Armeija tekee kliseisesti pojista miehiä – Tosin ei täydellisesti

Asepalvelus on Suomessa normi. Sen ansiosta suomalaisten maanpuolustustahto on korkea, mutta armeija on usein paljon muutakin kuin sotaan valmistautumista. Kuva: Unsplash

Armeija on lähtemätön osa suomalaista yhteiskuntaa, ja lähes jokaisella suomalaisella miehellä on jonkinlainen suhde puolustusvoimiin. Yleisesti asepalveluksen suorittamista pidetään miehille tietynlaisena “elämän kouluna”, siirtymäriittinä kohti aikuisuutta.

Ylen verkkosivuilla julkaistussa kolumnissa Ilmari Käihkö kuitenkin kyseenalaistaa armeijan yleisesti hyvän maineen nuorten miesten kasvattajana. Tekstissä Käihkö muistelee omaa armeija-aikaansa, jonka alkaessa hän odotti törmäävänsä konservatiivisiin asenteisiin. Ennakko-odotuksistaan huolimatta Käihkö yllättyi täysin.

“Rankka rasismi, homofobia ja seksismi olivat monen kouluttajan puheissa arkipäivää tavalla, johon en ollut koskaan törmännyt siviilissä”, hän kertaa. “Puheisiin ei puututtu mitenkään. Henkeä vahvistettiin myös esimerkiksi kyseenalaisilla koulutusmetodeilla ja väkivaltaa hekumoivilla marssilauluilla.”

Tosiasiassa tilanteen pitäisi olla täysin päinvastainen. Asepalveluksella on viranomaisena velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Myös omien verkkosivujensa julkilausumissa puolustusvoimat vakuuttaa hengen armeijassa olevan hyvä ja sen tähtäävän aina vaan parempaan. Ihan kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin annetaan olettaa.

Myrskyn silmässä

Armeijaa on viime kuukausina ravistellut useat negatiivissävytteiset uutiset. Kesällä uutisoitiin naisvihan rehottamisesta kasarmeilla ja varusmiehiä pahoinpidelleen ja nöyryyttäneen kouluttajan pahoinpitelytuomiosta.

Rannikkolaivaston kersantti, joka halusi pysyä jutussa nimettömänä, kertoo myös törmänneensä epäasialliseen kieleen ja käytökseen työssään. Hän kertoo eritoten rasististen kommenttien olevan yleistä armeijassa.

“Rasistinen huutelu on valitettavasti tosi yleistä. Sitä kuulee viljeltävän oleskelutiloissa”, hän kertoo. “Myös naisia alentaviin kommentteihin törmää, mutta yleistää ei pidä. Suurin osa ihmisistä täällä on fiksuja herrasmiehiä.”

Vaikka korvat armeijassa välillä punoittavat ja epäasiallista käytöstä ilmenee, kersantti kuitenkin painottaa, että kulttuuri on pääosin hyvä. Epäasiallinen käytös puhuttaa hänen aluksellaan paljon ja siihen puututaan. Kersantti kertoo esimerkkitapauksesta, jossa häiritsevästi käyttäytynyt varusmies oli poistettu alukselta. 

Omalla alokasajallaan hän ei kokenut esimiehiään uhkaaviksi, mutta kertoo armeijan muokkaavan ihmistä.

“Se on osa sotilaskasvatusta, että aloitat pohjalta ja kasvat siitä pikkuhiljaa suuremmaksi.”

llmari Käihkön kolumni: Armeija ”elämän kouluna” ei opeta vain oikeita asioita

Ammattisotilas pahoin­piteli varus­miehiä nyrkkeily­harjoituksen päätteeksi

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

”De hade ett spel om vem som kunde sätta på mig först” – kvinnor stöter fortfarande på sexism i militären

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*