Korkeakoulupäiviltä uutta näkökulmaa tuleviin opintoihin

Tapahtuma järjestettiin nyt toista vuotta Ouluhallissa ja kävijät sekä työntekijät ovat olleet ratkaisuun tyytyväisiä. Kuva: Reetta Salmela

Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun järjestämä Oulun korkeakoulupäivä 2022 pidettiin keskiviikkona 2.11. Ouluhallilla. osallistui noin 5000 kävijää, joiden oli mahdollista kiertää noin sadalla eri pisteellä. Pisteillä pääsi tutustumaan ammattikorkeakoulun ja yliopiston aloihin.

”Esittelijöitä meillä oli paikalla jotain 450 ja 500 väliltä. Tämä oli suuri yhteistyörutistus,” kertoo Elisa Härkönen, joka oli järjestämässä tapahtumaa yliopiston puolelta.

Hän kertoo odottaneensa vilkasta ja mukavaa päivää, jonka aikana kerkeäisi kohdata mahdollisimman monta nuorta.

”Päivä täytti kyllä kaikki odotukset.”

Uusi tieto voi hämmentää

Muhoksen lukion kolmasluokkalaiset Linnea Penttilä ja Anna-Mari Pohjala kertovat tapahtuman antaneen heille paljon uutta tietoa. Pohjalan mukaan päivä oli todella mukava ja hän mainitsee myös oppineensa paljon uutta. Penttilä taas kertoo saaneensa päivän aikana vahvistusta sille, että jo aiemmin pohdittu sosiaali -ja terveysala voisi olla hänelle juuri oikea.

Anna-Mari Pohjala ja Linnea Penttilä tulivat tapahtumaan hakemaan vahvistusta jo olemassa oleville opiskelusuunnitelmille. Kuva: Reetta Salmela

”Toisaalta myös erityispedagogiikka kuulosti hyvin mielenkiintoiselta. Se on sellainen ala, josta en tiennyt oikeastaan juuri mitään ennen tätä esittelypäivää,” Penttilä pohtii.

Uuden mielenkiinnon kohteen löytäminen lukion kolmannen luokan puolivälissä on saanut Penttilän miettimään, josko korkeakoulupäivä olisi ollut hyödyllinen hänelle jo aiemmin. Kolmannen luokan opiskelijoilla on ensimmäiset kirjoitukset jo kirjoitettu, eikä kirjoitussuunnitelmia kerkeä enää muokkaamaan.

”Tapahtuman olisi hyvä olla jo toisena opiskeluvuotena, niin kerkeäisi tutustua aloihin kunnolla ja käydä opintoja alamahdollisuuksia tukevasti. Päivän aikana olen oppinut paljon uutta, mitä olisin halunnut tietää jo aiemmin,” Penttilä kertoo.

Penttilä ei ole ainoa, joka huomasi korkeakoulupäivän aikana kiinnostuneensa jostain itselleen uudesta ja osittain tuntemattomasta alasta. Laanilan lukion kolmatta luokkaa käyvä Hadia Al-Masri ja Oulun normaalikoulun lukion kolmannen luokan opiskelija Annika Illikainen ovat yhtä mieltä siitä, että päivä on ollut silmiä avaava.

Hadia Al-Masri ja Annika Illikainen löysivät päivän aikana useita mielenkiintoisia aloja. Kuva: Reetta Salmela

”Täältä on löytynyt ihan uusia aloja, joista en aiemmin olisi voinut uskoa olevani kiinnostunut. Esimerkiksi tekniikka ja liiketalous yllättivät isosti,” Al-Masri kertoo.

Illikainen kertoo saaneensa päivän aikana paljon uutta tietoa myös hänelle jo ennestään tutuista aloista. Hänen mielestään on hyvä, että suurin osa esittelijöistä oli opiskelijoita, sillä nämä osaavat kertoa opiskelusta parhaiten.

Työntekijät nauttivat päivästä

Kolmannen vuoden opiskelija Emilia Raappana piti tapahtumassa Oulun yliopiston kauppatieteiden pistettä. Hän kertoo pitävänsä tapahtumassa työskentelystä kovasti.

Emilia Raappana oli tapahtumassa töissä toista vuotta. Kuva: Reetta Salmela

”Minusta on hienoa, että voin olla apuna oman alan löytämisessä. Tykkään olla kokemusasiantuntijana.”

Hän oli tapahtumassa toista vuotta töissä, ja hänen mielestään konsepti on hyvin toimiva. Raappanan hakiessa korkeakouluun ei korkeakoulupäivä -tapahtuma ollut vielä samassa muodossa, kuin nykyään. Aiemmin pisteitä kierrettiin erikseen niin ammattikorkeakoululla, kuin yliopistollakin, eikä tutustumaan päässyt kuin muutamaan alaan. Hän on sitä mieltä, että korkeakoulupäivä -tapahtumasta nykyisessä muodossa olisi ollut hänelle kovasti hyötyä.

”Täällä pääsee tutustumaan niin moneen alaan kuin haluaa,” Raappana pohtii.

Myös Oulun ammattikorkeakoulun luonnonvara-aloja esittelemässä olleet lehtori Leena Kärkkäinen ja agrologiksi valmistunut Karoliina Mäki kertovat tapahtuman olevan toimiva. Kärkkäisen mielestä yliopiston ja ammattikorkeakoulun pisteiden samassa tilassa olemisen lisäksi myös lavaesitysten mahdollisuus oli positiivinen asia.

Leena Kärkkäinen ja Karoliina Mäki kertovat, että luonnonvara-alan pisteellä riitti kävijöitä koko päivän ajan. Kuva: Reetta Salmela

Luonnonvara-alan pisteellä oli infon lisäksi tarjolla pientä aktiviteettia. Kärkkäinen kertoo, että pisteellä oli mahdollista tunnistaa erilaisia siemeniä ja maalajeja. Näytteitä pystyi analysoimaan paikalla olleella laitteella, joka kertoi niistä lisää tietoa.

Pisteiltä saattoi löytyä tiedon ja oppaiden lisäksi erilaisia aktiviteetteja. Luonnonvara-alan pisteellä pääsi tutkimaan muun muassa siemeniä. Kuva: Reetta Salmela

”Nämä vetivät selvästi nuoria puoleensa, he ovat kiinnostuneita tällaisista aktiviteeteista,” Kärkkäinen kertoo.

Sekä Kärkkäisen että Mäen mielestä tapahtuma oli ehdottomasti onnistunut, ja molemmat kertovat, että tapahtuman yhteisöllisyys oli yksi päivän parhaista asioista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*