erilleen. Monet myös kokivat, että toisten ihmisten vakiintuneisiin ystäväpiireihin on vaikea päästä mukaan.

Koronapandemia on omalta osaltaan vaikuttanut tapaamisiin. Virus romahdutti tapaamismäärät, eivätkä ne Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan ole palanneet pandemiaa edeltäneelle tasolle. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan yksinäisyys on lisääntynyt myös koronarajoitukstn purkamisen jälkeen.

Aikuiselämässä ystävyyssuhteet helposti katkeavat esimerkiksi työpaikan vaihtumisen takia, mikäli niitä on edes ehtinyt muodostua. Työ- ja harrastuskaverisuhteet myös jäävät helposti pinnalliselle tasolle.

Lähteet:

Yle: Lukijat kertovat, kuinka ystäviä on vaikea löytää aikuisena: ”Jonkinlainen kotiin sulkeutuminen on jäänyt päälle” (yle.fi)

Miten sinä olet hankkinut ystäviä aikuisiällä vai koetko sen hankalaksi? Kerro meille kokemuksesi | Yle Uutiset

Yksinäisyyttä kokeneiden osuus kolminkertaistui vuodesta 2016 – erityisesti nuorten yksinäisyys kasvoi (yle.fi)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*