Suomen cheerleadingliiton jäsenistä vain kaksi prosenttia on miesoletettuja harrastajia. Laji on suunnattu kaikille sukupuolesta riippumatta, mutta miesharrastajien määrä on silti hyvin vähäinen. Kun joukkueen kokoonpanossa on sekä miehiä että naisia, puhutaan sekacheerleadingista.
Paljon muutakin kuin huiskien heiluttelua
Oululaisessa Northern Lights Cheerleading seurassa urheileva Janne Määttä päätyi lajin pariin aikuisiällä. Hänen tyttärensä harrasti cheerleadingia pitkään ja laji oli sitä kautta hänelle tuttu. Kun Määttä kertoo harrastavansa cheerleadingia eivät kaikki kuitenkaan tiedä mistä lajissa on kyse.
“Ekana naurahtavat, ei ne meinaa uskoa ja yhdistävät aina Kärppien cheerleadereihin”, Määttä toteaa huvittuneesti.
Myös 15-vuotiaana lajin pariin päätynyt Tamperelaisessa Dream Team Cheerleaders seurassa urheileva Joonas Kivioja on kohdannut jonkin verran ennakkoluuloja.
“On muutamilta ihmisiltä tullut kysymystä, että mitä se on ja heiluttelenko huiskia, mutta ei kauhean paljon. Ehkä ihmiset tietävät mitä tämä laji oikeasti on”, Kivioja kertoo omista kokemuksistaan.
Kivioja päätyi cheerleadingin maailmaan toisen joukkuelajin, Team Gymin kautta. Tulevaisuuden tavoitteena Kiviojalla on mahdollisesti maajoukkueurheilu.
Paristuntit eli kahden ihmisen nostot vaativat voimaa sekä kehonhallintaa. Kuva: Joonas Kivioja
Monipuolinen laji
Cheerleading on vauhdikas joukkuelaji joka kehittää kehonhallintaa, voimaa, reaktiokykyä ja liikkuvuutta. Laji koostuu pyramideista, stunteista eli nostoista, akrobatiasta ja heitoista. Mikä lajissa on viehättää?
“Parasta tässä lajissa on monipuolisuus sekä joukkueen kanssa tekeminen”, Määttä kertoo.
“Joukkueen merkitys ja yhdessä onnistumisen mahdollisuus”, painottaa Kivioja.
Sekacheerleadingille ominaisia ovat esimerkiksi yhden nostajan paristuntit. Lisäksi miesten voima mahdollistaa korkeat heitot. Myös joukkueen dynamiikka voi olla hieman erilainen. Harjoittelu on kuitenkin hyvin samankaltaista kuin naisten joukkueissa.
“Jos tykkää nostella painoja niin yleensä tykkää nostella myös ihmisiä. Laji on tosi tehokasta ja mukavaa liikuntaa”, Kivioja toteaa.
Lajia voi harrastaa monella eri taitotasolla. Korkeammalla tasolla lajiin kuuluu oleellisesti kilpaileminen.
Sekacheerleading kaipaa lisää näkyvyyttä
Cheerleading on nopeasti kasvava ja kehittyvä laji, mutta uudet harrastajat ovat pääosin tyttöjä tai naisia. Naisten maajoukkueen neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta ovat tuoneet lajille valtakunnallista näkyvyyttä. Lajin naisvaltaisuus voi nostaa miesten kynnystä lähteä kokeilemaan cheerleadingia. Lajin pariin kaivataan kuitenkin lisää miehiä.
“Vain marginaaliosuus on miesharrastajia”, toteaa Kivioja.
”Esimerkiksi esiintymisiin tapahtumissa voisi ottaa myös sekajoukkueita mukaan, ei aina vain naisten joukkueita”, Kivioja tuumaa. “Myös yhteistyöt koulujen kanssa voisivat tuoda sekajoukkuetoimintaa näkyvämmäksi”, hän lisää.
Suomen sekamaajoukkue saavutti viimeisimmissä MM-kisoissa pronssia. Suomen sekamaajoukkueesta julkaistaan viisiosainen “Cheers from Finland” dokumenttisarja 5.12 Yle Areenassa. Yle on taltioinut joukkueen matkaa vuodesta 2020 lähtien.
Lähteet: Suomen Cheerleadingliitto
Kommentoi